Kanarya bakımı özen ve zaman gerektirir. Maksimum ince belli bir çay bardağı kadar yer kaplayan kanatlı dostlarımızın ömrü, iyi bir ebeveyne sahipse ortalama 10 yıldır. Harika ötüşlerinin namını yakışıklı erkeklerine borçludurlar. Kafeste tek başlarına ya da çift olarak bakılabilirler.
Kafes Konusu
Kanarya bakımı ile ilgili ele almamız gereken ilk şey tabii ki evleri. Tek bir kanarya için 60x45x45 boyutlarında bir kafes yeterli olacaktır. Kanaryalar tırmanıcı değil, uçucu kuşlardır. Bu yüzden kafesleri ne kadar geniş olursa onlar için o kadar iyi!
Kafesin yeri direkt güneş ışığı almayan ve soğuk hava akımının olmadığı bir yer olmalıdır. Yerden 1,5 metre yükseklikte olması yeterlidir.
Her kuşun ihtiyaç duyduğu suluk, tünek ve yemlik haricinde kanaryaların kafeslerinde olması gereken bir kaç şey daha var. Hem kalsiyum ihtiyaçlarını karşılamaları hem de yemekten sonra gagalarını temizleyebilmeleri için kafeste bir gaga taşı mutlaka bulundurmalısın. Temizlenmek demişken… Kanaryalar banyo yapmaya bayılırlar! Dostunun suyla eğlenebilmesi ve kendini temizleyebilmesi için kafesine, boyuna uygun bir havuz koymayı unutma. Banyo zamanını sabaha ayarlaman ona kuruması için yeterli vakit bırakacaktır. Aksi takdirde ufaklık üşüyebilir.
Beslenmeleri
Kanatlı dostuna özel olan kanarya yemlerini internette ya da petshoplarda kolaylıkla bulabilirsin. Ancak onun sağlıklı beslenmesi ve gerekli vitaminleri alması için bu yemler tek başlarına yeterli değil. Haftada 2-3 kez ona taze meyve ve sebze de vermelisin. Avokado kanaryalar için zehirlidir. Haricinde aklına gelebilecek, elmadan brokoliye, her türlü meyve ve sebzeyi ise kanaryana yedirebilirsin.
Yıllık Döngüleri
Bir yılı nasıl geçirdiklerini bilmek kanarya bakımı için çok önemlidir. Böylelikle kanatlı dostunu çok daha yakından tanıyabilirsin. Bir yılda özel ilgi gerektiren 3 temel dönemleri vardır.
Haziran ile Ekim ayları arasında kanaryalar tüylerini tamamen döker. Etraf tüy olacağından bu dönemde kafes temizliği daha sık yapılmalıdır. Tüy dökmek kanaryalar için oldukça stresli ve yorucudur. Bu yüzden daha fazla enerjiye ihtiyaç duyarlar. Minik dostunun suskunlaşıp kendini yemeğe verdiğini fark edersen endişelenme! Sadece yeterince vitamin ve protein aldığından emin ol.
Eksilen tüylerin artık bir noktada geri gelmesi gerekiyor, değil mi? Eylül ayından yaklaşık Şubat ayına kadar kanaryalar kendilerini dinlenmeye alırlar. Döktüğü tüylerini yeniden çıkarırlar. Artık çıplak olmadığından olsa gerek, keyifleri de geri gelmeye başlar. Eskisi gibi ötmeye başlar ve hareketli yaşamlarına geri dönerler.
Yılın bir diğer önemli dönemi ise kanaryaların çiftleşme dönemidir. Ocak itibariyla başlar ve Haziran’a kadar sürer. Bu sırada kanaryalar sakin ve yuva yapabilecekleri bir ortam ararlar. 15 günlük kuluçka süresince hem dişi hem de erkek kuşlar görev alır.
Düzenli Olarak Yapılması Gerekenler
Çoğu kişiye kanarya bakımı ile ilgili zor gelen kısım oturtulması gereken rutinler olabilir. Örneğin dostunun kafasının karışmaması için geceleri aynı saatlerde kafesini örtmeli, gündüzleri de aynı saatte örtüyü kaldırmaya özen göstermelisin. Örtü kullanmamızın sebebi ise geceleri gölgelerden korkmasının önüne geçmek.
Bünyesi pek narin olan kanaryaların hastalanmaması için hijyenlerine de çok dikkat edilmelidir. Kafesteki su ve yem kapları her gün ılık suyla yıkanmalı ve kurulanmalıdır. Kafes altına nemi çekmesi için serdiğimiz kağıt günlük olarak değişmelidir. Verdiğin meyve ve sebzelerin artıklarını unutmamalısın, çok çabuk bakteri toplayabilirler.
Kafesin günlük temizliği yanında haftalık olarak da içindeki tüm aksesuarların temizliğini yapmalısın. Oyuncaklarından tüneklerine kadar her şeyi ılık suyla yıkayıp kurulamalısın.
Evet, ne düşünüyorsun?
Bir kanaryaya ebeveyn olmak istiyor musun?