Tuzlu Su Akvaryum Balıklarında Görülen Hastalıklar

Tuzlu su balıklarının duyarlı oldukları pek çok hastalık olduğunu biliyor muydun? Aslına bakarsan, balıklar tuvaletleriyle birlikte yaşadıklarından ve sürekli olarak çeşitli hastalık oluşturan mikroplara maruz kaldıklarından buna çok da şaşırmamalıyız. Hastalıklardan korunmaları için güçlü bir bağışıklık sistemine sahip olması gereken balıklarımız için bizden öğrenmen gereken birkaç bilgi olduğunu düşündük.

Tuzlu Su Akvaryum Balıklarında Görülen Hastalıklar

 

Tuzlu su akvaryum balıklarının mekansal gereksinimlerini göz önünde bulundurup, haznesindeki diğer arkadaşlarını da düşünerek mükemmel bir ortam sağlayıp, bağışıklık sistemini güçlendirmen mümkün.

Balığınının metabolizmasına ve sinir sistemine özel yüksek kaliteli bir diyet beslenmesi belirlemeli ve bu diyeti düzenli olarak uygulamalısın. Önemli unsurlardan biri de akvaryumun düzenli olarak temizlenmesi.

Akvaryum içerisindeki suyun kimyasını düzenli bir şekilde test edip, bakımını düzenli yaparsan bir nebze de olsa tuzlu su balıklarında görülen hastalıkların önüne geçmiş olursun.

Balıklarının bulunduğu ortamdan stresi kaldırmak da hastalıkların üstesinden gelmesi ve huzurlu bir yaşam sürmesi konusunda atılan güzel bir adım olacaktır.

Hastalık sürecine bağlı olarak değişse de, belirtiler oldukça açık veya daha belirsiz bir biçimde baş gösterebilir. Hastalığın fiziksel belirtileri; şişlikler, bulanık benekler, pul kaybı, yüzgeçlerde yırtılma veya renk değişimi gibidir. Acemi bir ebeveyn bile bu belirtileri oldukça kolay fark eder.

Fark edilmesi zor belirtiler ise; iştahsızlık, yanlış vücut pozisyonu ve yüzme bozukluklarıdır.

Tuzlu su balıklarında görülen hastalığı tespit etmenin en iyi yöntemi, onları her gün aynı anda kontrol etmek ve her balığı yakından incelemektir. Normal davranışlarını ve ona özgü kalıpları öğrendikten sonra, kendisindeki küçük değişimleri daha kolay anlayacağını göreceksin.

Şimdi gelelim balıklarımızı bekleyen hastalıkların birkaçına…

Tuzlu Su Akvaryum Balıklarında Görülen Hastalıklar

 

Parazitler

‘Parazitler en çok ne zaman akvaryuma girerler?’ diye soracak olursan, sorunun cevabı; akvaryuma yeni balıklar eklendiğinde.

Taşınmanın stresi ve yeni bir akvaryuma uyum sağlamaya çalışmak, tuzlu su akvaryum balığının bağışıklık fonksiyonunun azalmasına neden olur ve herhangi bir parazit böylelikle daha kolay çoğalıp yayılır.

Dış lekelenmeler, çürükler, parlamalardan kaynaklanan pul kaybı, sersemlik, solunum sıkıntıları ve aniden ölüm, tuzlu su balıklarınında parazitlerin klinik belirtileri arasında yer almaktadır.

İşte en yaygın tuzlu su balığı parazitleri;

-Beyaz Benek Hastalığı
-Palyaço Balığı Hastalığı
-Kadife Hastalığı

Mevcut parazite bağlı olarak ihtiyaç duyulan tedavi seçenekleri değişebilir ancak paraziti doğru bir şekilde belirlemek için mutlaka veteriner hekimin ile irtibat halinde olmalısın.

Birçok parazit tedavisi kabuklu deniz canlıları ve omurgasızlar için güvenli değildir. Bu sebeple parazit bulaşan balıkları tedavi etmek için karantina yöntemine başvurup ayrı bir akvaryum edinmende fayda var.

2. Bakteriler

Akvaryumda çok sayıda bakteri türü yer almaktadır. Ancak hemen paniğe kapılma, balıkların bakteriyi çoğu zaman kontrol altında tutacak bağışıklık sistemi zaten var. Balığının kötü su içerisinde yaşaması, bölge anlaşmazlıkları ya da yetersiz beslenme gibi sebepler oluştuğu takdirde strese girmesi işleri karıştıracaktır.

Çünkü, strese giren balığın bir başka bakteriyel enfeksiyon geliştirmeye başlayabilir.

Deniz balıklarında yaygın görülen bakteriyel hastalık belirtileri arasında; uyuşukluk, iştahsızlık, ülser ve ani ölüm sayılabilir. Bu belirtilerin herhangi birini fark edersen, suyunun kalitesini test edip, balığının uyguladığın diyete uyup uymadığından emin olmalısın.

