Yavru köpekler söz konusu olduğunda, birçok köpek ebeveyni aynı şeyi söyler: “Ben onu sahiplenmedim, daha bebekken geldi o beni buldu. Gözünün içine baktığım an benim köpeğim olması gerektiğini anladım.” Eğer sen de bu tecrübeyi yaşayan şanslılardansan hiç vakit kaybetmeden bu minik dostu sahiplenebilirsin. Ama doğru yavru köpeği bulabilmek için arayış içindeysen o zaman düşünmen gereken bazı faktörler var.
Yavru köpekler sevimlilikleri ve güzellikleriyle büyük küçük herkesin gönlünü çalıyor, bu bir gerçek. Ancak ne yazık ki yavruyken sahiplenilen birçok köpeğin yetişkinliğe eriştiklerinde çeşitli gerekçelerle sokağa bırakıldığına şahit oluyoruz. “Çok tüyü dökülüyor”, “Çok büyüdü eve sığamıyor”, “Sürekli gezdirmek/tuvalete çıkarmak gerekiyor, vakit bulamıyoruz”, “Eşimin alerjisi çıktı”, “Çocuğumuz büyüdü artık oynamak istemiyor”, “Bebeğimiz oldu” gibi nice söylemle kendi kaderine terk edilen köpeklerle sık sık karşılaşıyoruz. Dolayısıyla yavru köpek sahiplenmeden önce birçok faktörü gözden geçirmek zorundasın.
Örneğin yavruyken sahiplendiğin köpeğin yetişkinlik halindeki boyutları ne olacak? Yaşadığın ev ya da apartman dairesi yetişkin bir köpeğin barınması için uygun olacak mı? Sahiplenmeyi düşündüğün tür oyuncu mu yoksa uykucu mu? Hipoalerjenik türlerden mi? Bakım ve sağlık anlamında ihtiyaçları nedir? Bütün bu soruların yanıtlarını iyice düşünmeden köpek sahiplenmek için adım atmamalısın.
KÖPEĞİMİ NEREDEN SAHİPLENMELİYİM?
Ardından “Köpeği nereden sahipleneceğim?” sorusu geliyor elbette… Biz öncelikle hayvan barınaklarını ziyaret etmenin en doğrusu olduğunu düşünüyoruz. Evsiz bir canın ömürlük yuvasına kavuşmasından daha güzel ne olabilir?
Elbette bir tanıdığın, arkadaşın ya da güvenilir kişinin köpeğinin yavruları da alınabilir. Ancak bu bağlamda özellikle sosyal medyadaki sahiplendirme ilanlarına tedbirle yaklaşmakta fayda var. Zira söz konusu ilanların bir kısmı (özellikle de ücretli olanlar) anne köpekleri birer üretim makinesi gibi kullanan, bu canlıların yaşam ve üreme hakkına saygı duymayan kişiler tarafından yayınlanıyor. Bu detaya dikkat edilmediği takdirde, hayvan sahiplenmek isterken sömürüye alet olma riski var. Buna bir de son dönemde hayvan sahiplendirme ilanı kisvesindeki dolandırıcılık tezgahlarını da eklememiz gerek.
Köpeğini sahiplenmeden önce yapman gereken bir diğer şey de uzman bir veteriner hekim araştırması yapmak. Çünkü veteriner hekiminiz köpeğinin hayat yolculuğunda senin kadar önemli bir insan. Bu nedenle köpeğine en iyi şekilde bakacak, senin de anlaşabileceğin bir kişi olması önemli.
YAVRU KÖPEKLER BEBEK GİBİDİR
Diyelim tüm hazırlıklar tamamlandı ve yavru köpeğini sahiplendin. İş burada bitmiyor elbette… Şimdi sırada evini yavru köpeğin için hazırlama aşaması var ve bunu köpeği eve götürmeden önce yapman en doğrusu.
