Balık hastalıkları çok sık görülmez. Ancak çoğunun temel nedeni kötü su koşullarıdır. Sağlıklı su genellikle sağlıklı balık anlamına gelir. Bu nedenle tankın durumuna dikkat etmek hayati önem taşır. Balıkları etkileyebilecek bazı yaygın balık hastalıkları ve tedavi yollarına ilişkin kılavuzumuz burada.
Amonyak Zehirlenmesi
Balık hastalıkları arasında olmasa da, amonyak zehirlenmesi balık tanklarında, özellikle de yeni akvaryumlarda yaygın bir sorundur. Balıklarda yüksek düzeyde strese neden olabilir ve bakteriyel bozukluklar da dahil olmak üzere diğer sağlık sorunlarına yol açabilir.
Balıkların yüzeyde kırmızı veya iltihaplı solungaçlarla nefes nefese kaldığını görürsen, amonyak zehirlenmesi olabilir. Tanklarındaki su bulanık görünebilir, bu da suyun tazelenmemiş olduğunun bir göstergesidir. Bu durumu düzeltmek için suyu amonyak ve pH açısından test et ve su sıcaklığını kontrol etmeyi unutma. Yüzde 30 ila 50 su değişimi tavsiye edilir ve bunu gerekirse 24 saat içinde tekrarlaman gerekir.
Akvaryumunuzdaki çakılları bir çakıl sifonu ile temizle ve yüksek kaliteli, taze yemler kullandığından emin ol. Bu durumu önlemek için aşırı beslemeden, aşırı kalabalıktan kaçın ve filtreleme sisteminin iyi çalıştığını garantiye al.
Pamuk Ağız
Bu bakteriyel enfeksiyon, soğuk su ve tropikal balıkları etkileyebilir. Balığın kafasında beyaz veya grimsi beyaz lekelerin ortaya çıkması nedeniyle bazen mantar enfeksiyonu ile karıştırılır, ancak genellikle bu enfeksiyon baş ve ağız çevresinde soluk bir alan olarak başlar. Bu, kenarları kırmızıya çalan sarı / kahverengi bir renge dönüşebilir.
Bakteriler genellikle balığın ağzını etkiler, ancak sırtında balığın vücudunda eyer gibi görünen lezyonlar görünebilir. Bu durumu tedavi etmenin bazı yolları, tankın çakılından bir sifonla yüzde 30 ila yüzde 50 su değişimini içerir. Akvaryum tuzu kullanılabilir, ancak balığın buna tolerans gösterdiğinden emin olmak gerekir. Furan 2, Melafix veya veteriner tarafından reçete edilen bir antibiyotik de kullanabilirsin.
Ayrıca, tedavi sırasında tankınızın filtresindeki karbonu çıkarmalısın. Bu enfeksiyon, kurulu akvaryuma yeni balıklar eklerken bir karantina tankı kullanmanı gerektirir.
Ödem
Genellikle balıklar için ölümcül olan ödem, balığının karnının şişmesi ve bazen pullarının dışarı çıkmasına neden olması ile karakterizedir. Balıklar cansız görünecek ve iştahını kaybedecektir. Balığında ödem olup olmadığından emin değilsen, onları hemen karantinaya al ve veterinere götür.
Akvaryumunuzun su kalitesini korumak, balığınızı bu durumdan korumanın anahtarıdır. Ayrıca balıklarınızı yüksek kaliteli yemlerle beslediğinizden ve aşırı kalabalıktan kaçındığınızdan emin olun. Suyu sık sık test edin ve stres belirtileri için balığınızı gözlemleyin.
Yüzgeç / Kuyruk Çürümesi
Balığının yüzgeçlerinin veya kuyruğunun yıprandığını ve kenarlarının beyazlaştığını görüyorsan, çürüme işareti olabilir. Balıklar ayrıca tankın dibine yerleşebilir ve yemeyi bırakabilirler. Bu, düşük su kalitesinden kaynaklanabilir. Balığın diğer balıkların zorbalığa maruz kalıyorsa, onları karantina tankına taşımalısın.
