Kedilerde Şaşılık Belirtileri, Nedenleri ve Teşhis Edilmesi

Kedilerde şaşılık, doğuştan olabildiği gibi hayatının herhangi bir noktasında sonradan da gelişebilir. Fakat sonradan oluşması, genellikle çok daha ciddi, nörolojik sorunların habercisidir.

kedilerde şaşılık

Şaşılık, gözün buruna paralel bir yöne bakmak yerine yanlış yönlenmesine verilen isimdir. Göz, olması gerektiği gibi yuvasındadır ama baktığı yönde sorun vardır. Kedilerde şaşılık, tek gözde olabileceği gibi her iki gözde de olabilir. Gözler buruna dönük ise içe şaşılık, dışarıya dönükler ise dışa şaşılık söz konudur. Şaşı diyince akla ilk iç ve dış gelse de, gözlerin yukarı veya aşağı saptığı nadir vakalar da vardır.

Şaşılık, göz kaslarından ya da onları kontrol eden sinirlerden kaynaklanan bir anomalidir. Sanılanın aksine, yalnızca doğuştan gelen bir sorun değildir. Her yaştan kedide, hayatının herhangi bir aşamasında görülebilir. Fakat sonradan oluşması, gözde ya da arkasında başka sorunların olduğunun habercisidir.

Kedilerde Şaşılık Nedenleri

Öncelikle bahsettiğimiz gibi doğuştan şaşı kediler vardır. Örneğin Siyam, Himalayan ve İran kedileri genetik olarak şaşılığa yatkındır. Hatta onlarda görülmesi normaldir bile diyebiliriz. Bazı kedilerde ise anne karnında ya da doğum sırasında yaşanan komplikasyonlardan kaynaklanır.

Şaşılık, doğum süreci haricinde, sonradan da ortaya çıkabilir. Beyinde su birikmesi, göz kas veya sinirlerinde bozukluklar, kedi lösemi virüsü, menenjit ve kanser, sonradan oluşmasının en olası sebepleridir.

Nelere Dikkat Etmeli?

Dostunuzun gözleri aniden birbirinden farklı yönlere dönerse fark edersiniz zaten… Fakat durum daha o aşamaya gelmeden de gözlemleyebileceğiniz belirtiler var. Bunlar göz bebeği büyüklüğündeki farklılıklar, zihinsel durgunluk, denge kaybı, uyuşukluk ve iştahsızlıktır. Daha ciddi nörolojik belirtiler ise nöbetler, başın bir tarafa eğilmesi ve düz hareket etmekte güçlüktür.

Teşhis Süreci

Veteriner hekimler, öncelikle sorunun gözden mi kaynaklandığını yoksa nörolojik mi olduğunu saptamak için iki tür muayeneye başvururlar.

Oftalmolojik muayene, gözyaşı testi, Pupilla ışık reflekslerinin test edilmesi, göz içindeki basıncın ölçümü ve mercek altında göz içinin incelenmesinden oluşur.

Nörolojik muayene, kedinin hareketlerinin gözlemlenmesi, reflekslerinin ölçülmesi ve kulaklarının ayrıntılı muayenesinden oluşur.

Şaşılık teşhisi konduktan sonra sıra, altta yatan ana problemi belirlemektir. Bunun için kan sayımı, virüsler için kan ve idrar tahlili yapılır; olası tümörler için kafatası ve göğüs röntgenleri ile beyni görüntülemek için tomografi ya da MR çekilir.

Tedavi ve Bakım

Şaşılığın doğuştan olduğu durumlarda bir tedavisi yoktur. Sonradan oluştuysa şayet tedavi süreci öncelikle spesifik bir tanıya ulaşmakla başlar. İltihaplanma ya da virüs kaynaklı şaşılıkların ilaçlı tedavisi mümkündür. Fakat nörolojik kaynaklı ise cerrahi müdahale gerektirebilir.

Şaşılığın gelişimini engellemenin maalesef bir yolu yok. Yapabileceğiniz tek şey tedavi süresince dostunuzun yanında olmanız. Nörolojik bir sorundan kaynaklanan şaşılık, genellikle kedilerde vertigoya da sebep olur. Bu yüzden onu olabildiğince rahat ettirmeli, düşmekten, yuvarlanmaktan ya da kendine zarar vermekten korumalısınız.

Paylaşan heymypet