Nasıl ki bebekler yeni yürümeye başladıklarında evde bazı güvenlik önlemleri almak gerekiyor, aynı şey yavru köpekler için de geçerli. Öncelikle köpeğin görüş alanındaki zararlı şeyleri toparlamakla başla. Elektrik kabloları, zehirli olabilecek bitkiler, yiyecekler, kırılabilir eşyalar vb. köpeğinin ulaşamayacağı yerlerde durmalı.
Köpeğinin zıplayabileceğini, tırmanabileceğini, çiğneyebileceğini ve eşeleyebileceğini de unutma. Dolayısıyla tehlikeli eşyaları ya çok yükseğe yerleştir ya da kilit altına al. Gerekiyorsa alt dolaplara ve çekmecelere de kilit takabilirsin. Bu kilitlerin çiğneyerek ya da burunla ittirerek açılmayacak sağlamlıkta ve mümkünse metal olmasına dikkat et.
Bazı odaların girişlerine bebek kapıları ya da evcil hayvan kapıları da monte edebilirsin. Köpeğini mutfaktan (özellikle de çöpten) ve merdivenlerden uzak tutmak için bu kapılar etkili bir çözümdür. Bu sayede hem minik dostun güvende olur hem de senin için rahat olur. Yavru köpeğin yabancı nesneler yutarsa yapman gerekenleri de bu içeriğimizde bulabilirsin.
YAVRU KÖPEKLER İÇİN ALIŞVERİŞ LİSTESİ
Gelelim olmazsa olmazlara… En başta isim var tabii ki… Köpeğinin adı kulağa hoş gelmeli, fazla uzun ya da karmaşık olmamalı. (Kısa ve basit isimler köpeğin için daha akılda kalıcıdır.) Köpeğinin karakterine ya da tipine uygun bir isim seçebilirsin.
Alışveriş listende olması gerekenler ise yavru köpeğinin bedenine uygun isim etiketli bir tasma, bir kayış, mama ve su kapları ve birkaç çiğnenebilir oyuncak. Ayrıca konforlu bir köpek yatağı ile bir sandık ya da kulübe de edinmelisin.
Bunların bazılarını köpeğin uzun zaman kullanacak ama bazılarını büyüdükçe yenilemen gerekecek. Örneğin tasma genişliği ayarlanabilen bir model olabilir. Kulübe de büyük alınabilir. Ama büyük kulübe alırsan köpeğin yavruyken bocalamaması için içini kutularla doldurup alanı daraltmanda fayda var.
Köpeğin için bütçende özel bir kalem oluşturmalısın. Ancak zaman zaman beklenmedik masraflar çıkabileceğini de aklından çıkarma.
YAVRU KÖPEKLER İÇİN MAMA SEÇİMİ NASIL OLMALI?
Bir başka önemli konu da mama seçimi. Köpeğinin sağlığı ve mutluluğu için bebeklikten itibaren yediklerine dikkat etmen önemli. Bunun için araştırma yapmalı, veteriner hekiminize danışmalı, varsa çevrendeki köpek ebeveynlerinden fikir almalısın. Eğer ilk seçtiğin mama beklentini karşılamazsa hemen değiştirebilirsin.
Günümüzde köpekler için çeşit çeşit mama bulmak mümkün. Kuru, yaş, hazır, evde pişmiş, çiğ beslenme modellerinin hepsinin artıları ve eksileri var. Ama ne olursa olsun malzeme kalitesini, besin değerini ve lezzetini göz önünde bulundurman gerek. Yavru köpeğinin öncelikli ihtiyacı büyüme olduğundan yetişkinler için olan mamaları değil yavrulara özel mamaları tercih etmelisin.
Köpeğine eve ve sana alışması için birkaç gün izin verdikten sonra sıra geldi ilk veteriner ziyaretine. Genel kontrol amaçlı bu ziyaret esnasında köpeğinin iyi bir deneyim yaşamasını sağla. Köpeğinin veteriner hekimden korkması, kaçması gelecekte işleri daha da zorlaştıracağından bunu engellemeye çalış. Zira özellikle ilk ayda veteriner hekiminizle sık sık görüşeceksiniz. Aşılarla başlayan yolculuğunuz, muhtemelen kısırlaştırmayla devam edecek. (Köpek yavrularında kısırlaştırma 6’ncı ay civarı yapılabilecek bir operasyondur.)
