Balığın Suyun Yüzeyine Çıkıp Nefes Almaya Mı Çalışıyor? Eyvah!

Suyun yüzeyine çıkıp nefes almaya çalışan balığının aslında sana söylemeye çalıştığı büyük bir sorunu var. Yalnızca senin desteğin ile düzelebilecek hastalıklarına çözümü birlikte bulalım. Haydi başlıyoruz…

balığın nefessiz kalması

Balığının suyun yüzeyine çıkıp nefes almaya çalışıyorsa, bu durum suyunun oksijensiz kaldığının işaretidir. Hatta, bu durumdan emin olmak için sıklıkla filtre çıkışının ve akvaryum şelalesinin yanına bak, sürekli orada toplanıyorlar değil mi?

Balığının  nefes almaya çalışmasının pek çok olası nedeni var, bunların neler olduğunu sana söyleyeceğiz. Ancak sana büyük bir görev düşüyor çünkü en önemli unsurlardan biri erkenden fark etmen. Erken fark edersen, balığın hızlı iyileşir ve hayatını kaybetme riski azalır.

Balığın Nefes Almaya Çalıştığını Nasıl Anlarsın?

Balığın ağzının bir kısmını suyun yüzeyine çıkarıp hızla hareket ettiriyorsa, nefes almaya çalışıyor demektir. Genellikle de balığının oksijensiz kaldığını gösterir. 

Hem dış ortamda hem de vücudunda oksijen alamamasının birçok nedeni var. Hemen panikleme, sana yardım edeceğiz. Nedenlerini öğrenmek istiyorsan, okumaya devam et!

Balığının Nefes Almaya Çalışmasının Nedenleri Nelerdir?

1.Yetersiz Filtreleme Sistemi

Tüm balıklar, güzel bir filtreleme sistemi olan geniş büyüklükte bir akvaryumda yaşamalıdır. Bu yüzden, eğer balığının nefes almaya çalıştığını fark ettiysen, ilk önce akvaryumun filtresini kontrol etmelisin. 

Sorunsuz bir şekilde çalışıyor mu? Sence akvaryumun filtresi yeterli büyüklükte mi?

Akvaryumunun şekline göre değişse de, yalnızca su yüzeyindeki hava difüzyonuna güvenmek balığın için yeterli değildir. Uygun havalandırmayı sağlamak için akvaryumun içerisinde bir su hareketi gerekir. 

Bu durumda filtreleme sistemi devreye girer. Filtreleme sistemi suya oksijen sağlamakla kalmaz, toksik amonyağı daha güvenli bileşiklere parçalayarak nitrojen döngüsünü de destekler. 

Lütfen bize akvaryumunda filtre olmadığını söyleme! 

balığın nefessiz kalması

2. Akvaryumun Kalabalık Olması

Akvaryumun içerisinde kalabalık koşullarda yaşayan balıklar, suda çözünen oksijeni birden fazla canlıya böleceğinden hızlıca tüketilir. Sıcak su daha az çözünmüş oksijen içerdiğinden özellikle yaz aylarında üstü açık akvaryumlar için endişe kaynağıdır. 

Geceleri sudaki bitkiler de oksijen kullanır, bu da oksijen seviyelerinin sabaha karşı en az seviyeye ineceğinin işaretidir. 

Akvaryumundaki balık sayısını ve bitkilerin birkaçını azaltmak, akvaryumun oksijen seviyesinin daha yüksek kalmasına yardımcı olacaktır. 

3. Yeni Akvaryum Sendromu

Balığının nefes almadığını düşündüğün için yeni akvaryuma geçireceksen mutlaka bu bölümü dikkatli okumalısın.

Filtreler yeni akvaryuma takıldığında, faydalı bakteriler amonyağı daha güvenli bileşenlere dönüştürür. Bu işlem sırasında su; amonyak, nitrit ve nitrat seviyeleri bakımından ani yükselmeler yaşar. Eğer bu seviye aşırı yükseldiyse, balığın ciddi bir şekilde rahatsızlanır hatta maalesef hayatını kaybedebilir. 

Eğer yeni bir akvaryuma geçeceksen, balıklarını haftalar süren aşamalar ile yeni yerine bırakmalısın. Böylece filtredeki faydalı bakteriler büyümek ve balık atıklarına ayak uydurmak için yeterli zamana sahip olur. 

Balıklarını yeni akvaryumlarına hemen eklemek, genellikle ‘yeni akvaryum sendromu’ yaşanmasına sebep olur ve yüksek amonyak seviyeleri balığın solungaçlarına zarar verir. Solungaçları zarar gören balıklar ise ne yazık ki ölür. 

4. Kahverengi Kan Hastalığı (Methemoglobinemi)

Akvaryumdaki yüksek nitrit seviyesi devam ederse, balığın kahverengi kan hastalığına yakalanabilir. Bu hastalık sürecinde nitrit, kandaki hemoglobine bağlanarak oksijen üretimini başlatır. Suya ne kadar oksijen eklerseniz ekleyin, balığın vücut dokularına girmez ve boğularak hayatını kaybetmesine neden olur. 

Peki ne yapacağım diyorsan, yapman gereken çok kolay. Standart bir test kiti kullanarak, nitrit seviyesini ölçüp bu hastalığı test edebilirsin. 

5. Solungaçların Zarar Görmesi

Balığın nefessiz kaldıysa, oksijen almasını sağlayan solungaçlarında sorun olabilir.

