Yavru Köpeğimin Havlamasını Nasıl Azaltabilirim?

Köpek yavruları ne kadar sevimli olsalar da havlamaları sahibini ve komşularının hayatlarını zorlaştırabilir. Havlama, doğal bir davranış ve bir tür köpek yavrusu iletişimi olduğu için tamamen ortadan kaldırılamaz, ancak yavrulara havlamayı azaltma öğretilebilir.

yavru köpeğimin havlamasını nasıl azaltabilirim
Yavru Köpeğimin Havlamasını Nasıl Azaltabilirim?

YAVRULAR NEDEN HAVLAR?

Yavru köpeğinin havlamasının birden çok nedeni olabilir. Oyun oynamak, selamlaşmak, kendini savunmak ya da korkutmak bunlardan bazıları. Köpeğinin havlamasını köpek alarmı olarak düşün: bir arkadaşının veya yabancının gelmesi, ani bir ses veya beklenmedik bir manzara gibi olağandışı, ilginç veya heyecan verici herhangi bir şey hakkında bir uyarı görevi görür. Havlamaları tamamen ortadan kaldırmaya çalışmak yerine, yavrunun neden havladığını anlamaya çalış ve ona uygun havlama ve problemli havlama arasındaki farkı öğret.

YAVRU KÖPEĞİMİN HAVLAMASINI NASIL DURDURABİLİRİM?

Köpeğinin nelere havladığını tespit ettiğinde onu eğitmeye başlayabilirsin. Köpeğinin zihinsel gelişimi küçük bir çocuğunkine benzerdir, yavruna uygun davranışını öğretirken birçok pekiştirme kuralı uygulaman gerekir. 

  • Tutarlı kural ve yanıt setleri oluştur. Heyecanlı havlamaya cevabın bazen pozitif bazen negatifse, köpeğinin aklı karışacaktır. Aynı davranışa aynı yanıtla sadık kal ve diğer aile üyelerinin de aynı şeyi yaptığından emin ol. 
  • Davranışa neden olan fiziksel veya psikolojik bir sorun olmadığından emin ol. Yavrun korkuyorsa, acı çekiyorsa veya hasta hissediyorsa havlayabilir. 
  • Köpeğini eğitmek için uygun teknikler kullan. Onun sadece bir bebek olduğunu ve bildiği şeylerin senin ona öğrettiğin şeylerden ibaret olduğunu unutma. Sert disiplinden kaçın; övgü, nezaket ve diğer olumlu takviye türleri köpeğinin iyi kalpli ve huylu bir köpek olarak büyümesine yardımcı olur. 
  • Duygularının eğitimin önüne geçmesine izin verme. Eğer köpeğin yalnız kaldığında mızmızlanıyorsa onu rahatlat. Sakin kaldığında onu ödüllendirirsen havlayarak ilgi çekemeyeceğini öğretebilirsin. 

EĞİTİM İPUÇLARI

Eğitimin önündeki engelleri kaldırdıktan sonra, iyi sonuçlar almaya başlayacaksın. Havlama miktarını azaltmakta hala sorun yaşıyorsan, bu ipuçları sorunu gidermende yardımcı olabilir.

  • Geri havlama. Yavru köpeğinle konuşurken, ses tonu ve beden dili kullandığın kelimeler kadar önemlidir. Bazı köpekler için havlama neşeli bir ifadedir. Köpeğinle iletişim kurarken sakin bir ses tonu kullan. 
  • Yalnız bırak. Köpeğin her havladığında yanına koşarsan, davranışını ödüllendirmiş olursun. Bunun yerine, onu öv ve ödül sun. Havlamaya devam ederse, arkanı dön ve odadan çık. Çoğu köpek yanında bir arkadaş ister, bu yüzden yanından ayrılmak ona yanlış bir şey yaptığını söyler. Köpeğin, kalmanı istiyorsa sessiz olmayı öğrenmeli.
  • Düzenli olarak meydana gelen durumları ele al. Örneğin apartman görevlisine havlamak, ona davranışı tekrar etmesini öğretir. Havlamayı ortadan kaldırmak için apartman görevlisinin yardımına başvurabilirsin. Apartman görevlisinden köpeğin sakin olursa ödül vermesini isteyebilirsin. 
  • Kapı ziline alıştır. Zilin veya kapının çalınması çalmak, misafirlerinin gelişleri veya gidişleri utangaç yavruları heyecanlandırabilir veya korkutabilir. Kapı ve kapı sesleri arasında köpek yavrusu için iyi şeylerle bir ilişki oluştur. Duyarsızlaştırma eğitimini verebilmek için sıklıkla ziyaretine gelen kişiler ödül mamaları ile gelirse ve ön kapıda köpeğine ödüller verirse bu köpeğinin misafirleri tehdit olarak görmeyi durdurmasına yardımcı olur. 
  • Can sıkıntısını hafiflet. Birçok yavrunun havlama sebebi yalnızlıktan ya da sıkıntıdandır. Köpeğin havlaması gereken bir şey olmasa bile, havlamak onlar için sessizlikten daha iyi olabilir. Yavru köpeğin dikkatini çiğneme oyuncakları ile dağıtabilirsin. Aynı anda hem havlayıp hem çiğneyemez!
  • Korkunç sesleri engelle. Yavru köpekler havlamasına sebep olacak birçok “yeni” ses duyar. Müzik ya da beyaz eşya sesleri korktuğu sesleri engellemesine yardımcı olacaktır. 

YAVRU KÖPEĞİMDE BUNLAR DA İŞE YARAMAZSA?

Her yavru farklı olduğundan, yukarıda listelenen tüm teknikler tüm köpekler için işe yaramaz. Çoğu eğitim tekniği zaman ve tutarlılık yatırımı gerektirir. Havlama önleme tekniklerinden birini kullanarak üç ila beş gün içinde iyileşme görmediysen, farklı bir yaklaşım deneyebilirsin veya profesyonel bir köpek eğitmeni ile çalışmayı düşünebilirsin.

Paylaşan heymypet