Erken veteriner ziyareti, olası sağlık problemlerinin yol yakınken teşhisini sağladığından uzun vadeli bakım/tedavi gerektiren durumları zamanında planlamanızı sağlar ve daha tehlikeli semptomların yaşanmasına engel olur.
AŞILAMA TAKVİMİNE DİKKAT!
Aşılar demişken, aşılamanın önemini söylememize gerek yok ama biz yine de hatırlatalım. Tıpkı insan yavruları gibi, köpek ve kedi yavruları da doğduklarında vücutlarında annelerinden geçen bir miktar antikor bulunuyor. Ancak bu antikorların etkisi zamanla azalıyor. O nedenle yavru köpeklerin aşılanması şart, aşılamayla önlenebilecek hastalıkların sayısı ise oldukça fazla.
Üstelik düzenli aşılama veteriner hekiminizin köpeğini sık sık görmesi, büyümesini ve sağlığını yakından takip edebilmesi demek. Dolayısıyla henüz ilk görüşmede bir aşılama planı oluşturmanızda fayda var.
Sıradaki konumuz tuvalet eğitimi… Öncelikle bunun sabır isteyen zahmetli bir süreç olduğunu aklından çıkarmamalısın. Bazı köpekler hızlı öğrenir ama yine de köpeğini acele ettirmemelisin. Zira genel olarak yavru köpekler mesanelerini ve bağırsaklarını 12 haftadan önce kontrol etmeyi başaramazlar.
Tuvalet eğitimine erken başlamak köpeğinin bir rutin kazanmasını sağlayabilir. Böylece büyüyüp vücut fonksiyonlarını kontrol etmeyi öğrenen köpeğin yapması gerekene hazır olr. Genel kural köpeğini mama yedikten ya da su içtikten hemen sonra “kaka noktasına” götürmektir ama bazen kazalar yaşanabilir. O nedenle sabır hatırlatmamızı bir daha yapalım.
YAVRU KÖPEKLER NASIL EĞİTİLMELİ?
Köpeği eve ve tuvalete alıştırmayı konuştuk. Peki ya diğer köpekler ve insanlar? Evet, bir diğer önemli aşama da sosyalleşme. Ardından tasma eğitimi ile “otur”, “gel”, “bekle” gibi komutların öğrenilmesi geliyor. Bu temel komutları öğretmek köpeğindeki davranış sorunlarının önüne geçebilir.
Ama yavru köpeklerin meraklı ve hareketli olduğunu ve diş çıkardığını unutma. Bu durum senin elin dahil her şeyi ağızlarına sokabilecekleri anlamına gelir. Köpeğinin ısırmasını istemediğin şeylerin yerine bir oyuncak da ısırmasında sakınca olmayan bir eşya koyabilirsin. Bu yaramazlığı önlemek için köpeğine sunacağın daha keyifli bir alternatif (örneğin oyun ya da yürüyüş) de etkili olacaktır. Isırmayı bırakan köpeğini mamayla ve sözlerinle de ödüllendirmeyi ihmal etme. Unutma, eğitim süreci seni biraz yoracak ama sonu iyi olacak. Çünkü iyi eğitimli köpekler mutlu köpeklerdir.
Son aşamada köpeğinle aranda bir bağ kurulması var. Bu bağ birlikte geçirdiğiniz ilk dakikalardan itibaren kurulur ve gittikçe güçlenir. Köpeğine gösterdiğin sevgi, eğitimine, bakımına, oyununa ayırdığın süre bu bağın güçlenmesini sağlayan faktörlerdendir. Ve en önemlisi bu bağ bir kez kuruldu mu sonsuza kadar kalıcıdır.
Beraber Bir Yıl! Yavru Köpeğinin Hayattaki İlk Dönüm Noktaları