Yavru köpekler yabancı bir cisim yutarsa ne yapmalıyım diye sorduğunu duyar gibiyiz! Köpeklerin yanlışlıkla yuttuğu yabancı nesneler arasında ilk başta çoraplar geliyor. Bunun arkasından iç çamaşırları, külotlu çoraplar, kayalar, toplar, çiğneme oyuncakları, mısır koçanları, kemikler, saç bantları ve kurdeleler ve çubuklar da köpeklerin yanlışlıkla yutabildiği şeylerden.
Burada ortak nokta köpeklerin yuttuğu şeylerin genelde insanlarının kokusunu taşıyan eşyalar olması. Bunun dışında oyuncaklar ya da oyuncak parçaları, takılar, bozuk paralar, iğneler, silgiler ve ataşlar da köpekler tarafından sıkça yutulan şeylerden. Sicim, iğneye geçirilmiş ya da geçirilmemiş dikiş ipliği, olta iğneleri ve misinalar, simli teller ve yünler de fazlasıyla tehlikeli olabiliyor.
Köpekler ağızlarına attıkları şeyleri kırıp parçalayabildiklerinden odun ya da kemik parçaları da tehlike taşıyor. Çok fazla deri çiğnemek bile köpeklerin sindirim sistemlerinde tıkanmaya neden olabiliyor.
KÖPEĞİN YABANCI NESNELER YUTARSA…
Peki bu durumlarda ne yapmalısın?
Öncelikle eğer köpek bakımı konusunda acemiysen veterinerinle konuşmadan kesinlikle hareket etme. İkincisi eğer köpeğinin ağzından ya da poposundan bir ip ya da misina çıktığını görüyorsan asla çekmeye kalkma. Zira ipin ya da misinanın göremediğin ucundaki bir olta ya da dikiş iğnesi, içeride bir dokuya saplanıp kalabilir, bu da ölümle bile sonuçlanacak büyük zararlara yol açabilir.
Eğer yabancı cismin yutulmasının üzerinden en fazla 2 saat geçmişse, hala midede olma ihtimali yüksektir. Eğer keskin bir cisimden bahsetmiyorsak köpeğine biraz yemek yedirip ardından ağzına birkaç damla yüzde 3’lük hidrojen peroksit damlatarak kusmasını sağlayabilirsin. Yemek hem yiyeceğin etrafında koruyucu bir katman oluşturacak hem de kusmayı kolaylaştıracak.
Kusturmayı başaramazsan ya da köpeğin keskin bir nesne yuttuysa derhal veterinere git. Çünkü keskin cisimler kusarken de tahribata yol açabilir.
YABANCI NESNELER 2 SAATTEN FAZLA VÜCUTTA KALIRSA…
Eğer yabancı cismin yutulmasının üzerinden 2 saatten fazla zaman geçmişse cisim bağırsaklara inmiş olacağından kusmak fayda sağlamaz. Yutulan cisimlerin çoğu dışkıyla atılır ve sorun çıkarmaz. Buna yardımcı olmak için köpeğine bol miktarda kuru mama yedirmelisin. Mide sularının da etkisiyle deri gibi yumuşak cisimler de gevşeyip kolayca atılabilir hale gelir. Bu aşamada köpeğinin dışkısını plastik bir çubuk ya da bıçakla kontrol etmende fayda var.
Ancak köpeğin bozuk para ya da pil gibi metal bir cisim yuttuysa o zaman asla beklemeden hemen veterinere git. Bu metaller mide asitleriyle birleştiğinde çinko ya da kurşun zehirlenmesine yol açabilir. Sicim de aynı şekilde yutulduğunda asla beklenmemesi gereken yabancı cisimlerdendir.
Eğer köpeğinin bir şeyleri yuttuğunu ama çıkaramadığını, öğürdüğünü ya da kustuğunu, yemek yemediğini, gergin göründüğünü ve sürekli öksürdüğünü fark edersen hemen veterinerine başvur.
En küçük cisimlerin bile bağırsakları tıkayabileceğini unutma.
YABANCI NESNELER YUTULDUĞUNDA GÖRÜLEN İŞARETLER
Yavru köpekler herhangi yabancı bir cisim yutarsa buna dair semptomlar, yutulan şeyin ne olduğuna ve vücutta nerede takıldığına göre değişir.
— Midede ya da bağırsaklarda takılan ama tamamen tıkanma yapmayan ve etrafından yiyeceklerin geçebildiği bir obje günler süren kusmaya neden olabilir.
— Tamamen tıkanma olduğunda şiş ağrılı bir karın ve aniden gelip sürekli devam eden bir kusmayla karşılaşabilirsin. Köpek yemeyi reddeder ve içtiğini hemen kusar.
— Çinko zehirlenmesinde diş etleri beyazlaşır, idrarda kan ve gözlerde ya da kulaklarda sarılık görülür. Bu belirtiler kusma, ishal ve yemek yememe eşlik eder.
— Kurşun zehirlenmesinde diş gıcırdatma, nöbetler ve hiperaktivite, iştah kaybı ve kusma görülür.
— Bakır zehirlenmesinde de benzer işaretler ve şiş bir karın görebilirsin.
— İp gibi nesnelerin bir kısmı yutulurken bir ucu dişlerin arasına sıkışıp kalabilir.
Yutulan tehlikeli cismin çıkarılabilmesi için çoğunlukla endoskopi ya da cerrahi müdahale gerekir.
Köpeğin her şeyi ısırma alışkanlığını büyüdükçe terk edecektir ancak yavruyken de güvenli çiğneme oyuncakları alıp, oyun saatlerini dikkatli gözlemleyerek kazaları önleyebilirsin. Dahası evinde tehlikeli noktaları tıpkı bebeklerin yürümeye başladıkları dönemde olduğu gibi koruma altına alabilirsin.
Bir köpek sahiplenmeden önce köpekler için zararlı ev bitkilerini de bilmelisin.