Akvaryum Yosun Sorunu Nasıl Giderilir?

Akvaryum yosun sorunu, her balıkseverin eninde sonunda karşılaştığı bir problemdir. Varlığı bir noktaya kadar besleyici olmasına rağmen fazlası akvaryum ekosistemini boğabilir. Biz de bu yüzden sebeplerini ve kurtulma yollarını sizin için derleyelim dedik.

akvaryum yosun sorunu

Akvaryum yosun sorunu, özellikle bitkili akvaryumlarda mücadele etmesi biraz daha zor bir olgudur. Yosunlar, bitkilerden daha kolay ışık ve besin topladığından çok daha çabuk gelişirler. Bu şekilde de akvaryum ekosistemini tehlikeye atarlar. Önemli olan yosunlaşmayı dengeli bir seviyede ve kontrol altında tutmaktır.

Yosun dediğimizde aklımıza ilk önce yeşil renk gelir. Fakat sarı, mavi, kahverengi hatta siyah renkte de oluşabilirler. En çok rastlanan çeşitlerine bir göz atalım;

Saç Yosunu: Bitkilere tutunan, uzun iplikler gibi görünen bir çeşittir.

Mavi-Yeşil Yosun: Akvaryum tabanına ve camlarına yayılan, kötü kokulu yosunlardır.

Sakal Yosunu: Siyah, gri, yeşil renklerinde olabilen, daha çok bitkili akvaryumların yaşlanmış yaprak uçlarında ya da köklerinde yetişir.

Leke Yosunu: Genellikle camlarda görünür ve sert yapraklı bitkilerin üzerinde oluşur.

Akvaryum Yosun Sorunu Nedenleri

Yosunlaşmanın artmasının en büyük sebebi akvaryumlarda yanlış ışıklandırmadır. Sürekli güneş alan bir yerde ise ya da gerekenden fazla ışık alıyorsa yosun oluşu kaçınılmazdır. Hatırlarsanız özellikle bitkilerden daha kolay ışık topladıklarından bahsetmiştik. Yeni kurulan akvaryumlarda, bitkilerin kök sistemlerinin sağlıklı gelişebilmesi için günlük 6 saat ışığın yeterli olduğu söylenir. Oturmuş akvaryumlarda ise bitki yoğunluğu ve çeşitlerine göre 8-12 saat ışıklandırma daha idealdir.

Bir diğer akvaryum yosun sorunu nedeni ise nitrat ve fosfat değerleridir. Bitkili akvaryumlarda nitrat değeri 10-20 ppm arasında, fosfat değeri ise 0,5-2 ppm arasında olmalıdır. Suyunuzun kalitesini yani nitrat ve fosfat değerlerini öğrenmek için test kitleri kullanabilirsiniz. Aklınızda olsun, yalnızca fazla olması değil, bu değerlerin düşük olması da yosun sorununa katkıda bulunur.

Kurtulma Yolları

Öncelikle yapılması gereken, sorunun kaynağını tespit etmektir. Akvaryumunuzun yerini ve ışık ayarlarını gözden geçirin; günde kaç saat ışık alıyor? Suyunuzun kalitesini ölçün; nitrat ve fosfat değerleri yerinde mi?

Yosunlardan kurtulmak için yapılması gereken ikinci şey, akvaryum temizliğidir. Bunun için bir yosun kazıyıcı ya da yumuşak sayılabilecek bir fırça kullanabilirsiniz. Camlar ile birlikte, bitki ve dekorlar üzerinde oluşan yosunları da temizlemelisiniz. Bu sırada akvaryum iç filtreleri çalışmaya devam etmeli, çünkü kazıdığınız yosunları emecektir. Akvaryumun içi bitince de filtreyi, hortumları ve motoru dahil olmak üzere temizlemenizde yarar var.

Yosunların tekrar gelişmemesi için alınabilecek en temel iki yöntem düzenli su değişimi ve yosun yiyen akvaryum sakinlerinin artırılmasıdır. Tabii yosunlaşma ile mücadele için özel ürünler de mevcut. Fakat bu hızlı ve geçici çözümler problemin ana kaynağını gösterememektedir. Bu yüzden de kökten bir çözüm sağlamamaktadırlar.

Paylaşan heymypet