Bu durumu, tankın su durumunu kontrol ederek ve yüzde 25 oranında su değişimi yaparak tedavi edebilirsin. Yüzgeç ve kuyruk çürüklüğünü Furan 2 ve Melafix ile veya Greencross Veterinerlerinizin reçete edebileceği bir antibiyotik ile tedavi edebilirsin.
Mantar Enfeksiyonları
Bu enfeksiyonlar balıklar hastalıkları arasında en yaygın görünenlerden biridir. Mantar sporları balık tanklarını doğal olarak doldurur. Ancak hasta, stresli veya yaralı balıklar tehlikeli bir artışa neden olabilir. Bu enfeksiyonlar ciltte, ağızda, yüzgeçlerde veya solungaçlarda beyaz pamuk yünü benzeri bir büyüme olarak kendini gösterir. Bu durum normalde ikincil bir sorundur, bu nedenle iki aşamalı bir tedaviye ihtiyaç duyacaktır.
İlk önce altta yatan hastalığı veya yaralanmayı, enfekte balıkların karantina tankında geçirdiği süre boyunca tedavi etmen gerekecek. Ardından tankını temizlemeye başla. Yüzde 30 ila 50 su değişimi gerekir. Balıkların tolere edebilmesi koşuluyla akvaryum tuzu kullanılabilir ve mantar önleyici bir madde işe yarar.
Tankın malzemelerini kullanmadan önce ve sonra daima ellerini yıkamayı ve durulamayı unutma.
Kafada Lezyon
Çiklitler ve özellikle Discus ve Oscar balıkları bu hastalıktan en çok etkilenen balık türleridir. Vitamin eksiklikleri, kalitesiz gıda ve sağlıksız su koşulları bu rahatsızlığa katkıda bulunabilir. Balığının kafasında ve yan çizgide küçük çukurlar olarak görünen lezyonları fark edersin. Bu tür lezyonlar fark edersen, pH ve su sıcaklığını da kontrol ederek yüzde 30 ila 50 su değişimi yapmalısın.
Ardından, yüksek kaliteli pul yem ve vitamin takviyesi ile evcil hayvanının beslenmesini sağla.
Beyaz Nokta
Bu, tedavi edilmediği takdirde ölümcül olabilen kötü bir parazittir. İlk başta balığına tuz serpilmiş gibi görünen beyaz lekeler göreceksin. Balıkların tanktaki nesnelere sürtünerek tahriş olduğunu fark edebilirsin. Ayrıca solungaçlarını hızla hareket ettirebilir, uyuşuk olabilir veya tankın dibine oturabilirler. Yaşam döngüsünde serbest yüzme aşaması olan bu parazitten kurtulmak için tüm akvaryumu tedavi etmen gerekecek. Tropik tanklar için şu adımları izle:
- Parazitin yaşam döngüsünü hızlandırmak için tankın sıcaklığını 24 saatin üzerinde yavaşça 29°C’ye yükselt.
- Tedavi devam ederken tankı bu sıcaklıkta tut.
- Karbon, suya eklediğin ilaçları emeceğinden, tedavi süresi boyunca filtreden karbonu çıkar.
Suda yüzen parazitler olabileceğinden, geçtiğini hissetsen bile önerilen süre boyunca tedavi et.
Sıcaklık artırma yöntemi strese neden olacağından, soğuk su balıklarının ilaç ve akvaryum tuzu ile tedavi edilmesi gerekecektir. Bu pis parazitten kaçınmak için yeni balıkları karantinaya alma konusunda katı olabilirsin.
Pörtlek Göz
Bir hastalık olarak görülmese de, Pörtlek göz daha çok altta yatan bir sorunun belirtisidir. Adından da anlaşılacağı gibi, Pörtlek gözün arkasında veya gözün kendisinde sıvı birikmesine neden olur. Bu duruma bakteriyel bir enfeksiyon veya düşük kaliteli su neden olabilir.
Balığının gözünde bir sorun fark edersen, tanktaki keskin nesneleri çıkardığından emin ol ve kavga edip etmediklerini görmek için onları gözlemle. Balıklar iyileşene kadar karantina tankında tutmak ve yüksek kaliteli yemlerle beslemek en iyisidir. Altta yatan bir bakteriyel enfeksiyon olabileceğinin farkında ol, bu nedenle karantina adımını atlama. Tüm tankı sterilize etmen gerekebilir. Furan 2 gibi bir antibakteriyel seçenekle yüzde 30 ila 50 su değişimi ve tedavi öneriyoruz.
