Balık Besleme İncelikleri: Balıkları Ne Ölçüde Yemlemeli?

Bir akvaryum dolusu mutluluğun var ve onları hangi ölçüde, ne sıklıkla beslemen gerektiğinin büyük önem taşıdığının farkındasındır. Ölçü biraz kaçarsa, bunun balıklarının hayatına mal olacağını biliyor olmalısın. Bu konunuyu birlikte masaya yatıralım istedik.

Balık Besleme

BALIK YEMLEME REHBERİ

Çok sık ve büyük ölçülerde besleme, balık sahiplerinin yaptığı en yaygın hata ve maalesef çok ciddi sonuçlara yol açabiliyor. Fazla yemleme filtreyi tıkar ve balıklar için zararlı olan toksinlere dönüşür. Bu nedenle balık yemi ambalajlarında aşırı beslemenin tehlikelerine ilişkin açık uyarılarla karşılaşırsınız.

BALIK BESLEME: AZ YA DA ÇOK YEMLEME

Doğada balıklar acıktıklarında yiyecek ararlar, ancak yiyecek bulduklarında aç olmasalar bile yerler. Yiyecek kaynakları bolsa, günde birkaç kez yiyebilirler. Öte yandan besin kaynakları kıtsa, yeterli beslenmeden günlerce yaşayabilirler. Bu nedenle balıkların biraz fırsatçı olduklarını söylesek abartmış olmayız çünkü karşılarına çıkan her bir lokma yiyeceği midelerine indirme fırsatını asla kaçırmazlar. Ne zaman yemlersen aç olmasalar bile hayır demeden yiyeceklerdir. Yani birkaç saat önce beslenmiş olmalarına rağmen açlıktan ölecekmiş gibi rol yapmalarına aldanmamak lazım.

Balıkları çok sık beslemek veya hazmedebileceklerinden fazla yem vermek birkaç soruna yol açar. Hem sindirim atıkları, hem de yiyemedikleri yiyecekler suyu kirletebilir ve yüksek amonyak, nitrit ve nitrat seviyeleri oluşturabilir. Bu da oksijen ve pH seviyelerinde düşüşe yol açar. Su testlerin yüksek nitrat seviyeleri gösteriyorsa, bunun nedeni büyük olasılıkla balıklarını aşırı beslemendir. Ayrıca suda yüzen fazla yiyecekler filtreleri tıkayarak suyun toksik olmasına neden olabilir.

balık besleme

HANGİ ÖLÇÜDE BESLEMELİ?

Burada en kolay uygulanabilir kural; akvaryuma balığın beş dakikadan daha kısa sürede tamamen tüketebileceğinden fazla yem atmamak. Attığın yemin yeterli gelip gelmeyeceğinden şüphe duyduğun zamanlarda az yemlemeyi tercih et. Bu en garanti yoldur çünkü az yem çok yemden daha az tehlike taşır. Bununla birlikte balıklarını fazla beslersen, yemedikleri yiyecekler balıklarına zarar verebilecek atıklar üretecektir. Yemlemeyi abarttığını düşündüğün an yenmemiş yiyecekleri derhal bir süzgeç yardımıyla akvaryumdan çıkar. Akvaryumun dibine yakın bir yerlerde çürümeye yüz tutmuş yiyecekler görürsen, bu balıklarını aşırı beslediğinin işaretidir. Her tür gibi aşırı beslenen balıklar da obez ve şişkin hale gelecektir.

Vitamin değerini korumak ve balıklarınının yemlerden maksimum besin değeri almasını sağlamak için balık yemlerini serin bir yerde sakla. Ayrıca, yemlerin bayatlayarak besin değerini kaybetmesini önlemek için her seferinde bir aylık olmak üzere küçük miktarlarda satın almak en iyisi.

Son olarak, yalnızca miktarının değil, yiyecek türünün de önemli olduğunu unutma. Balıkların için hangi tür yemlerin uygun olduğunu belirlemek adına balık türlerini iyice araştırmayı unutma. Bazı balık yemleri, yosun gofretleri gibi türlere özgüyken, diğerleri tatlı su balıkları veya tuzlu su türlerine uygun olabilir. Hangi yemeği seçersen seç, balığının ihtiyaç duyduğu vitamin, protein ve mineralleri sağlayacak şekilde dengeli olduğundan emin ol. Küçük miktarlarda iyi besleyici yiyecekler, balıkların için büyük miktarlarda ucuz yemler yemekten çok daha iyidir.

Balık besleme türlere göre de değişir, eğer Lepistes besliyorsan bu yazımızı da okumadan geçmemeni öneririz.

Paylaşan heymypet