Birçok köpek maması ve atıştırmalıkları, sığır eti ile yapılıyor. Bu nedenle sen de sığır etinin köpeğin için her zaman sağlıklı olduğunu düşünüyorsun. Bununla birlikte, evde senin pişirebileceğin ve yavrularınla paylaşmak isteyeceğin ama güvenli olup olmadığını merak ettiğin birçok sığır eti türü vardır. Köpekler besinlerinde her şekilde sığır eti yiyebilir mi, yoksa bunun bir sınırı var mı?
Sığır Eti Köpekler İçin İyi Mi Kötü Mü?
Sığır eti mükemmel bir protein kaynağıdır. Yıllardır ticari olarak evcil hayvan mamalarında da kullanılmaktadır. Ayrıca B12 ve B6 vitamini, çinko, selenyum, niasin, fosfor, riboflavin, demir ve kolin gibi çok çeşitli besinlere sahiptir.
Çoğu evcil hayvan maması şirketi, ürettikleri ürünlerin beslenme açısından dengeli ve köpeğinin beslenme ihtiyacı gereksinimlerinin eksiksiz olmasını sağlamak için ekiplerinde veteriner beslenme uzmanları çalıştırır.
Amerika Birleşik Devletleri’nde, sığır eti ürünleri evcil hayvan gıdalarında yaygın olarak kullanılan maddelerdir. Ama köpeklerin gıda alerjisi gibi sığır etini de beslenmelerinden çıkarmak gibi nadir olan tıbbi bir nedenleri vardır. Köpeğin için herhangi bir beslenme sorusu hakkında, köpeğinin sağlığı ile ilgili geçmişini ve gerekli teşhis testlerini de içerecek şekilde veterinerine danışman önemlidir.
Köpekler Her Türlü Sığır Etini Yiyebilir mi?
Sığır eti ürünleri ticari köpek mamalarına dahil olsa da, köpeğini beslemeden önce iki kez düşünmek isteyeceğin belirli sığır eti türleri vardır.
Çiğ Biftek
Köpeğine her türlü çiğ et ve et ürünü vermekten kaçın. Köpekler teknik olarak çiğ sığır eti ile beslenirken, akılda tutulması gereken bazı riskler var.
İlk olarak, çiğ sığır eti köpeğin için dengeli bir beslenme sağlamıyor. Bazı evcil hayvan ebeveynleri, ev yapımı çiğ gıda besinin popülaritesini duymuş olsa da, köpeğinin besinini herhangi bir şekilde değiştirmeden önce onun tam besin aldığından emin olmak için veterinere veya beslenme uzmanı veterinerine danışın.
Ek olarak, çiğ sığır etiyle beslenen köpeklerde, Salmonella veya E. Coli gibi bakteriler olur. Özellikle köpeğinin ebeveyni yani sen ve diğer aile üyelerinin bu bakterilere karşı bağışıklığı yoksa, patili dostun maalesef bu bakterileri sana ve diğer aile üyelerine bulaştırır. Bu bulaş da sen ve aile üyelerinin hastalanmasına neden olur. FDA, CDC ve Amerikan Veteriner Hekimler Birliği (AVMA) dahil olmak üzere birçok kuruluş, evcil hayvanlarını çiğ sığır etiyle besleyen insanlar için geçerli gıda güvenliği endişelerini dile getiriyorlar.
Son olarak, köpeğini kemikli biftek ile beslemeden önce dikkatli olmanı öneriyoruz. Köpekler, kemik parçalarını çiğner ve kırar. Bu durum da köpeklerde bağırsak tıkanıklığına ve önemli gastrointestinal travmaya neden olur ve ameliyatla düzeltilmesi gerekir. Bu da hayati tehlike oluşturur.
Sığır Kemikleri
Kemikler köpekler için doğal bir oyuncak gibi görünsede, köpeğini kemikle beslemek güvenli değildir. Pişmiş kemiklerden kaçın, çünkü bunlar çiğ kemiklerden daha kolay parçalanır ve yavrunun bağırsaklarında sorun çıkmasına neden olur. Bu da daha da büyük bir risk demektir. Ayrıca çiğ kemikler, köpeğini Salmonella, Listeria veya E. Coli kaynaklı bakteriyel enfeksiyon riski altına sokar.