Balıklarının solungaçları birçok hastalık sürecinde zarar görebilir. Suya maruz kaldıkları için ağır metaller, amonyak ve klor gibi sudaki hasar ve diğer toksinlerle de hasar görebilirler. 

Suda ne kadar oksijen bulunursa bulunsun, zarar gören solungaçlar düzgün çalışamayacaklar ve balığın bu oksijeni almak için suyun yüzeyine çıkıp nefes nefese kalacaktır. 

Koi Herpes Virüsü gibi viral hastalıklarda da solungaç hasarı oluşur. Bu virüsler özellikle solungaçları hedef alır ve balığın yüzeyde nefes almaya çalışmasının yanı sıra sersemleşme ve ani ölüme sebep olur.

Ne yazık ki, destekleyici bakım dışında balığın için viral hastalıklar konusunda tedavi yöntemi yoktur.

Ayrıca solungaçlarda bulunan parazitler de solungaçlara zarar verdiğinden balığın yine çareyi yüzeye çıkıp nefes almaya çalışmakta arayacaktır.

Balığın parazitlerden dolayı sana bir mesaj vermeye çalışıyorsa, iştahsızlık unsurunu göz önünde bulundurursan daha kolay teşhis edebilirsin.

balığın nefessiz kalması

Balığının Nefes Almaya Çalıştığını Nasıl Tespit Edersin?

Balığının nefes almaya çalışmasının ana sebeplerini belirlemek için suyun değerlerini sıvı bazlı bir test kiti ile en kısa sürede kontrol etmelisin. Su testi sonuçlarının tümü normal gözüküyorsa, veterinerin ile bir randevu ayarlayıp balığını göstermen gerek.

Veterinerin, balığının solungaç hasarını kontrol etmek ve altta yatan hastalığı tespit etmek için ona güvenli bir fiziksel muayene yapacaktır. Çoğu zaman mikroskop altında bakılması ve solungaçlarından biyopsi örneği alınması gerekir. 

Nefes Almaya Çalışan Balığın İçin Tedavi Yöntemleri

Balığın nefes almaya çalıştığında, ilk olarak suyun değerlerini kontrol etmelisin. Eğer herhangi bir anormallik varsa hemen işe koyulsan iyi edersin. Azot döngüsü, yüksek amonyak, nitrit ve nitrat ile ilgili sorunları yüksek ihtimalle suyu değiştirerek hızla düzeltebilirsin.

Ancak akvaryuma koyacağın musluk suyunun da değerlerini ölçmeyi unutma. Böyle bir durumda suyu arıtmayı deneyebilirsin. 

Balığının yeni suya geçtiğinde şok yüzünden ölmemesi için, uygun olmayan bir sıcaklık veya pH değeri varsa önce bunu düzeltmen gerek. Düzeltmek için suyu günlük olarak test edip, tüm sonuçlar normale dönene kadar bekle.

Mevcut hastalık sürecine bağlı olarak, veterinerin balıkların için antibiyotik veya ek parazit tedavisi uygulayabilir. Solungaç hasarının ve ardından nefes alma zorluğunun birçok nedeni olduğundan, tüm balıklar için geçerli bir sebebi yoktur. Ancak, teşhis edilen parazitin tipine göre uygun ilaç tedavisi yapılabilir. 

Balıklarını zayıflatabilecek veya sağlık sorunlarını daha da kötüleştirebileceğinden veterinerinin sana söylemediği hiçbir reçetesiz ilaç ile tedavi etmeye çalışma. Kaş yapayım derken göz çıkarırsın. 

 

 

Balığının Nefes Almaya Çalışmasını Nasıl Önlersin?

Balığının nefes almaya çalışmasını önlemenin en iyi yolu; uygun filtre bakımı, düzenli su testi ve akvaryuma yeni balık eklemeden önce karantina yöntemini kullanmandır. Balıklarının için uygun büyüklükte bir akvaryumu seç çünkü sıkışık bir alanda kim yaşamayı kimse istemez.

Tabii bir de uygun miktarda kaliteli beslenmesini sağlamalısın.

Balığın Nefes Almaya Çalışıyorsa Uygulaman Gereken Bakımlar

Balığın nefes almaya çalışıyorsa, uygulaman gereken uygun bakımlar için sana söyleyeceklerimiz var.

Akvaryumunu kullanırken; balık sayısına, içerisinde yaşayan balık türlerine, yem ölçüsüne ve beslenme sıklığına dikkat etmen gerek. Tüm bu sebeplere bağlı olarak filtreni oldukça sık temizlemelisin. 

Unutma, balıklar oldukça bakım göstermen gereken hayvanlardır ve sağlıklı bir alanda yaşamaları için kontrol altında tutulmalıdır.

Tıpkı bizlerde olduğu gibi soluduğu havanın (suyun) kalitesi genel sağlıkları için kritik önem taşır. 

Ve tabii ki, düzenli su testi Yapmalısın!

Sence balığına yeterli bakımı verdiğini nasıl anlarsın? Biz söyleyelim, suyunun değerlerini düzenli kontrol ederek. 

Kurulu bir sistem için ayda en az bir kez amonyak, nitrit, nitrat, pH ve sıcaklık ölçümü testleri yapılmalıdır. 

Umarız ki, bu bilgiler senin ve balığın için yeterli olmuştur. Aynı sorunu yaşadıysan veya bilgilerimiz ile aydınlandıysan lütfen bize bildir. Buna çok seviniriz!

Paylaşan heymypet