Köpeklerde Çiğ Beslenme: Artıları ve Eksileri

Çiğ beslenme ya da İngilizce adıyla “raw food” son dönemde hem insanlar hem de köpekler için oldukça yaygın bir trend. Tahılsız, vegan, vejetaryen ve alternatif protein kaynaklarıyla üretilmiş mamalar gibi çiğ beslenmenin de artıları ve eksileri var. Sen de köpeğin için çiğ beslenme seçeneklerini değerlendiriyorsan aklındaki sorulara yanıt bulmak için içeriğimize bir göz atabilirsin…

Köpeklerde Çiğ Beslenme

Çiğ beslenme adından da anlayabileceğin üzere besinlerin pişirilmeden tüketilmesi anlamına gelir. Çiğ beslenmeye uygun köpek mamaları kuru ya da yaş mama şeklinde pakette ya da konserve kutusunda satılmaz. Ancak bazıları dondurularak kurutulmuş ya da doğrudan dondurulmuş olabilir.

Kemikli taze et, sebzeler, tahıllar, sakatatlar, yumurta, meyve hatta bazı süt ürünlerini kullanarak köpeğin için ev yapımı bir çiğ beslenme menüsü hazırlayabilirsin.

Peki çiğ beslenmeyi bu kadar popüler yapan ne?

Köpek mamaları köpekler için dengeli ve kolay ulaşılabilir bir beslenme seçeneği sunsa da bazı ebeveynler köpekleri için çiğ beslenme modelini tercih edebilir. Bunun sebebi köpeğin daha doğal bir biçimde beslenmesini sağlama isteği olabilir.

Özellikle köpek mamalarının işlenme süreçlerine güvenmeyen ebeveynler çiğ beslenmeyi bir çözüm olarak değerlendirebilir. Bazı ebeveynler ise köpeklerin atalarının vahşi doğada çiğ gıdalarla beslendiği gerçeğinden yola çıkarak, çiğ beslenme modelini tercih edebilirler.

ÇİĞ BESLENME KARARINI VERMEDEN ÖNCE…

Diğer yandan insanlarda olduğu gibi köpeklerde de alerjiler ya da gıda hassasiyetleri işlenmiş köpek mamalarının tüketimine engel olabilir. Böyle durumlarda ev yapımı mamalar bir adım öne çıkar.

Bu noktada çiğ beslenme de değerlendirilebilir. Ancak hangi yolu seçersen seç, kararı bir veteriner ya da beslenme uzmanı eşliğinde almanı tavsiye ediyoruz. Böylece köpeğinin gıdasını tam ve doğru şekilde aldığından emin olabilirsin.

Zira köpeklerin beslenme ihtiyaçları yaşlarına ve özel durumlarına göre değişiklik gösterir. Bir yavruyla yetişkinin, ya da hamile veya emziren bit köpeğin ihtiyaçları birbirinden farklıdır. Bu nedenle mamalar farklı yaş gruplarına ve sağlık sorunlarına göre üretilir. 6 aylık bir yavrunun beslenme ihtiyaçları ile böbrek hastalığı bulunan bir köpeğin beslenme ihtiyaçları aynı olamaz.

Köpeklerde Çiğ Beslenme: Artıları ve Eksileri

Beslenme köpeklerin iç organlarını, derilerini ve tüylerini, kemiklerini, kaslarını, kısacası her şeyini etkiler. Köpeklerin normal ve sağlıklı bir hayat sürmek için vitaminlere, minerallere, proteinlere, karbonhidratlara, liflere ve diğer besin öğelerine ihtiyaçları vardır.

Dengesiz beslenme köpeklerde ciddi hatta ölümcül hastalıklara, kemik kırıklarına ya da büyüme sorunlarına yol açabilir.

Köpekler hepçil yani hem etçil hem de otçul canlılardır. Beslenme modelleri de buna göre planlanmalıdır. Evcil köpekler zaman içinde ataları kurtlardan farklılaşarak nişastayı da sindirebilir hale gelmiştir.

ÇİĞ BESLENME MODELİNİN ARTILARI VE EKSİLERİ

+ Daha fazla doğal besin maddesi
+ Köpeğinin ne yediğini kontrol edebilme gücü
+ Köpeğinin yediklerinin kaynağını seçebilme gücü
– Bakteri ve parazit bulaşma riski
– Dengesiz beslenme riski
– Kemik kaynaklı diş zedelenmeleri riski
– Yüksek maliyetli olması
– Hazırlık sürecinin zaman alması

Köpekler için çiğ beslenmede en büyük risk, yukarıda da dediğimiz gibi yiyeceklerdeki parazit ve bakterilerin bulaşma ihtimalidir. Etler dondurulmuş olsa bile Salmonella, Listeria ve E.coli gibi bakterilere ve Sarkosistis ve Toksoplazma gibi mikroskobik parazitleri taşıyabilir. Bu patojenler insanlarda ve ev hayvanlarında ciddi enfeksiyonlara yol açar. Ayrıca çiğ besinler hazır mamalardan daha pahalıdır ve köpeklerin dişlerine de zarar verebilir.

Diğer yandan çiğ beslenme sayesinde köpeğinin ne yediğini bilme ve seçme şansına sahip olman da en önemli avantajların başında gelir. Böylece köpeğinin katkısız, organik, sağlıklı, doğal yiyeceklerle beslendiğinden emin olabilirsin.

Köpeğin için hangi beslenme modelini seçersen seç, dengeli ve tam olmasına dikkat et. Köpeklerin çiğ etten fazlasına ihtiyaç duyduklarını ve bir köpek diyetisyeninden ya da veterinerinden destek alman gerektiğini de unutma.

Evcil Hayvanım Kilolu Mu? Araştırmalara Göre İhtimal Yüksek!

Paylaşan heymypet