Ciklet Balığı Nedir?
Ciklet balığı hem görüntüsü ile hem de kolay bakımından dolayı birçok kişi tarafından tercih edilmektedir. Aynı zamanda ciklet balıklarının birçok türü bulunmaktadır. Türkiye’de ciklet balığı olarak bilinmektedir. Cichlid familyasına ait bir türdür.
Ciklet balığının ana vatanı Afrika ve Amerika’dır. Tatlı su balığıdır. Birçok vücut şekilleri ve boyutları bulunmaktadır. Farklı desen ve farklı türleri mevcuttur. Aynı zamanda aktif bir balık türüdür. Ciklet balıklarının algıları oldukça yüksektir. Kendisine bakan kişiyi tanır. Aynı zamanda acıktıkları zamanda belli ederler. Bu özellikleri ile akvaryumun favori balığı olur.
Ciklet Balığının Özellikleri Nelerdir?
Ciklet balığı tatlı su balığıdır. Kalabalık olmayan ve büyük akvaryum içerisinde yaşamayı severler. Karanlık alandan aydınlık alana geçmek onlar için oldukça korkutucu olmaktadır. Küçük akvaryum içerisinde yaşayan ciklet balıkları strese girmektedir. Yem çeşitliğinin çok olması ve aynı zamanda bu yemlerin renklerinin de fazla olması ciklet balıkları tarafından tercih edilmektedir.
Erkek ciklet balıkları dişilerine göre daha renklidir. Erkek ciklet balıkları çiftleşme döneminde dişi ciklet balığını etkilemek için tüm renklerini gösterir. Su şartları ciklet balıkları için oldukça önemlidir. Yüksek PH derecelerine ayak uydururlar fakat 7.5 değerinde PH seviyesi ciklet balığı için yeterli olacaktır.
Ciklet balıkları kayaların ve kumların hakim olduğu yerlerde yaşarlar. Dekor şeklinde kullanılan bitkiler ile uyumlu değillerdir. Akvaryum içerisinde olan bitkileri yer veya bitkileri yerlerinden sökebilir.
Türlerine göre 10 ile 20 cm uzunluğunda olurlar. 10 yıla kadar yaşarlar. Çok fazla saklanma yerinin olması gerekmektedir. Kendilerinden küçük olan balıkları yerler. Bundan dolayı ciklet balıkları kendi türleri ile veya agresif olan tropikal balıklar ile yaşarlar.
Ciklet Balığı Ne Yer?
Ciklet balıklarının her türü farklı şekillerde beslenir. Bu türlerden olan Malawi ciklet balığı otçuldur. Tangayikan cikletleri ise etoburdur. Ciklet balıkları kurutulmuş veya dondurulmuş karides ile beslenmektedir. Aynı zamanda solucan ile de beslenebilirler. Ciklet balığının günde iki kez beslenmesi gerekmektedir. Fazla yem verilmemesi gerekir. Yemlerin düzenli bir şekilde verilmesi lazımdır. Fazla yem verilmesi sonucunda balıklar hayatlarını kaybederler.
Ciklet Balığı’nın Üremesi
Ciklet balıkları yumurtlayarak çoğalmaktadır. Ciklet balıklarının hemen hemen her türü yumurta bırakır. Ciklet balıklarının yumurtlaması için stresten uzak olmaları gerekir. Sakin bir ortam içerisinde dişi ve erkeğin yalnız kalması gerekmektedir. Yumurtlama döneminden sonra balıklar daha da korumacı bir hal alacaktır. 14 ile 15 gün arasında kuluçka süreleri vardır. Erkek çiklet balığı daha sonra sürekli olarak çiftleşmek isteyeceğinden erkek çiklet balığının dişi ciklet balığından ayrılması gerekmektedir. Uzaklaştırılmayan erkek çiklet balığı yumurtalara zarar verebilmektedir.
