Köpeklerde Antibiyotik Kullanımı

Köpeklerde antibiyotik ilaçlar bazı durumlarda köpeğinin hayatını kurtarır. Ancak bunları kullanmanın doğru bir yolu vardır.

Köpeklerde antibiyotik, enfeksiyona neden olan bakterileri yok ederek hayat kurtarır. İnsanlar antik çağlardan beri doğal formlarını kullanıyorlar. 19. ve 20. yüzyıllardaki bilimsel keşiflerinden ve gelişmelerinden bu yana, antibiyotikler hem insan hem de veterinerlik için modern tıbbın temel unsurlarından biri haline geldi.

Hayvanlarda kullanım için penisilinler, sefalosporinler, sefamisinler, aminoglikozitler, kinolonlar, sülfonamidler, tetrasiklinler ve makrolidler dahil olmak üzere birkaç farklı antibiyotik sınıfı mevcuttur. Veteriner, köpeğinin sahip olduğu enfeksiyon türü için en iyi antibiyotik türünü seçecektir. Veteriner hekimlikte kullanılan daha yaygın antibiyotiklerden bazıları şunlardır:

-Amikasin

-Amoksisilin

-Amoksisilin/Klavulanat (Clavamox)

-Azitromisin

-Basitrasin/neomisin/polimiksin (topikal veya oftalmik kullanım için üçlü antibiyotik)

-Sefaleksin

-Kloramfenikol

-Klindamisin

-Doksisiklin

-Enrofloksasin (Baytril)

-Antibiyotik

-Marbofloksasin

-Metronidazol (Flagyl)

-Nitrofurantoin

-Tetrasiklin

-Trimetoprim-sülfametoksazol

-Tilosin

Köpeklerde Antibiyotiklerle Hangi Hastalıklar Tedavi Edilir?

Bir köpeğin vücudunun herhangi bir yerinde bir enfeksiyon oluşabilir. Enfeksiyona neden olan birçok farklı bakteri türü vardır. Köpeklerde görülen en yaygın enfeksiyon türlerinden bazıları şunlardır:

-İdrar yolu enfeksiyonları

-Kulak enfeksiyonları

-Göz enfeksiyonları

-Pyoderma gibi cilt enfeksiyonları

-Solunum yolu enfeksiyonları

-Gastrointestinal enfeksiyonlar

-Doku enfeksiyonları (yaralanmalarda veya ameliyattan sonraki yaralarda)

Köpeklerde Antibiyotiklerin Potansiyel Yan Etkileri Nelerdir?

Antibiyotikler hayat kurtarır. Ancak bazı yan etkilere de neden olurlar. Veterinerin köpeğin için antibiyotik reçete ettiyse, bunun nedeni antibiyotik tedavisinin faydalarının potansiyel risklerden daha ağır basmasıdır. Genel olarak, antibiyotikler köpeklerde aşağıdaki yan etkilere neden olur:

-Mide bulantısı

-Kusma

-İshal

-İştah kaybı

-Maya enfeksiyonları

-Alerjik reaksiyon (sıklıkla kurdeşen veya döküntü, daha az sıklıkla nefes almada güçlük/anafilaktik şok)

Köpeğin antibiyotik tedavisinde yan etkiler yaşıyorsa veterinerle iletişime geç. Veteriner dozu ayarlayacaktır veya farklı bir antibiyotiğe geçecektir.

Veteriner hekimlerin antibiyotik reçete ederken akıllarında tuttukları belirli yan etkiler vardır:

Mikrobiyom Dengesizliği

Antibiyotikler, yararlı bakterileri zararlı bakterilerden ayırt edemezler. Bu nedenle vücudun mikrobiyom dengesini bozarlar. Bu, gastrointestinal rahatsızlığa ve maya enfeksiyonları gibi cilt sorunlarına yol açar. Probiyotikler, bir köpeğin faydalı bakterilerinin yerini almasına ve mikrobiyom dengesizliğinin neden olduğu sorunları önlemeye yardımcı olur. Köpeğin için uygun probiyotik kullanımı hakkında veterinerle konuş.

Antimikrobiyal Direnç

Antibiyotikler hayat kurtarıcı olsa da virüsleri tedavi etmezler. Tarihsel olarak, virüslü insanlara ve evcil hayvanlara ikincil enfeksiyonları önlemek için antibiyotik reçete edildi. Artık tavsiye edilmeyen bir uygulama. Hem insan hem de veterinerlik tıbbında aşırı antibiyotik kullanımı, bazı bakterilerin adapte olmasını ve geleneksel antibiyotik tedavisine yanıt vermeyen antibiyotiğe dirençli süper böceklere dönüşmesini sağlamıştır. Bu, bireysel köpekler için antibiyotik tedavisini daha az etkili hale getirir. Daha da kötüsü, antibiyotiğe dirençli bakterilerin neden olduğu hastalıklarla insanları ve diğer hayvanları tedavi etmeyi zorlaştırarak halk sağlığı tehdidi oluşturur. Bu nedenle veteriner antibiyotikleri yalnızca gerektiğinde ve önerilen kılavuzlara göre en uygun dozda reçete edecektir.

Bir Köpeğe Antibiyotik Nasıl Verilir?

