BALIKLARIN KONUŞMASI MÜMKÜN MÜ?
Tabii ki “Balıklar konuşur mu” dediğimizde çıplak insan kulağıyla duyulabilen seslerden bahsetmiyoruz. Ancak yine de balıklar da kendi aralarında hem de sürekli konuşuyorlar. En azından 2016 yılında Yeni Zelanda’da Auckland Üniversitesi’nde yapılan ve sonuçları Nature Scientific Reports dergisinde yayımlanan bir araştırma şimdilik buna işaret ediyor.
Su bilimleri uzmanlarının açıklamalarına göre, bazı balık türleri, tehlikelere karşı kalabalık gruplar halinde kalabilmek amacıyla sürekli iletişim halinde yaşıyor. Avcılara karşı “Birlikten kuvvet doğar” felsefesiyle hareket eden bu balıklar, konumlarını kendi türdaşlarına belli edebilmek için sürekli yüksek sesle alarm veriyor.
Araştırmanın yürütücülerinden Lucy van Oosterom, elde ettikleri bulgularla ilgili olarak, “Bilim insanları balıkların çiftleşme amacıyla ya da kendi bölgelerini korumak için birbirlerine mesajlar gönderdiklerini biliyordu. Ancak ilk kez birlikte kalmak için iletişim çağrılarını kullandıkları kanıtlanmış oldu” ifadelerini kullandı.
Burada iletişim çağrılarından kasıt, balıkların diğer balıklara duyurmak için çıkardıkları yüksek sesler.
EVET, BALIKLAR KONUŞABİLİR. PEKİ BİZ DUYABİLİR MİYİZ?
Bilim insanları su altına yerleştirilen kayıt cihazları, mp3 çalarlar ve GoPro kameraları kullanarak bu sesleri kaydetmeyi de başardı üstelik.
Araştırma için Auckland’ın kuzeyinde Leigh sahillerinde yaşayan 100 adet “kocagöz” balığı yakalanıp büyük akvaryumlara yerleştirildi. 5 ay boyunca akvaryumdaki balıklara iki farklı ses dinletildi. Bu seslerden biri Leigh resiflerindeki doğal yaşam ortamının sesi, diğeri de kocagöz sesiydi.
Kayıtları duyan balıklar kendi seslerini 5 kat yükselterek ortam seslerini baskılayıp iletişimi sürdürmeye çalıştı. Aynı zamanda birbirlerine daha yakın yüzmeye çalıştılar. Ortamın sessiz olduğu zamanlarda ise birbirlerinden uzakta daha serbest bir biçimde yüzdüler. (Konuşan balıkların sesini bu sitedeki videoda duyabilirsin.)
Bilim insanları bu bulguların balıkların grup iletişimi söz konusu olduğunda evrimsel anlamda en yaşlı omurgalılar olduğunu gösterdiğini belirtti. Aynı zamanda bu sonuçlar, resif bölgelerinde geceleri duyulan seslerin daha iyi anlaşılması için de bir araç oldu.
Balıklar hakkında daha fazla ilginç bilgiyle tanışmak istersen Japon balıkları hakkındaki 10 şaşırtıcı gerçeği mutlaka okumalısın.