Yavru köpeklerde aşırı kilo, kolayca obeziteye varabileceğinden istenmeyen bir durumdur. Gerçi şişman bir köpek yavrusu kadar sevimli çok az şey vardır. Ancak yavru köpeklerde kilo obeziteyle birlikte bir dizi sağlık sorunlarına yol açabilir.
Obezite, ideal vücut ağırlığının yüzde 20 oranında aşılması olarak tanımlanıyor ve günümüzde köpeklerin en yaygın beslenme hastalığı olarak kabul ediliyor. Veteriner hekimler arasında yapılan bir anket, yetişkin köpeklerin yarısının fazla kilolu veya obez olduğunu gösteriyor. Aşırı kilolu yavru köpekler, ebeveynleri gerekli önlemleri almazlarsa obez bir yetişkin köpeğe önüşecektir.
YAVRU KÖPEKLERDE KİLO: SAĞLIK RİSKLERİ
Fazla kilolu iri cins yavrular, yetişkin olarak kalça displazisi ve kemik / eklem problemleri açısından yüksek risk altındadır. Obezite, diyabet riskini ikiye katlar, üçe katlar veya dört katına çıkarır. Üstelik kalp problemleri, artrit ve alerjilerde ağırlaştırıcı bir faktördür. Obezite aynı zamanda uzun ve sağlıklı bir ömre engel olur. Uzun süreli araştırmalar, zayıf köpeklerin obez köpeklerden iki yıla kadar daha uzun yaşadığını gösteriyor.
YAVRU KÖPEKLERDE OBEZİTE NEDENLERİ
Beagle’lar, Labradorlar ve Shelties gibi köpek ırkları, kalıtsal bir “yağ geni”ne sahip olduklarından obeziteye daha yatkındır. Kısırlaştırma, bir evcil hayvanın metabolik hızının yüzde 15 ila 20 oranında azalmasına neden olur. Yavru köpeğinin kısırlaştırma ameliyatından sonra diyet ve egzersiz yaptırmazsan büyüdükçe kilo alması kaçınılmaz olur.
Günümüzün evcil hayvanları fazla kilolu çünkü gün boyunca koltuklarda uzanıp yüksek kalorili yiyecekler tüketiyorlar. Ebeveynlerinin sık sık ikram ettiği ödül mamaları da cabası.
YAVRU KÖPEĞİNİN KİLOLU OLDUĞUNU NASIL ANLARSIN?
Köpeğin kademeli olarak kilo alabilir. Ayrıca çoğu ebeveyn, bir evcil hayvanın aşırı kilolu olduğunu kabul etmeyebilir. “Şişman değil yaa, tüyü çok kabarık!” diye kendini teselli edebilir.
Yavru köpeğinin kilolu olup olmadığını anlamanın en iyi yolu tartmak değil. Alabileceğin çok daha iyi önlem, uygulamalı bir yaklaşımdır. Evcil hayvan maması üreten şirketler evcil hayvanlar için zayıf, fazla kilolu ve ideal vücut şekillerinin resimli örneklerini gösteren veteriner hekimlere “vücut kondisyon skoru” çizelgeleri sağlar.
Bazı köpek ırklarının farklı değerlendirmeleri vardır. Mesela, tazı ve diğer koşan ırklar, dışarıdan rahatlıkla görünen kaburgalara sahiptir ve bu zayıflık işareti değildir. Çoğu cins için, köpeğin kaburgalarını hissedilebilmeli ancak dışarıdan görünmemeli.
Profilden bakıldığında, evcil hayvanların son kaburgaların hemen arkasından başlayıp arka bacaklara kadar uzanan belirgin bir kas vardır. Fazla kilolu köpekler genellikle alt sırtlarında kuyruğun yukarısında yağ ruloları geliştirir. Evcil hayvanın kaburgalarını hissedemiyorsan veya sarkık veya şişkin bir karnı varsa, yavru köpeğin kilolu demektir.
KİLOLU YAVRU KÖPEĞİ BESLEME
Yavru köpeğin şişkoysa veterinerinizle birlikte çalışarak onu kontrol altına alın. Bir diyete başlamadan önce, veteriner hekimin, potansiyel sağlık komplikasyonlarını ekarte etmek için yavru köpeğini iyice incelemelidir. İnsanlar gibi yavru köpekler de güvenli ve kademeli bir şekilde kilo vermelidir. Genellikle hedef, yavru köpeğinin haftalık başlangıç ağırlığının yaklaşık yüzde bir ila bir buçuk oranında kaybetmesidir. Veteriner hekimin ne kadar sürede ne kadar kilo vermesi gerektiğini hesaplayacak ve evcil hayvanına uygun bir diyet ve egzersiz planı önerecektir.
Beslenmesini iyi düzenlemek için evcil hayvanının kalori ihtiyaçlarını bilmelisin. Ve hatta beslediğin yiyecek ve ikramların kalori içeriğini de.. Köpek maması etiketlerini mutlaka oku. Çoğu evcil hayvan maması üreticisi, ürünlerinin kalori içeriğini pakete yazar.
Bir evcil hayvanın kaç kaloriye ihtiyacı olduğunu anlamak daha zordur. Bir günde kaç kalori yaktığı konusunda bir hayvandan diğerine muazzam farklılıklar vardır. Ve bunun çoğu, yavruların aktivite düzeyine ve hatta yaşına, cinsine bağlıdır.