Genellikle kuluçka sürelerini ağızlarında bekleterek tamamlarlar. Ciklet balıklarının kuluçka süresi ise ortalama 21 gün sürmektedir.Yumurtlama zamanında yavrular annenin ağzından teker teker çıkar. Eğer yavrular çıkmaz ise çiklet balığının sahibinin müdahale etmesi gerekmektedir. Yavrular dünyaya geldikten sonra annenin farklı bir akvaryuma koyulması gerekmektedir. Doğumdan itibaren bir ya da iki hafta sonra annelerinden ayrılır ve kendi başlarının çaresine bakmaya başlarlar.
Doğduktan sonra üç ay gibi bir süreç içerisinde ise renkleri oturmaya başlar. Bir yıl içinde de doğum yapabilirler. Tür ve yaşlarına göre değişkenlik gösterse de yetişkin bir ciklet balığı ilk yavrulamasında ortalama 75-250 yavru verebilir.
Ciklet Balığı Ne Yer Ve Yemi Nasıl Seçilmelidir?
Ciklet balığı doğal ortamında yabani bitkiler ile beslenmektedir. Akvaryumda ise ciklet balığı yemi olan bitkiler ve aynı zamanda proteini yüksek olan kaliteli yemler ise beslenilmesi gerekmektedir.
Ciklet Balığı Akvaryumu Nasıl Olmalıdır?
Ciklet balığının yaşayabilmesi için suyun sıcaklığının 25 ile 30 derece arasında olması gerekmektedir. Sudaki PH değeri de 8.5 ile 9.5 arasında olmalıdır.
Ciklet Balığı Türleri Nelerdir?
Ciklet balığının birçok türü bulunmaktadır. Bu türler şu şekildedir:
Malawi ciklet balığı
Sarı imparator
Sarı prenses
Trewavas çikleti
Venüstüs çikleti
Yakop çikleti
Yunus ciklet
Zebra ciklet
Tangayika cikleti
Frontoza
Mücevher
Afrika cikleti
Blue acara
Amerikan cikleti
Borelli
Green terror
Astronot
Papağan
Midas
Zebra
Melek
Discus
Ciklet Balığı Kaç Yıl Yaşar?
En zeki balık türü olan ciklet balıklarının ortalama yaşama süresi 10 yıldır.
Çok iyi koşullarda yaşayan ciklet balıklarının ömrü 20 yıla kadar uzayabilmektedir. Ciklet balığının sağlıklı ve uzun yaşaması için en önemli etken sudaki oksijen seviyesidir. Oksijen seviyesi azaldığında ciklet balıkları, ummadığınız bir anda boğularak ölebilirler.
Ciklet Balığı Dayanıklı Mıdır?
Ciklet balıkları akvaryum balıkları içerisinde en dayanıklı balıklardandır. Balıklarının suyunun sıcaklığı 25 ila 30 derece arasında olması faydalıdır.
Sudaki pH oranı 8.5 ile 9.5 arasında olmalıdır.
Ciklet Balığı Yem Vermeden Kaç Yıl Yaşar?
Bitkisel beslenen tropheus ve sarı prenses ciklet balığı gibi türler akvaryumunda yeterli yosun oluşumu varsa iki haftaya kadar aç kalabilmektedir. Fakat yunus ve calico gibi etçil beslenme eğilimindeki ciklet balıkları bir hafta kadar aç kalabilir.
Ciklet balıklarının aç kalma süresini ağzında yavrularını kuluçkaya yatırmasından anlayabilirsin. Kuluçka süresindeki bir balık yaklaşık 20-25 gün arasında yem yemiyor. Bu zaman zarfında formdan düşüyor ancak bir şekilde canlı kalabiliyor.
Ciklet Balığı Ne Kadar Büyür?
