GİNEPİGLERDE GÖRÜLEN HASTALIKLAR
Ginepig dostlarımızda yaygın görülen ginepig hastalıkları konusunda ayrıntılara girmeden önce ginepiglerin her birinin kendine has özellikleri olduğunu ve bu minik canlılar hakkında genelleme yapmanın oldukça zor olduğunu bilmelisin. Dolayısıyla bu 5 yaygın hastalık bile ginepigden ginepige farklı şekillerde ortaya çıkabiliyor. Bu nedenle kendi ginepiginin davranışlarında, iştahında, tuvalet düzeninde ve diğer günlük alışkanlıklarında ortaya çıkan değişiklikleri çok yakından takip etmelisin. Tüy dökülmesi, deri kızarıklığı ve şişkinlik gibi rahatsızlıklar konusunda da uyanık olmalısın. Herhangi bir şüphede derhal veterinerine başvurmalısın.
BAĞIRSAK TIKANIKLIĞI
Ginepiglerde en sık görülen hastalıklar arasında ilk sırada bağırsak tıkanıklığı var. Küçük dostun her zamankinden daha az yiyor ve kaka yapıyorsa sebebi bu olabilir. Bağırsak tıkanıklığı sindirim sisteminde gaz sıkışmasından kaynaklanıyor. Ginepigine büyük rahatsızlık verecek bu durum hayati önem taşıyor. Eğer bağırsak tıkanıklığından şüpheleniyorsan acilen veterinerini ara.
Bağırsak tıkanıklığı başka bir hastalıktan ya da stresten de kaynaklanabiliyor. Kafesinin yerinin değişmesi, üst solunum yolları enfeksiyonu ya da bit gibi ektoparazitler minik dostunun yemek yemesine engel oluyor ve bağırsak tıkanıklığına yol açıyor.
EKTOPARAZİTLER
Ginepig tüylerini döküyor ve sürekli kaşınıyorsa bita ya da akar gibi hastalıkları olabilir yani ektoparazitlerle baş etmeye çalışıyor olabilir. Gerçi evinde bu tür canlılar varsa muhtemelen ginepiginle birlikte sen de kaşınacaksın. Bitleri ginepiginin derisinin çıplak yerlerinde akarları ise mikroskop altında her yerde görebilirsin.
Eğer parazitlerden şüpheleniyorsan acilen veterinerinle görüşmelisin. Ginepigler bu parazitleri birbirlerinden, mamalarından ve kafes zeminlerindeki kaplamalardan kapabilir. Bu nedenle ginepigini derisinde sorun gördüğün ginepiglerle bir araya getirmemeye çalış. Kafese koyacağın mamaları ya da zemin kaplamalarını bir günlüğüne buzlukta tutup parazit yumurtalarını öldürmeyi alışkanlık haline getir.
RAHİM VE YUMURTALIK HASTALIKLARI
Uzmanlar dişi ginepiglerin kısırlaştırılmasını şiddetle tavsiye ediyor. Dişi ve erkeklerin bir arada bulunduğu durumlarda kısırlaştırma nüfus kontrolünde büyük rol oynuyor. Öte yandan kısırlaştırma dişi ginepiglerde ortaya çıkan başta kanser olmak üzere rahim ve yumurtalık sorunlarını da önlüyor. Ancak rahim ve yumurtalıklar kanser ortaya çıktıktan sonra alındığında maalesef metastaz ihtimaline engel olmak mümkün olmuyor. Ginepigin kısırlaştırılması için en az 6 aylık olmasını beklemek gerekiyor.
SOLUNUM HASTALIKLARI
Ginepigler soğuğa ve cereyanda kalmaya karşı çok hassas hayvanlar. Kolayca üst solunum yolları enfeksiyonu ve zatürre olabiliyorlar. Hatta evde köpek, kedi ya da tavşan varsa onlardan Bordetella bronchiseptica bakterisi kapıp bronşit bile olabiliyorlar.
Ginepigini bu hastalıklardan korumak için açık kapıların, pencelerin önünde cereyanda kalmamasına dikkat et. Diğer hayvanlara temas ettikten sonra ginepigine dokunacaksan ellerini mutlaka yıka.
MESANE TAŞLARI
Mesane taşları ginepiglerde yoğun ağrıya ve rahatsızlığa neden olabiliyor. Mesane taşı söz konusu olduğunda ginepigin idrarında kan oluyor. Eğer ginepiginin normal zamandaki kadar sık çiş yapmadığını ya da çişinde kan olduğunu fark edersen acilen veterinerini ara zira ginepiginin bu taşlardan kurtulabilmesi için ameliyat olması gerekiyor.