Antibiyotikler genellikle ağızdan tablet, kapsül veya sıvı olarak verilir. Çoğu günde bir veya iki kez uygulanır. Ancak bazıları daha sık doz gerektirir. Genel olarak, gastrointestinal yan etki olasılığını azaltmak için antibiyotikleri yiyeceklerle birlikte vermek en iyisidir. Tabletler ve kapsüller, daha kolay uygulanmalarını sağlamak için hap ceplerine veya ödül mamalarına sarılabilir. Tek başına bir hap verirsen, dilin arkasına kadar gittiğinden emin ol. Ardından köpeğinin ağzını nazikçe kapalı tut. Yutmayı teşvik etmek için boğazına masaj yap. Sıvı dozlar, bir şırınga veya damlalık ile doğrudan ağız kenarına damlatılır. Sıvılar ayrıca az miktarda yiyecekle karıştırılabilir. Ancak köpeğinin hepsini yediğinden emin ol. Birçok sıvı antibiyotik soğutma gerektirir. Bu nedenle talimatlar için etiketi kontrol et.

Topikal antibiyotikler genellikle deri, kulaklar veya gözler gibi enfeksiyon kaynağına uygulanır. Cilde antibiyotik krem ​​veya merhem sürdükten sonra, köpeğinin onu yalayamayacağından emin ol. Bu sadece antibiyotiğin yarayı tedavi etmesini engellemekle kalmaz, aynı zamanda toksik de olur. Köpeğinin tedavi süresince bir e-yaka (koni) takması gerekecektir. Kulaklar veya gözler için topikal antibiyotik kullanırken talimatları dikkatlice uyguladığından emin ol. Çoğu kullanımdan önce iyice çalkala. Bazıları soğutma gerektirir. Ayrıca kulak ilaçları yanlışlıkla göze uygulanırsa kalıcı hasara neden olur.

Enjekte edilen antibiyotikler bazen veterinerlik tesislerinde hastaneye yatış, ameliyat ve çeşitli prosedürler sırasında kullanılır. Bunlar evde nadiren kullanılır. Ancak gerekirse veteriner ayrıntılı talimatları sağlayacaktır.

Köpekler İçin Antibiyotik Dozu

Veteriner, köpeğinin ağırlığına ve tedavi edilen duruma göre uygun antibiyotik dozunu belirleyecektir. Köpeğinin belirli bir antibiyotik ilaca duyarlılık öyküsü varsa, veteriner yan etkilerden kaçınmak için dozu ayarlayacak veya farklı bir ilaç seçecektir. Köpeğine antibiyotik verirken veterinerin talimatlarına uyduğundan emin ol. İlk önce veterinerle konuşmadan dozu değiştirme veya ilacı kesme. Dozların ayarlanması veya bir antibiyotik kürünün erkenden durdurulması, antibiyotik direncine yol açar.

Köpekler Aşırı Doz Antibiyotik Alırsan Ne Olur?

Aşırı antibiyotiklerin yutulması genellikle kusma, ishal, salya akması ve iştahsızlık gibi gastrointestinal etkilere yol açar. Bazı aşırı dozlar, nöbet veya titreme gibi merkezi sinir sistemi etkilerine yol açar.

Köpeğin aşırı dozda antibiyotik alırsa tavsiye için bir uzmana başvurun. Köpeğinin normal veterinerini ara. Veteriner hekim, doz aşımı yakın zamanda meydana geldiyse köpeğini kusturmanı tavsiye edecektir. Her iki durumda da, köpeğinin büyük olasılıkla takip testleri ve tedavisi için şahsen bir veterinerin görmesi gerekecektir.

Antibiyotiklerle Diğer İlaçların Etkileşimleri

Bazı ilaçlar bazı antibiyotiklerle etkileşime girer. Bazı kombinasyonlar bir veya her iki ilacın etkinliğini azaltır. Ancak bazıları da toksisiteye yol açar. Antibiyotiğe başlamadan önce köpeğinin kullandığı tüm ilaçlar ve takviyeler hakkında veterinere bilgi ver. Veteriner sana tavsiyede bulunmadıkça, köpeğini antibiyotik kullanırken yeni ilaçlara veya takviyelere başlatmaktan kaçın.

Köpeklerde Antibiyotik Kaç Gün Kullanılır?

Birçok veteriner tarafından kullanılan tipik bir dozaj, 5 ila 10 mg’dır. Bu, 50 kiloluk bir köpeğin günde iki kez 500 mg alması gerektiği anlamına gelir. Bu genellikle 10 ila 14 gün süreyle verilir.

Antibiyotik Köpeklerde Uyku Yapar Mı?

Birçok evcil hayvanda antibiyotikler uyuşukluğa neden olur.

Köpeklerde Antibiyotik Kullanırken Nelere Dikkat Etmek Gerekir?

Antibiyotiklerden bazıları laboratuvarlarda sentezlenir. Bazıları ise mantarlar, küfler ve bazı toprak bakterileri gibi canlı organizmalardan üretilir. Bu noktada dikkat edilmesi gereken “köpeklerde hangi antibiyotik kullanılır?” sorusuna verilen yanıtların köpeklerin maruz kaldığı sorun özelinde değişebilmesidir. Örneğin köpeklerde kulak iltihabı için antibiyotik ile vücudun diğer bir bölgesinde oluşan bakteriyel enfeksiyon için kullanılması gereken antibiyotik türü aynı değildir. Her antibiyotik yalnızca belirli bakteriyel enfeksiyonlar üzerinde etki gösterir. Bu nedenle de hangisinin, hangi dozajda kullanılacağının belirlenmesi için veteriner hekimlerin enfeksiyonun türünü ve yayılma durumunu değerlendirmeleri gerekir.

 

 

Paylaşan heymypet