Fanusta Bakılabilecek Balıklar

Eğer bir fanusun varsa ve bakımı kolay balıklar arıyorsan bu yazımız tam sana göre. Fanusta yaşaması en uygun bazı balık türlerini aşağıda senin için sıraladık. Fanusta bakılabilecek balıklar, tecrübesizler ve çocuklar için çok uygun bir başlangıç!

fanus balıkları

FANUSA UYGUN BALIKLAR

BETA BALIĞI

Beta balığı fanusta yaşayabilen, fanus balıkları arasında sayılabilecek oldukça gösterişli ve rengarenk bir balık. Fanusta bakılabilecek balıklar için eğer bir akvaryumcuya gidersen bu balıkları mutlaka göreceksin. Uyum sağlama yeteneği oldukça güçlü olan beta balığının küçük fanuslarda yaşayabilmesinin temelinde doğal ortamları yatıyor. Beta balıkları doğada Tayland’ın pirinç tarlalarında yaşıyorlar. Mevsimsel yağışlar nedeniyle bu pirinç tarlalarındaki su seviyelerinde zaman zaman değişiklikler görülüyor. Bu değişiklikler nedeniyle beta balığı su seviyesinin dışından nefes alabilecek şekilde evrimleşmiş, yani su seviyesi düştüğünde havadan doğrudan nefes alabiliyor. ”Labirent organı” adı verilen ve ilkel bir akciğere benzeyen organı sayesinde sudaki oksijene daha az bağımlı hale geliyor ve çok sığ su birikintilerinde ve küçük fanuslarda bile hayatta kalabiliyor.

Beta balığı muhteşem bir görüntüye ve neredeyse sınırsız diyebileceğimiz renk seçeneklerine sahip. Maviden mora, kırmızıdan yeşile ve hatta altın sarısı tonunda beta balıkları bile bulabilirsin. Ayrıca bu balıkların kuyruklarının ve yüzgeçlerinin de muhteşem güzellikte olduğunu göreceksin. Başka hiçbir fanus balığı beta balıklarının güzelliğinin yanına bile yanaşamaz, bunu unutma…

Beta balığı küçük bir fanusta yaşama yeteneğine sahip olsa da akvaryumda yaşadığında daha sağlıklı ve mutlu olur. Eğer fanusta ısrarcıysan da en az 10 ila 15 litrelik bir fanus tercih etmeni öneririz. Filtresiz bir fanusta yaşayan beta balığının suyunu durumuna bağlı olarak 2 ya da 3 günde bir değiştirmen gerekecek. Yeni suyun klor ve diğer zararlı maddelerden arındırılmış olmasına ve eski suyla aynı sıcaklıkta olmasına da dikkat etmelisin.

fanus balıkları

JAPON BALIĞI

Akvaryum denince çoğumuzun aklına ilk Japon balığı geliyor. Üstelik yeni başlayanların çoğu da ilk deneyimini bir Japon balığı ile yaşıyor. Eğer sen de sahipleneceğin Japon balığını fanusa koymayı, unutmaman gereken bazı noktalar var. 

Birincisi, Japon balığının farklı boyut ve niteliklerde çok sayıda çeşidi var. Ortalama bir fanus küçük bir Japon balığını beslemek için uygun olsa da balığın büyüdükçe fanusuna sığmaz hale gelecek. Bu nedenle onu bir akvaryuma aktarmak zorunda kalacaksın.

İkincisi Japon balığına fanusta bakmaya karar verirsen, onu düzenli olarak beslemen ve bakımlarını düzenli olarak yapman gerekecek. Bir Japon balığını fanusta beslerken çok dikkatli olmalısın. Dışkılar ya da artık yemler suyu kirletebilir ve balığının sağlığına zarar verebilir.

Üstelik Japon balıkları biraz pasaklı balıklar; yani sen ne kadar dikkat edersen et fanustaki su kısa sürede kirleniyor. Balığını beslediğin fanusun suyunu her gün ya da iki günde bir mutlaka değiştirmen gerekiyor. Fanus balıkları olarak yaşayan Japon balığına zarar vermemek için suyu değiştirirken dikkatli olmalısın. Fanusa koyduğun su temiz ve ideal sıcaklıkta olmalı. Fanusta bakılabilecek balıklar ararken aklında olsun!! Suyu mutlaka klor gibi kimyasallardan arındırmalısın.

