80 Litrelik Akvaryum İçin En Uygun Tropikal Balıklar

Eğer 80 litrelik bir akvaryumun varsa ve akvaryumun için uygun balıklar arıyorsan ama hangi türleri seçeceğini bilemiyorsan bu yazımız tam sana göre. Bu yazı, karar verebilmen için sana yardımcı olacak. Haydi, yazıyı incele ve uygun olduğunu düşündüğün balıkları seç.

TROPİKAL BALIK ÇEŞİTLERİ

NEON TETRA

Neon Tetra, 80 litrelik akvayumun için oldukça uygun, mavi ve kırmızı renkli tropikal balıklar arasındadır. Neon tetranın bakımı çok kolay, bu nedenle eğer akvaryumculuğa yeni başlıyorsan, senin için oldukça uygun bir balık. Neon tetra sahiplenmeye karar verdiysen en az beş adet almalısın, çünkü bu balıklar sürü halinde yaşıyorlar ve sürü halinde olmadıkları takdirde gelişimleri eksik kalıyor.

Bir neon tetra yetişkinlikte ortalama 3 santimetre boya ulaşıyor. Pelet yemlerden, pul yemlere kadar çok çeşitli yemlerle beslenebiliyorlar ancak su değişimlerine karşı aşırı duyarlı oldukları için akvaryumundaki su değerlerini kontrol altında tutman gerekiyor. Eğe içinde balıklarının saklanabileceği kuytu köşeler olan 80 litrelik bir akvaryumun varsa neon tetralar senin için oldukça iyi bir seçim olacak ve akvaryumuna muhteşem bir görüntü katacak.

tropikal balıklar

MAVİ GURAMİ

Mavi gurami 80 litrelik akvaryumlar için ideal güzel görünüşlü tropikal balıklar arasındadır. Kendine has solunum sistemiyle doğrudan havadan solunum yapabilmek gibi sıradışı bir özelliğe sahip. Yani kafasını suyun üzerine çıkarıp nefes alabiliyor, bu nedenle akvaryumdaki oksijen seviyelerinin düşmesine karşı diğer balıklara göre daha dayanıklı.

Mavi guraminin bir diğer ilginç özelliği de ruh haline bağlı olarak renk değiştirmesi. Bu uysal tür genel olarak diğer balıklarla iyi geçiniyor. Ancak başka balıklar canını sıkıyorsa gurami için akvaryumda saklanma alanları yaratmalısın. Yem seçmiyorlar ve bakımları çok kolay. Eğer yeni başlıyorsan, gerçekten bu balıkları tavsiye edebiliriz.

LEPİSTES

Lepistes, küçük bir akvaryuma uygun tropikal balıklar arasında ilk akla gelen. En büyük avantajı ise neredeyse sınırsız renk ve şekle sahip olması. Erkekleri, dişilere nispeten daha süslü ve çekici; uzun gösterişli kuyrukları ve parlak canlı renkleri ile öne çıkıyorlar. Dilersen doğal ortamlarında yaşayan atalarına benzer çeşitlerini de bulabilirsin. Lepistesler söz konusuysa alternatifin sınırsız.

Lepistes farklı su koşullarını tolere edebilen dayanıklı bir balık. Diğer balıklarla iyi geçinen bu uysal tür, akvaryumculuğa yeni başlayanlar için tavsiye listemizin kesinlikle başında geliyor. Lepistesin bir diğer avantajı ise kolay üremesi. Balıkların nasıl ürediğini merak ediyorsan birkaç çift lepistes al, bir kenara çekil ve olacakları izle…

tropikal balıklar

PLATİ

Plati, 80 litrelik bir akvaryum için uygun olabilecek bir diğer seçeneğin. Erkeği dişisine göre daha küçük ve gösterişli olan bu türün bireyleri çok farklı renklerde olabiliyor. Plati oldukça uysal ve bakımı kolay bir sürü balığı. 

Plati, agresif olmayan ya da yarı agresif balıklarla aynı akvaryumda yaşabiliyor ancak fakat diğer balıklardan korunmak için saklanma alanlarına ihtiyaç duyuyor. Lepistes gibi plati de kolayca ürediğinden akvaryumundaki nüfusu kısa sürede büyütebilirsin. Eğer başlangıç seviyesinde bir akvaryumcuysan listende mutlaka plati olmalı.

tropikal balıklar

KARDİNAL TETRA

Kardinal tetra, 80 litrelik küçük akvaryumun için iyi bir seçenek olabilir. Gösterişli bir tür olan kardinal tetra kötü su koşulları karşısında birçok balığa kıyasla çok daha iyi dayanıyor. Üstelik 18 derece gibi düşük sıcaklıktaki sularda bile yaşayabiliyor. Eğer daha önce akvaryumculuk yapmadıysan, kardinal tetra da senin için oldukça iyi alternatif olabilir. 

Sosyal bir sürü balığı olan kardinal tetranın mutlu ve sağlıklı olması için sekiz veya daha fazla sayıda bireyden oluşan gruplarda yaşaması gerekiyor. Yeterince büyük bir sürü akvaryumunu hareketlendirmeye yeter. Hem bakımı kolay, hem de hareketli bir balık arıyorsan kardinal tetra senin için oldukça uygun.

KİRAZ KARİDES

Kiraz karides bir balık değil ama yine de küçük akvaryumuna renk katabilir. Hoş görüntüsünün yanı sıra işlevsel de bir canlı olan kiraz karides bitkili akvaryumlarda yosun ve alg popülasyonunu dengede tutuyor. Ayrıca diğer balıklar akvaryumun orta ve üst kısımlarını doldururken, kiraz karides dipte yaşayan bir tür olarak boşlukları da dolduruyor.

Kiraz karidesin bakımları oldukça kolay. Üstelik eğer sürü halinde alırsan üreme şansları da var. Ancak bu saklanma alanlarına ve yosunlara ihtiyaçları olduğunu unutmamalısın. Bu koşulları sağladığında sağlıklı ve uzun bir hayat sürdürebilir. Akvaryumuna renk ve hareket katmak istiyorsan kesinlikle kiraz karidesleri düşünebilirsin.

Paylaşan heymypet