Köpeğim Ot Yiyor Ne Yapmalıyım?

Dışarıda keyifli bir yürüyüşün ardından köpeğin parktaki çimleri yemeye mi başlıyor? Acaba lezzetli olduğu için mi yoksa söylenildiği gibi karnı mı ağrıyor? Köpeğim ot yiyor ne yapmalıyım diye kara kara düşünüyorsan, içeriğimizi bir oku istersen!

obez olma

 

 

Veterinere gidip ‘köpeğim ot yiyor ne yapmalıyım?’ diye sorsan,‘o kadar çok bu soruyu alıyorum ki, neredeyse her gün bir ebeveyn aynı soruyla buraya geliyor’ diyecektir. Yani bu demek oluyor ki birçok köpek ot yiyor. 

Çim gibi garip beslenme dışı gıdalara teknik olarak ‘pika’ adı verilir. Pika olarak bilinen besinler, vitaminler veya minerallerden yoksun bir beslenme düzeni demek oluyor. Ancak düzenli beslenen köpekler neden çim yeme ihtiyacı duyuyor? Normal şartlarda almaları gereken vitaminler mamalarında yok mu? 

Sorduğumuz sorular basit gelebilir ancak cevap öyle değil. 

Köpekler Neden Ot Yer?

Herkes tarafından bilinen varsayım, köpeklerin mide rahatsızlığını gidermek için ot yiyor olduğu. Hatta daha önce gözlemlediysen bazı köpekler çabucak ot yer ve ardından kusar. İşte tavuk-yumurta ikilemi: Bir köpek hasta midesini kusmak ve yatıştırmak için mi yer, yoksa ot yediği için mi midesi ağırır ve kusar?

Araştırmalar, köpeklerin %25’inden daha azının ot yedikten sonra kustuğunu gösterdiğinden, ağrıları olduğu zaman ot yiyor olmaları olası bir durum değil. Aslında, köpeklerin sadece %10’u ot yemeden önce hastalık belirtileri gösterir. Sonuç olarak, ot yiyen köpeklerin çoğunluğunun önceden hastalanmaması ve sonrasında kusmamasıdır.

Ancak ot yemesiyle karşılanan başka bir sindirim ihtiyacı olabilir. Köpeklerin diyetlerinde kaba yemlere ihtiyaçları vardır ve çim iyi bir lif kaynağıdır. Kaba yem eksikliği, köpeğin yiyecekleri sindirme ve dışkı çıkarma yeteneğini etkiler. Bu nedenle çim aslında vücut işlevlerinin daha sorunsuz çalışmasına yardımcı olabilir.

Dikkat!

Çim yiyen köpeğin mide rahatsızlığı belirtileri gösteriyorsa; mide reflüsü, iltihaplı bağırsak hastalığı veya pankreatit gibi tıbbi bir sorunu olabilir. Ciddi tıbbi durumları ekarte etmek ve uygun tedaviyi almak için veterinere danışmalısın.

Çim, diğer köpek ve hayvanlardan gelen dışkılarla kontamine olabilir. Dışkı maddesi ile kirlenmiş ot yemek, köpeğinizi hasta edebilir.

Parvovirüs gibi bazı bağırsak hastalıkları fekal-oral yolla bulaşır. Parvovirüs aşılanmamış köpeklerde ve yavru köpeklerde ciddi gastrointestinal hastalığa neden olabilir. Bazı köpekler bu hastalıktan ölebilir.

Diğer köpeklerden ve hayvanlardan elde edilen dışkı materyali ayrıca bağırsak parazitlerinden yumurta veya larva içerebilir. Bağırsak parazitleri olan köpekler kilo verebilir ve ishal olabilir. Solucan yükü büyükse, yavru köpeklerde anemi ve ölüm riski daha fazladır. Sağlıklı bir bağışıklık sistemine sahip olan yetişkin köpeklerin bağırsak parazitlerinden ölme olasılığı daha düşüktür.

Ot yiyen herhangi bir köpek, köpeğinizin aylık kalp kurdu önleyicisinde yaygın olarak bulunan aylık bir nem giderici üzerinde olmalı ve bağırsak parazitlerini aramak için düzenli dışkı testi yaptırmalıdır. Farklı ilaçlarla tedavi edilmesi gereken bazı bağırsak parazitleri vardır.

köpeklerin yıkıcı

Köpekler Ot Yedikten Sonra Neden Kusar? 

Köpeklerin neden bu davranışa girdiğini kimse kesin olarak bilmese de, birçok veteriner bunun psikolojik nedenler olduğunu düşünüyor. Peki hangi psikolojik nedenler bu davranışa sebep veriyor? İçgüdüleri ve otun tadını seviyor olmaları.

Köpeklerin ot yemekten fiziksel olarak bir şey kazanmaları olası bir durum değil. Öyle olsa bile, bu davranışa katkıda bulunan bazı fiziksel nedenler olur. 

Köpekler Hangi Otları Yer?

Köpekler 2 çeşit çim yer. Bu türden ilki köpeğinin çimleri afiyetle yediği ve herhangi bir rahatsız edici etkinin görülmediği ottur. Bazı veterinerler bu davranışı bir besin değeri eksikliği nedeniyle köpeklerin çim ve ot yediklerini söylese de son derece iyi beslenen köpekler dahi zaman zaman çim yiyebilir.

Bu sebeple yalnızca lezzetini sevdiklerinden dolayı bile yiyiyor olabilirler. Yani ot yemek köpeklerin yemek sırasında bizler gibi salata yemesi gibi bir şey. O halde endişelenecek bir durum yok ve köpeğini gayet iyi besliyor olsan bile çim yemek isteyebilir. 

Köpekler Neden Çim Yer?

Köpeklerde bir diğer çim yeme türü, önce çimi yeme ve sonra kusmadır. Bu çim yeme türü köpeğinin midesini rahatsız eden bir şey yuttuktan sonra kasıtlı olarak yapılan bir kusma girişimi olduğu düşünülüyor.

Köpeğin çim yedikten sonra kusuyor ve iyi görünüyorsa, onu rahatsız eden şeye dikkat etmek gerekir. Eğer öğürmeye devam ediyor, kusamıyor veya çim yemeye devam ediyor ve kusması da sürüyorsa, köpeğini vakit kaybetmeden veteriner hekiminize götürmeni öneririz.

Ot Yemek Köpeklerin Midesine İyi Gelir Mi?

Köpekler, bağısak parazitleri olduğu zaman da ot yeme davranışı içerisine girerler. Parazitlerin organizmadaki vitamin ve mineralleri sömürmesinden doğan açığı ot yiyerek kompanze etmeye çalışır ve parazitlerin sebep oldukları toksinlerden rahatsız olan sindirim sistemlerini ot yiyerek rahatlatmayı hedeflerler. 

Ayrıca egzersiz eksiği olan, ilgisiz kalmış ve stres altındaki köpeklerin de ot yolma ve bu esnada ot yeme davranışı gösterebildikleri de tespit edilmiştir.

Sebebi hangisi olursa olsun, köpeklerin ot yemesi hayvan sahiplerini rahatsız etmemeli. Düzenli parazit mücadelesi yapılan köpeklerin ot yemelerinde bir sakınca yok. Unutulmamalıdır ki köpekler hiçbir davranışı sebepsiz şekillendirmezler…

Paylaşan heymypet