Çöpçü Balığı birçok türü olmakla birlikte bilimsel adıyla Corydoras ailesi olarak tanınır. Doğada etçil ağırlıklı hepçil beslenen balıklardır. Türün çoğunluğu Amazon Nehri’nin çeşitli kollarından geldiğinden genellikle ph derecesi düşük ve yumuşak su severler.
Çöpçü Balığı doğal ortamında sürüler halinde dolaşmayı tercih eden bir balıktır. Bu yüzden genel sağlık ve mutlulukları için akvaryumlarda en kötü dörtlü bir çete oluşturabilecekleri şekilde beslenmelidir.
Ülkemizde en çok rastladığımız türleri komando, panda, bronz ve albino çöpçü balığıdır. Amazonlardaki akrabalarına göre epey küçüklerdir. Bu yüzden bulundukları akvaryum tabanının çakıl yerine kum olmasına özellikle dikkat etmeliyiz. Çünkü çakıllar, kumun aksine ufak dostumuzun ağzını yara yapabilir.
Kendine Has Karakteri
Çöpçüler su yüzeyine yakınlaşmayı çok tercih etmeyen dip balıklarıdır. Fakat bazen onları su üstünde bir nefes alıp dönerken de yakalayabilirsiniz. Hava yutar ve hemen tabana geri dönerler. Kökleri oksijeni düşük sulara dayandığından bu yalnızca genetik bir alışkanlıktır. Ara sıra olması normal ama sıklaşırsa akvaryumunun havalandırmasına bir baksan iyi olur.
Eğer çöpçülerini orta sularda hızlı gezintilerde gözlemlersen de dostun stresli demektir. Belki de akvaryumdaki başka bir balık ile sorun yaşamıştır. Arkadaşını bir süre gözlemleyerek probleminin kaynağına ulasabilirsin.
Dip sever demiştik ya hani… Çöpçüler besinlerini tabanı kazarak çıkartırlar. O yüzden Çöpçü Balığı koyduğun akvaryumda zemin bitkilerin varsa, onlardan vazgeçmen gerekebilir. Çünkü yiyecek ararlarken çöpçüler onları kumdan çıkaracaktır.
Akvaryumda Çöpçü Balığı Neden Gereklidir?
Adının çöpçüye çıkmış olması bu ufaklıkların çer çöp, pislik yediği anlamına gelmiyor. Tat organı olarak kullandığı bıyıkları ile aslında yüzeyden düşen yemleri bulur ve tüketirler. Yani dip temizliği yaparlar! Bu sayede de akvaryumunuzda amonyak ve nitrit oluşmasını engelleyici bir görev üstlenmiş olurlar.
Hangi Balıklar ile Beraber Olabilirler?
Herkes herkesle anlaşamayabilir, değil mi? Çöpçü Balığı türleri canlı doğuran ve karma akvaryumlar için çok uygunlardır. Lepistes, Neon Tetra ve ufak tetra türleri, Moli Balığı, Melek Balığı, Japon Balığı, Discus gibi birçok barışçıl türle birlikte olabilirler. Ancak Ciklet ve Astronot Balığı gibi agresif türlere yem olmaları çok muhtemeldir.
Çöpçü diyip geçiyorduk.
Diplerde aylak aylak geziyorlar sanıyorduk.
Halbuki akvaryum ekosistemi için ne kadar da önemliymiş bu bıdıklar.