Köpeklerde papillom, vücudun çeşitli yerlerinde ve bir çok büyüklükte siğil büyütebilir. Bu siğiller genellikle küçük karnabaharlar gibi görünür. Köpeklerin ağız çevresinde ve içerisinde görülmesi çok yaygındır. Özellikle de bağışıklık sistemi daha yeni yeni güçlenen yavru köpeklerin ağız çevresinde… Ayrıca, aklımızın bir köşesinde dursun, Cocker Spaniel ve Pug ırkları bu virüse karşı diğer ırklara göre daha duyarlıdır.
Çok yaygın ve bulaşıcı bir enfeksiyon olan papillomavirüs, bağışıklık sistemi düşük dostlarımızın baş belasıdır. Sokakta yaşayan yaşlı dostlarımızda kesin görmüşsünüzdür. Fakat çoğunlukla içeride olmaları ya da aşılarının olması, evdeki dostlarımızın da bu virüsten etkilenmeyeceği anlamına gelmiyor. Çünkü papillomavirüs bir taşıyıcısı olmadan da çevrede uzun süre yaşamını sürdürebilmektedir.
Yerlerine ve özellikle büyüklüklerine göre bu karnabahalar dostlarımıza sıkıntı ya da tehlike oluşturabilmektedir. Örneğin patisinde oluşan ufak denebilecek tek bir siğil bile onun topallamasına neden olabilir.
Köpeklerde Papillom Türleri
Ağız çevresinde oluşan, oral papillom olarak adlandırılan siğillere yavrularda daha sık rastlanır. Fakat her yaştan köpekte deri papillomları, genital papillomlar, göz kapağı ve konjonktival papillomlar görülmesi çok normaldir. Çoğunlukla evcil dostlarımızda bu siğiiller kendiliğinden geçebilmektedir. Ancak karşılaştığınız zaman, siğil büyük ya da küçük olsun, veteriner hekiminizle görüşmelisiniz. Çünkü papillomavirüs hızlı yayılan ve gelişen bir enfeksiyondur. Yerlerine ve büyüklüklerine göre bu karnabahalar dostlarımıza sıkıntı ya da tehlike oluşturabilmektedir.
Bir de daha az görülen “ters çevrilmiş” denen bir papillom türü vardır. Pullu cilt plakları oluşturur ve derinin altında sert bir yumru şeklinde gelişirler.
Tedavi Süreci
Evcil dostlarımızda zaman zaman bu tip siğillerin görülmesi, veteriner hekimlerce bir dereceye kadar normal karşılanır. Çünkü aslında dostlarımızın vücutları virüse karşı bağışıklık kazanıp siğili kendiliğinden geçirebilmelidir. Bu yüzden ilk fark edildikleri andan itibaren yakın takibe alınmalıdırlar. Vücudunun başka bir yerinde de ortaya çıkmış mı? Büyümüş mü? Sertleşmiş mi?
Sağlıklı ve güçlü bağışıklık sistemine sahip köpeklerde siğiller, genellikle 3-5 ay içerisinde geçer. Kendiliğinden geçmeyen, ilaç tedavisine yeterince cevap vermeyen ya da yaşam kalitesini kötü yönde etkileyen siğiller için veteriner hekimler cerrahi müdahaleye başvurabilir. Çünkü nadiren de olsa bu iyi huylu tümörler tedavi edilmediklerinde fikir değiştirip kanserli hücrelere dönüşebilmektedir.