Normal şartlarda ayda 1 cm büyürler. Ancak ciklet balığına düzgün bir şekilde bakar ve beslersen daha hızlı büyürler. Bakım ve besleme ipuçları ise şunlardır:
Akvaryumun diplerini düzenli olarak temizlemek
Ciklet balığının yemini sık ama az vermek (günde 8-9 kez)
Yem kullanımı olarak canlı yem kullanmak
Ciklet Balığı Neden Titrer?
Ciklet balıkları çiftleşme isteğinde ve yer kavgasında titrerler.
Ciklet Balığı Nasıl Kusturulur?
Ciklet balığı, ağzının içerisinde taşıdığı yumurtayı balığın kuyruk ve baş kısmı oluştuktan sonra bırakmaktadır.
Yumurtadan çıkacak yavru sayısı ise, yirmi ile doksan arasında değişmektedir.
Ciklet balığı tam 1300 tane türü olan kalabalık gruplu balıklardır.
Ciklet balıklarının beslendiği akvaryum ortamının 20 ile 25 derece arası bir sıcaklığa sahip olması gerekmektedir.
Genellikle etçil ve otçul olarak beslenen ciklet balıkları, yavruluk dönemlerinden itibaren otçul yem ile beslenirlerse ilerleyen süreçlerde çok daha renkli balıklar olarak karşına çıkacaktır.
Beslenmesi çok zor olmayan ciklet balığının sağlığı, diğer balıklar ile aynı ortamda bulundurulmazsa daha iyi olacaktır.
Çünkü bu balık türleri pirhanalara dahi kafa tutabilen inatçı ve sinirli bir yapıya sahiptir.
Ciklet balıklarının yavruluk dönemlerinde onlara kesinlikle kurt verilmemelidir.
Bu süreç onların akvaryuma uyum süreçleri olduğu için bu tarz yiyecekler onların kötü hissetmesine neden olmaktadır.
Bu balıkların doyma duyuları diğer birçok balık çeşidine göre çok daha iyidir.
Ciklet balıkları, yerleşik bir düzende yaşamayı severler.
Yer belirlemeye alışkın olan bu balık türü akvaryuma geldikleri ilk gün kendilerine özel olarak bir yer belirler ve ölünceye kadar da bu yerde kalırlar.
Genellikle inşaatçı bir yapı taşıyan bu balıklar, akvaryumdaki nesnelerin yerlerini değiştirebilir.
Ciklet balıkları kendi belirledikleri ortama gelen başka bir balığı görünce hemen kavga eder.
Ciklet balığı bir akvaryum canlısıdır.
Söz konusu olan türün doğurması, yumurtasını ağzında bekletmesi ve izlenebilmesi anlamında yaşanan evrimin nasıl şekillendiğinin araştırmalara konu olduğu bilinmektedir.
Tipik Aile Yaşantısına Sahip Olan Ciklet Balığı Nasıl Kusturulur?
Ciklet balığını kusturmadaki amaç hem balığın fazla uzun süre aç kalmasına engel olmak hem de kısa sürede fazla yavruya sahip olmaktır.
Burada anne balık kuluçka dönemi içerisinde az miktarda da olsa yavru yumurtaları yer ve beslenir.
Bu yüzden balık ne kadar kısa sürede kusturulur ise o kadar kısa sürede kendisini toparlar ve bir sonraki yumurtlama dönemine yetişir.
Isısı 28 derece olarak ayarlanmış bir yavrulukta, 10 ve 12. günlerde balık kusturulmalıdır.
Genellikle 14 ve 15. günlerde yumurta kesesi kaybolur.
Fakat ilk yavrulaması olan balıkların kusturulmaması gerekir.
Çünkü bu durum ileride balığın isteksiz olmasına veya yavrularını sahiplenememesine yol açabilir.
Solungaçlara hafif baskılar uygulanarak balık kusturulabilmektedir.
Solungaçlara hafif bir şekilde uygulanan bu baskı sonucunda dişi ciklet balığı ağzını yavaşça açacak ve yavruların dışarı çıkması sağlanacaktır.