Çoğu zaman stres etkeni hemen belirlenir ve ortadan kaldırılırsa balığının herhangi bir ek tedaviye ihtiyacı kalmaz. Şiddetli enfeksiyonlar baş gösteriyorsa da veterinerin ile görüşüp reçete edilen antibiyotik tedaviyi uygulamanda fayda var.

Yine iş sana düşüyor desene!

 

 

Tuzlu Su Akvaryum Balıklarında Görülen Hastalıklar

3. Lenfosit

Tuzlu su balıklarını etkileyebilecek bir çok virüs vardır. En yaygın görüleni ise, tatlı sudaki karşılığı olan bir iridovirüs türü olan lenfosittir.

Lenfositin klinik belirtileri arasında balığın derisinde ve yüzgeçlerinde küçük beyaz veya açık renkte nodüller yer almasıdır. Ayrıca, gözle görülmeyen çeşitli organların içlerinde de oluşabileceklerini söylemeliyiz.

Lenfosit belirtileri Beyaz Benek paraziti ve yüzgeçteki iyi huylu ışık yansımaları ile kolaylıkla karışabilir. Veteriner hekimin beyaz modüllerin nedenini belirlemek için mikroskop altında inceleme yapmalı ve bir örnek almalıdır.

Şu anda bu hastalık için etkili bir ilaç tedavisi yoktur. Ancak, veterinerin yüzgeç kenarlarındaki büyümeleri cerrahi bir operasyonla kaldırabilir. Balığının strese girmemesi durumunda, çoğu zaman belirtiler kendiliğinden düzelmektedir.

4. Gaz Kabarcık Hastalığı Nedir?

Gaz kabarcığı hastalığı, suyun içerisi basınçlı gaz ile dolduğunda, balıkların derisinde ve gözeneklerinde mikro kabarcıkların birleşmesiyle ortaya çıkar. Mikro kabarcıklar, en yaygın olarak yanlış hizalanmış tesisatın havayı filtre borusuna çekmesinden kaynaklanır.

Çözünmüş basınçlı gaz, solungaçlardan balığa yayılır ve çeşitli bölgelerde kan dolaşımında kabarcıklar oluşmasına sebep olur. Balığının derisinde, yüzgeçlerinde veya gözlerinde büyük baloncuk ve birden fazla küçük baloncuk görebilirsin.

Baloncuklar; doku ölümüne, yüzgeç erozyonuna ve iç organ hasarına yol açabilir. Tedavi edilmezse, bu kabarcıklar balığının vücudunda tahrişe sebep olur ve patojenler balığının vücuduna daha kolay bir şekilde girer.

Lütfen baloncukları patlatmaya çalışmayın! Veterinerin, balığın için en uygun anestezi ortamını sağlayıp, prosedürleri güvenli bir şekilde uygulayıp, gerekli bakımını sağlayacaktır. Durumun tekrarlanmaması için mikro kabarcıkların kaynağının bulunması çok önemli bir husustur.

5. Baş ve Yan Çizgi Erozyonu Nedir?

Tuzlu su balıklarında görülen hastalıklardan biri olan ve yaygın olarak bilinen adıyla ‘baş kısmında delik oluşması’ hastalığının teşhis edilmiş kesin bir nedeni yoktur. Birçok türü etkileyebilir ve balığın başındaki yan çizginin aşınmasına neden olur. Vakaların çoğu balığın başındaki küçük bir noktadan, cilt erozyonu olan yüzün veya vücudun tamamına kadar değişebilir.

Baş ve Yan Çizgi Erezyonu’nun birçok potansiyel nedeni vardır. Bunlar; su kalitesinin düşük olması, yüksek nitrat, yetersiz beslenme, protozoal parazitlerdir.

Stres etkeni belirlenip ortadan kaldırıldığında, balığının tam olarak iyileşmesi için muhtemelen destekleyici bakıma ihtiyacı olacaktır. Hastalığı ağır bir şekilde geçirmiş olan balığın, orijinal görünümüne dönmeyebilir. Olsun, onu böyle de seversin.

Bütün bunlar tuzlu su balıklarını etkileyebilecek hastalıkların yalnızca birkaçıdır. Balığının hastalanma olasılığını azaltmak için, tüm yeni balıkları ve omurgasız canlılarını aynı alana almadan önce karantina altında tutmalısın. Herkes için yeterli alana sahip olduğunda ise iyi bir ortam, kaliteli bir su ve uygun diyet ile beslemeni öneririz.

Tuzlu su balıklarında görülen hastalıklar ile ilgili içeriğimizi okuduktan sonra balığının sağlığı ile alakalı aklında soru işaretleri oluşursa, mutlaka veterinerine danışmalısın.

Eğer benzer belirtileri gösteren balığın varsa veya bu hastalıklardan birisini deneyimlediysen, lütfen yorumlarda bize bildir.

Başkalarına yardımcı olmak istemez misin?

Paylaşan heymypet