Balçık Hastalığı
Balık hastalıkları arasında bu da görülebilir. Bu paraziter hastalık, gri/beyaz ila mavi mukus kaplaması olarak görünen aşırı mukus kaplama üretimi ile karakterize edilir. Balığının stresli hissetmesinden kaynaklanan bu rahatsızlığa sahipsen, hızlı nefes aldığını da göreceksin.
Mukus balığın solungaçlarını kaplarsa boğulabileceklerini unutma. Kötü su koşulları, aşırı kalabalık veya sıcaklıktaki ani değişiklikler stresi artırabilir. Belirtileri fark edersen, suyun pH seviyelerini kontrol etmeli ve yüzde 30 ila 50 su değişimi yapmalısın. Furan 2 veya Melafix gibi herhangi bir tedavi eklemeden önce aktif karbonunu kesinlikle çıkar. Akvaryum tuzunu dikkatli kullan. Bu hastalığı önlemek, sağlıklı suyu korumana, aşırı kalabalıktan kaçınmana ve balıklarını stres belirtileri açısından kontrol etmene bağlıdır.
Yüzme Kesesi Bozukluğu
Bir balığın yüzme kesesi, yüzdürme güçlerini korumaya yardımcı olur. Bu bölgedeki sorunlar genellikle kabızlık ve hava yutma gibi şeylere bağlıdır. Bu durum esas olarak küresel gövdeli süslü ırklar – Orandas ve Fantails gibi balıkları etkiler. Düzensiz yüzme, tankın dibine doğru yüzmede zorluk ve yüzeye çıkma gibi belirtiler görebilirsin.
Bazı balıklarda bu soruna altta yatan bir bakteri veya mantar enfeksiyonu neden olur, ancak böbrek veya karaciğer bozukluğuna da atfedilebilir. Belirtileri fark edersen, suyun kimyasını kontrol etmeli ve yüzde 25 su değişimi yapmalısın.
Balıklarını 48 saate kadar besleme ve bu süre geçtikten sonra, onları doğal bir müshil görevi görecek olan çözülmüş donmuş bezelye (kabuklu) ile besle. Eğer bir gelişme olmazsa akvaryuma akvaryum tuzu ve Furan 2 ekle. Balığın dipte oturuyorsa üzerlerindeki baskıyı azaltmak için su seviyesini yaklaşık yarıya düşür. Tüm bu müdahaleleri yapmadan önce veterinerine telefonla dahi olsa danışmayı ihmal etme.
Balıklarınız yüzeyde yüzüyorsa, elementlere karşı savaşmamaları için filtre akımını azaltabilirsin. Bu durumu önlemek için, balıklarınızın yüzeyde hava yutmaması için peletlenmiş yemleri ıslatmanı ve onları donmuş ve kuru yem karışımıyla beslemeni öneririz.
Ülser
Ülserler en çok akvaryum balığı gibi soğuk su balıklarını etkiler. Ülserler, yaralara benzeyen dış dokuların iltihaplanmasıdır. Bunlara fiziksel yaralanma, parazitler, bakteriyel erozyon, bakteriyel sepsis, bakteriyel enfeksiyon veya yüksek amonyak, nitrat ve yüksek veya düşük pH seviyeleri gibi zayıf su kimyasında bulunan kimyasallar neden olabilir.
Etkilenenin bir balık mı yoksa birden fazla balık mı olduğunu araştırdığından emin ol. Çünkü ikincisi çevresel bir soruna işaret edecektir. Belirtileri görmek, su durumunu kontrol etmene ve yüzde 30 ila 50 su değişimi yapmana yol açmalıdır.
Etkilenen balığı karantinaya al ve etiketteki dozaj talimatlarını izleyerek Melafix ile tedavi et. Kontaminasyonu önlemek için farklı ağlar kullan. Akvaryum tuzu eklemek isteyebilirsin.
Balık hastalıkları zamanında doğru tedavi edilmezse balığının sağlığını tehlikeye atabilir. Burada yazılı hastalıkların belirtilerini gördüğün zaman veterinerinle iletişime geçmek için vakit kaybetmemeni öneririz.