KARDİNAL BALIĞI (TANICHTHYS)

Kardinal balığı bakımı oldukça kolay ve aynı zamanda dayanıklı küçük bir tür. Japon balığı ve beta balığı kadar yaygın olmayan kardinal balığını bakımı kolay balıklar sınıfına sokan şey ise kötü su koşullarına karşı çok dayanıklı olması. Elbette bu kardinal balığının yaşadığı fanusu temizlemeyeceğin anlamına gelmiyor, sadece bu temizliği çok sık yapmayacaksın.

Kardinal balığını fanus balıkları olarak yaşamak için uygun bir tür haline getiren bir diğer özelliği de soğuk suda yaşayabilmesi. Doğal ortamı Çin’in yüksek dağlarındaki soğuk su gölleri olan kardinal balıkları 7 ila 21 santigrat derece arasında değişen sularda sağlıklı ve mutlu bir şekilde yaşayabiliyor. Yani onları ısıtıcısı olmayan bir fanusa gönül rahatlığıyla koyabilirsin.

Fanusta yaşayan kardinal balıklarını sağlıklı tutmak için sularını düzenli olarak 3-4 günde bir değiştirmelisin. Sularının diğer tüm balıklarda olduğu gibi temiz ve uygun sıcaklıkta olmasına dikkat etmelisin.

fanus balıkları

LEPİSTES

Lepistes, akvaryumculuğa yeni başlayanlar arasında oldukça popüler bir tür tropikal balık. Az bakım gerektiren küçük bir tür olan lepistesler genelde akvaryumda sürü halinde yaşasalar da daha küçük fanuslarda da fanus balıkları olarak hayatlarını sürdürebiliyorlar.

Lepistesler renkli ve gösterişli balıklar ve sana sınırsız seçenek sunuyorlar. Renkleri, şekilleri, yüzgeç ve kuyrukları birbirlerinden çok farklı lepistesler görebilirsin. 

Ilık su balığı olduğundan lepistesinin su sıcaklığının 21 derecenin altına inmemesine dikkat etmelisin. Evinde oda sıcaklığı bu seviyenin üstünde kaldığı sürece ek ısıtıcı gerekli değil. Ancak fanusu çok soğuk olabilen bir odaya koymayı planlıyorsan bir de ısıtıcı alman şart. 

Su değerlerine gelirsek eğer, lepistes yukarıda bahsettiğimiz diğer türlere göre daha hassas bir balık.  O nedenle bu konuda çok daha dikkatli olmalısın. Lepistes pasaklı bir balık değil, boyutları da küçük olduğundan çok fazla yem yemiyor. Bu da daha az atık, daha temiz bir fanus ve daha az bakım anlamına geliyor.

Eğer en az 10 litrelik bir fanusun varsa bir lepistesi rahatça besleyebilirsin. Fanustaki suyu her 2-3 günde bir değiştirmelisin. Yeni suyun sıcaklığının boşalttığın suyla mutlaka aynı olması gerekiyor, çünkü lepistes su sıcaklığı konusunda hassas bir balık. Tabii her zaman olduğu gibi suyun klor ve balıklar için zararlı diğer kimyasallardan arınmış olması da önemli.

ALBİNO ÇÖPÇÜ BALIĞI

Albino çöpçü balığı, fanus balığı olarak bakılabilecek balıklar için bir başka alternatif. Çöpçü balığının fanusta beslenmesi pek yaygın olmasa da uygun koşullarda ilginç bir seçenek olabilir.

Bir dip balığı olduğu için zamanının çoğunu akvaryumun dibindeki yemleri aramakla geçiriyor. Bu da suyu kirleten etkenlerden biri olan atık yemleri ortadan kaldırıyor. Bir başka deyişle albino çöpçü balığı temizlikte sana yardımcı olacak ve suyu çok sık değiştirmene gerek kalmayacak.

Albino çöpçü balığı ortalama bir fanusta yaşamak için uygun bir balık çünkü yetişkinlikte boyu maksimum 5 santimetreye ulaşıyor. Ayrıca sudan atlama eğilimi olmadığı için oldukça güvenli bir balık. Atlama riski olan balıkları fanusta besleyemezsin.

Albino çöpçü balığı da 21 derecenin altında yaşayamıyor. Eğer evin bu sıcaklığın altına düşüyorsa fanus için bir ısıtıcı almalısın. Fanusun suyunu her 2-3 günde bir değiştirmen gerek. Her zaman olduğu gibi su sıcaklığı ve değerleri uygun olmalı, klor ve balıklar için tehlikeli diğer maddeleri temizlemeyi ihmal etmemelisin.

Paylaşan heymypet