Bu davranışın altında köpeğinizin inanılmaz derecede sevimli göstermekten fazlası var. İşte köpeğinizin başını eğmesinin olası nedenleri…
Muhtemelen köpek dostlarımızın verebileceği en tatlı poz, başlarını hafifçe eğlemeridir. Bir köpek kabarık kafasını bir tarafa, sonra diğer tarafa yatırdığında bayılırız ve onun her sözümüzü dinlediğini düşünürüz.
Köpeğinize yürüyüşe çıkmak mı, oynamak mı, yoksa bir ödül vermek mi diye sorarsınız. O da her hecenizi dikkatle dinleyerek ve yumuşacık başını hafifçe yana eğerek cevap verir. Peki köpeklerimiz bunu neden yapıyor? Böyle daha sevimli göründüklerinin farkında oldukları için mi? Yoksa sarkık kulakları sesimizi daha iyi duyabilsin diye mi? Köpeğinizin bu sevimli davranışı yapmasının nedenlerini açıklıyoruz…
Köpeklerin Başını Eğmesinin 4 Nedeni
Her davranışta olduğu gibi, kafa eğme de aslında işlev açısından zengindir ve birçok bağlamda çeşitli nedenlerle ortaya çıkabilir.
1. Sesleri Net Algılama
Bir köpeğin işitme duyusu genellikle bizimkinden daha hassastır. Özellikle de konu yüksek frekansları işitmek olduğunda. Köpeklerin kulakları da sesi daha verimli bir şekilde iletebilir ve kulağın şekli seslerin yakalanmasına ve yükseltilmesine bile yardımcı olabilir. Ancak uzun kulaklı köpek ırklarında ve çok tüylü köpeklerde kulak kanalı seslere karşı biraz tıkanabilir. Böylece bir köpek, sesi yönlendirmeye ve kaynağını daha iyi tanımlamaya yardımcı olmak için başını (ve dolayısıyla kulaklarını) ileri geri hareket ettirecektir.
2. Görme Yardımı
Köpeklerin genel olarak mükemmel bir görme yeteneği vardır. Ancak görme keskinlikleri veya nesneleri net bir şekilde görme yetenekleri, insanlarda olduğu kadar güçlü değildir. Özellikle de uzaktaki veya çok yakın nesnelere bakarken. Aslında, derinlik algıları en iyi şekilde önlerindeki nesnelere, göz hizasında baktıklarında gelişir. Hareket eden şeyleri, sabit duranlara göre fark etme konusunda çok daha iyidirler. Başını eğmek aslında köpeğinizin yüzüne göre nerede durduğunuza bağlı olarak sizi görmesine yardımcı olabilir.
3. Olumlu Güçlendirme
Köpeğiniz, “ödül” kelimesini söylediğinizde başını eğerse ve siz de bunu karşı konulamaz bulursanız ve ona en sevdiği ödül mamasını verirseniz, bir dahaki sefere “ödül” kelimesi söylendiğinde başını tekrar eğme olasılığı daha yüksektir. Bu işte olumlu bir pekiştirmedir. Tabii ki, eğer köpeğinizin mutluluk, şefkat veya dikkatle ilişkilendirdiği her türlü sesi çıkarırsanız, bu sevimli sesler aynı zamanda baş eğme tepkisini de güçlendirebilir.
4. Tıbbi Hastalık Belirtisi
Köpeğinizin bu baş eğme davranışını yaptığı çoğu zaman endişeye gerek yoktur. Bununla birlikte, eğer bunu sürekli veya her zamankinden daha güçlü bir şekilde yapıyorsa, veterinerinize danışmanız gerekir. Özellikle buna sızlanmak, havlamak, başını kaşımak, başını nesnelere sürtmek gibi diğer davranışlar eşlik ediyorsa… Ayrıca yeme, uyku veya aktivite düzeninde değişiklikler fark ederseniz hemen veteriner hekiminizden randevu almanız gerekir. Kulak enfeksiyonları veya alerjiler, nörolojik bozukluklar, cilt rahatsızlıkları veya işitme güçlükleri gibi rahatsızlıklar, köpeğin kafasını normalden daha fazla sallamasına veya eğmesine neden olabilir. Ayrıca akarlar veya pireler gibi paraziter enfeksiyonlar, köpeğinizin huzursuz veya kaşıntılı hissetmesine neden olabilir. Bu da kafa hareketlerinde ve düzensiz görünen davranışlarda artışa neden olabilir.