Kıyma
Pişmiş, baharatsız kıymayı, küçük miktarlarda köpeğine vermende bir sakınca yoktur. Sığır etinin yenmesinin güvenli olduğundan emin olmak istiyorsan, köpeğini veya aileni hasta edecek zararlı bakterileri öldürmek için eti güvenli bir sıcaklıkta (en az 71ºC derecede) pişir. Sığır etinin güvenli bir minimum dahili pişirme sıcaklığına ulaştığından emin olmak için bir et termometresi kullan.
Köpekleri hasta edeceği için kıymaya tuz veya baharat eklememeni tavsiye ederiz. Özellikle sarımsak ve soğan köpekler için zehirlidir. Aşırı tuz da dehidrasyona neden olur. Ayrıca, daha yüksek yağ içeriğine sahip gıdalar kusmaya, ishale veya pankreatit gibi daha ciddi hastalıklara sebep olur. Bu nedenle, mümkün olduğunca fazla yağı çıkarmak ve mide rahatsızlığını en aza indirmek için sığır etini kaynatmanı öneriyoruz.
Konserve Sığır Eti
Konserve sığır eti köpekler için zararlıdır. Bunu kullanmaktan kaçın. Konserve sığır eti, köpekler için özel olarak formüle edilmiş gıdalara kıyasla yüksek tuz içerir. Bazı köpekler artan susuzluk ve idrara çıkma ile tepki verirler. Bazılarında da kusma veya ishal ve hatta tuz zehirlenmesi gibi daha şiddetli belirtiler olur.
Atıştırmalık Kuru Et
İnsanlar için yapılmış atıştırmalık kuru etler, köpekler için iyi değildir. Çünkü bu atıştırmalık köpeğin için zararlı maddeler ve baharatlar içerir.
Köpeğine benzer bir atıştırmalık vermek istiyorsan, onlar için güvenli alternatifler de var. Köpekler için özel olarak yapılmış kuru atıştırma ürünleri var. Bu ürünler, insanlar için yapılmış atıştırmalık kuru etlerden daha düşük sodyum içeriği ile geliştirilmiştir.
Et Suyu
Kemik suyu, kavrulmuş kemik ve sebzelerden 24 saatten fazla pişirildikten sonra katıları süzülerek yapılır. Bu lezzetli sıvı, kemikten et suyuna sızan kolajen ve çeşitli mineraller içerir.
Et suyu, susuz kalmış veya yiyecekleri reddeden köpekler için de iyi bir seçim. Köpeğin, hassas diş etlerine sahipse, bir diş temizliğinden sonra et suyu ona fayda sağlayacaktır.
Sen ve köpeğinin veteriner hekimi, patili dostuna kemik suyu vermenin faydalı olduğuna karar verirseniz, zaten yapılmış olanı satın alırsın veya kendin yaparsın. Sadece yavruna potansiyel olarak zarar verecek ilave baharatlar olmadığından emin ol.
Köpeğini Sığır Etiyle Nasıl Güvenli Bir Şekilde Beslersin?
Sığır eti, mama tanesinden konserve mamaya ve ödül mamalarına kadar birçok köpek maması türünde zaten bulunan güvenilir bir protein kaynağıdır. Sığır eti bulunan mamaların ambalajlarındaki içeriklerini okuman sana yardımcı olacaktır.
Köpeğini güvenli bir şekilde beslemen için yapman ve yapmaman gerekenler şunlardır:
1. Köpeğini gastrointestinal problemlere ve obeziteye neden olacak sofra artıklarınla besleme.
2. Köpeğine evde pişmiş et ürünleri yedireceksen, önce köpeğinin veterinerine danış. Ardından az miktarda yap ve yağını aldığından emin ol.
3. Köpeğini beslemeden önce ve sonra, ona yemeğini vermeden önce ve sonra, köpeğinin bulaşıklarını yıkadıktan önce ve sonra ellerini yıka.
4. Evcil hayvanının beslenmesi ve sağlığı hakkında, yediklerinde herhangi bir değişiklik yapmadan önce yavrunun veterineriyle görüş.