Çocuklar İçin Akvaryum Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Akvaryumlar çocuklara ve gençlere ev hayvanları konusunda sorumluluk kazandırmak için mükemmel birer başlangıç noktası. Ancak sürecin hüsranla sonuçlanmaması için bilinmesi gereken bazı önemli noktalar var. Gelin çocuklar için akvaryum satın alırken dikkat edilmesi gerekenlere birlikte bakalım…

Çocuklar için akvaryum alırken dikkat edilmesi gerekenler

ÇOCUKLAR İÇİN AKVARYUM

AKVARYUM BÜYÜKLÜĞÜ

Çocuklar için akvaryum kurarken 75 litrelik bir akvaryum ideal sayılabilir ancak yerin yoksa ya da ekonomik olarak kaynakların sınırlıysa 35-40 litrelik bir akvaryumla da işe başlayabilirsin. Ancak bundan daha küçük olmamasına ve akvaryuma çok büyüyen balıklar koymamaya dikkat et.

Akvaryumunu üzerine yerleştireceğin platform da çok önemli çünkü su oldukça ağır bir madde. O nedenle akvaryumunu bir dolabın ya da rafın üzerine değil güvenle durabileceği bir akvaryum sehpasına yerleştirmelisin.

“Akvaryum cam mı olmalı akrilik mi?” dersen, bizim tavsiyemiz çocuklar için akrilik olacak. Kırılma ya da çatlama yapmayan akrilik, hafif olduğu için de tercih sebebi. Üstelik su gibi ışığı kırıp akvaryumun içinin görüntüsünü de değiştirmiyor. Ancak akriliğin cama göre daha kolay çizilebildiğini ve daha pahalı olduğunu da bilmelisin.

AKSESUARLAR

Çocuklar akvaryumda genellikle parlak renkli taşlar ve aksesuarlar istiyor. Her ne kadar balıkların doğal ortamında renkli taşlar bulunmasa da çocuklar için akvaryum kurarken bu tür taşlar koymanın bir sakıncası yok.

Sadece taşları güvenilir bir yerden aldığından ve akvaryumlar için özel olarak üretilmiş olduklarından emin ol. Gerisi senin ve çocuğunun zevkine kalmış. Deniz kızları, dalgıçlar, dinozorlar, kaleler, mağaralar hatta batık gemiler akvaryumu süsleyebilir.

Canlı bitkiler de akvaryumu renklendirmek ve doğallaştırmak için öneriliyor ancak bakımları biraz zor olduğundan plastik bitkilerle işe başlamak daha kolay olabilir.

Çocuklar için akvaryum alırken dikkat edilmesi gerekenler

BALIKLAR

Hangi tür olursa olsun, balıklarla akvaryumu kesinlikle aynı gün almamalısın. Önce akvaryumu al, evine götür, kurulumunu yap, suyunu klordan arındırıp havalandır, faydalı bakteriler ekle.
Bir akvaryum ısıtıcısı alıp seçtiğin balığın cinsine göre suyun sıcaklığını ayarlamayı da ihmal etme.
Tüm bunları yaptıktan sonra akvaryumdaki koşulların normalleşmesi için 2 gün bekle. Bütün bunların ardından balıkları da alıp akvaryuma koyabilirsin.

Bu esnada çocuğun sıkılmasını önlemek için akvaryum bakımıyla ilgili bazı temel bilgileri onunla da paylaş, böylece hevesinin taze kalmasını sağlarsın.

Balıkları akvaryuma eklerken en önemli konu sayı. Akvaryuma bir anda onlarca balık koyamazsın. Tek seferde 2-3 balıktan fazlası büyük hata olur. 2-3 balıkla başla, akvaryumu ve suyu test et. Bir sıkıntı görmüyorsan 2-3 balık daha ekle. Akvaryuma yeni sakinler ekleme işini toplamda 4-6 haftaya yaymalısın.

EĞİTİM VE PLANLAMA

İlkokul çağındaki çocuklara öğretilmesi gereken en önemli konulardan biri balıkların tuvalet ihtiyaçlarını suda karşıladıkları ve atıkların zamanında temizlenmezse balıklara zarar verebildiği. Filtre sistemindeki ve çakıllardaki özel bakterilerin bu atıkları ortadan kaldırmaya yardımcı olduğunu ancak bakterilerin oluşabilmesi için birkaç hafta geçmesi gerektiğini bu esnada akvaryumda çok fazla balık olamayacağını çocuğa anlatmak gerekiyor.

Daha büyük çocuklar ise azot döngüsü kavramını anlayabilecek yaştalar. Fırsattan istifade bu süreci bir fen dersine çevirebilirsin.

Hangi tür balıkların seçileceği konusunda da çocuğunla birlikte karar vermelisin. Bu noktada bakımı zor büyük ve agresif balıklardan kaçınmak şart. Hangi balıklar birlikte yaşayabilir, hangi tür ne kadar büyür gibi konularda araştırma yapmalısın. Örneğin küçük akvaryumlar için uygun floresan balıklarını buradan öğrenebilirsin. Akvaryum mağazası sahibi de bu konuda sana ve çocuğuna zevkle yol gösterir.

Paylaşan heymypet