Beraber Bir Yıl! Yavru Köpeğinin Hayattaki İlk Dönüm Noktaları

Köpekler için hayatlarının ilk yılı çok önemli bir dönemdir. Üstelik yavruyken sahiplenilen köpekler bu dönemi insanlarıyla birlikte geçirirler. Eğer sen de bir minik köpek sahiplendiysen birlikte geçireceğiniz ilk yılda karşınıza çıkacak bu dönüm noktalarına hazır olmalısın. İşte köpeğinin ilk yıldaki dönüm noktaları…

Dönüm Noktaları

Yavru köpeğin hayattaki ilk yılında dönüm noktaları! Öncelikle şunu belirtelim: Bu dönüm noktaları her köpekte aynı zamanda yaşanmayabilir. Hangi ay neyle karşılaşacağın konusu köpekten köpeğe göre değişebilir. Ancak sağlıklı bir köpeğin üç yaşına girerken bütün bu gelişmeleri yaşamış olması beklenir.

Peki nedir bu dönüm noktaları?

1- MERHABA

Köpeğini sahiplendiğin gün, ikiniz için de en önemli dönüm noktalarından biridir. Bu aşamada ona yeni evini tanıması için zaman vermeli, evdeki elektrikli aletleri, mobilyaları ve ayakkabıları kemirmemesi için önüne bolca oyuncak koymalısın. İlk günlerde sabırlı ol. Çünkü köpeğin kendisinden ne beklendiğini bilmiyor ve yabancı bir ortamda olduğu için stres yaşıyor olabilir. Sevgi ve ilgiyle ona kısa sürede evinde hissettirebilirsin.

Evde ilk gün yaşanacaklar için de seni bu içeriğimize alalım.

2- İLK VETERİNER GÜNÜ

Yavru köpekler ilk yılda çok sayıda aşıya ihtiyaç duyarlar. Bu nedenle köpeğini en yakın zamanda veterinerinizle tanıştırmalısın. Köpeğini sahiplendiğinde sana verilen sağlık belgelerini de yanında götürmeyi unutma. Aşı takvimini kesinlikle aksatma.

3- EV EĞİTİMİNİN SONU

Köpeğin 2-3 aylık olduğunda artık evin içinde tuvalet kaçırma sorununun da sonu gelmelidir. Bu aşamada gerileme yaşamamak için köpeğini düzenli saatlerde tuvalete çıkar, işini bitirene kadar eve girme. Bu esnada ona bolca övgü ve ödül maması sunmayı da ihmal etme. Evde tuvaletini kaçırırsa ona bakmadan ve onunla konuşmadan temizle. Aksi takdirde eve tuvaletini yapmanın senin ilgini çekmenin bir yolu olduğunu düşünmeye başlar ve bu huyu bırakmaz. Son olarak dışarı çıkarılmak istediğini kendisi ifade etmeye başladığında da onu ödüllendir.

dönüm noktaları

4- DİĞER KÖPEKLERLE TANIŞMA

Köpeklerin sosyalleşmesi için hayatlarının ilk 12 haftası çok önemlidir. Bu nedenle 3 aylık olana kadar onu mutlaka başka köpeklerle bir araya getir. Aşıların başladığı 7’nci haftadan itibaren bu yönde adımlar atabilirsin. Köpeklerini yavru köpek okuluna götürmeni ancak bir süreliğine parklardan uzak durmanı tavsiye ediyoruz. Aksi takdirde köpekler arası iletişimi ve görgü kurallarını bilmediğinden zorlanabilir.

5- ADINA YANIT VERME

Köpeğinin adını öğrenmesi birkaç haftayı alabilir. Elbette ismini ne sıklıkta tekrarladığına ve hangi eğitim tekniklerini kullandığına bağlı olarak bu süre değişebilir. Köpeğinin kafası karışmaması için ilk birkaç ay ona sadece adıyla seslenmelisin. Daha sonra kısaltmaları ya da lakapları da kullanabilirsin.

6- SÜT DİŞLERİNİN ÇIKMASI

Bunun sadece insanların yaşadığı bir dönüm noktası olduğunu mu sanıyordun? Köpekler de 4 ay civarı süt dişlerini kaybetmeye başlarlar. 7’nci aydan itibaren de düşen dişlerin yerine kalıcı dişler gelir. Köpekler düşen süt dişlerini çoğunlukla yutarlar. Kalıcı dişler geldikten sonra ise düzenli olarak fırçalamaya başlaman gerekir.

Dönüm Noktaları

7- KISIRLAŞTIRMA

Köpek yavruları 8’inci haftadan itibaren kısırlaştırılabilir ancak özellikle büyük türlerde yeterli isleket büyümesi ve olgunluğa erişmek için 6-9 ay aralığına kadar beklemek daha yaygındır ve hatta tavsiye edilir.

8- EĞİTİMLER

Daha küçükken gittiği sosyalleşme sınıfının ardından 7-8 ay civarında köpeğini eğitim sınıfına da götürmelisin. Burada “otur”, “yat”, “gel” gibi çok temel komutları öğrenecek. Tabii bu eğitimi evde de verebilirsin ama kendi türünden arkadaşlarıyla sosyalleşmek köpeğine iyi gelecektir.

9- İLK DOĞUM GÜNÜ

Bu kadar olaylı bir yılın ardından tabii ki parti zamanı geldi çattı! Köpeğinin başarıyla geçirdiği bu dönüm noktalarını kutlarken, ergenliğin yaklaştığını da unutma.

Paylaşan heymypet