Havalar soğumaya başladığı zaman köpeklerimiz normal zamanlardan daha fazla bakıma ihtiyaç duyar. Her ne kadar vücutlarında montlarıyla gezdikleri için asla üşümeyecekleri algısı olsa da bu doğru değil. Kış ayı gelmeden köpeğini yeterinere götürüp gerekli muayeneyi yaptırmalısın. Yalnızca evcil köpeğinin değil, sokakta yaşayan canların da soğuk havalarda bakıma ihtiyacı olduğunu da unutma.
Uygun bakım da kış aylarında sağlıklı kalmanın önemli bir parçasıdır. Ağır ve keçeleşmiş tüy, köpeğinin derisini aşırı soğuklardan yeterince korumaz. Köpeğin dışarıda çok zaman geçiriyorsa kulaklarını ve patilerini donma ihtimaline karşı düzenli olarak kontrol etmen gerekir. Kışın ayak tabanları arasında bulunan tüylerin kesilmiş olması, ayak parmakları arasında buz birikmesini en aza indirmek için önemli bir adım. Lütfen onları kesince ayaklarının üşüyeceğini düşünme. Asıl orada buz birikmesinden dolayı daha büyük sorunlar meydana gelebilir.
Köpeğin Soğuk Havalarda Unutulmaması Gerekenler
Genel bir kural olarak, yavru köpekler ve genç köpekler daha fazla kalori yakar, bu nedenle enerji gereksinimleri daha yüksektir. Enerji ihtiyaçlarını karşılamak için kaliteli protein ve yağ içeren bir beslenme düzeni seçmelisin. Daha yaşlı ve daha az aktif köpeklerin enerji ihtiyacı daha düşüktür ve buna uygun biçimde uyarlanmış beslenme uygulanması gerekir.
Küçük köpeklerin her gün aldıkları gıdanın her gramından, daha büyük köpeklere göre daha fazla enerji almaları gerekir. Köpeklerin sağlığına, aktiflik seviyesine ve yaşına bağlı olarak değişen yiyecek ihtiyaçları olduğunu unutma.
Büyüklükleri, ırkları veya yaşları ne olursa olsun, gerek iki bacaklı gerekse dört bacaklı hayvanlar, soğuk kış aylarında kalori alımlarını sezgisel olarak artırır, bu nedenle köpeğinin düzenli bir egzersiz programı sürdürmesi önemli.
Köpeğinin Soğuktan Etkilendiğini Nasıl Anlarsın?
Köpeğin soğuk havadan kaynaklanan olumsuz etkilere, bizlerden daha fazla hassas olur.
Her ne kadar birçok köpek düşük ısılarda onu sıcak tutacak sert bir kürke sahip olsalar da; bazı kısa tüylü ırklar, küçük köpekler, yavru köpekler ve yaşlı köpekler bir kazak veya yeleğin sağladığı ilave sıcaklıktan yararlanabilir. Su geçirmeyen kumaştan yapılmış, hayvanın vücuduna sıkıca oturan, ancak gövde ile kumaş arasında sıcak hava dolaşımına izin veren bir giysi seçmeni öneririz.
Köpeğinin kışın soğuğundan olumsuz yönde etkilendiğine dair önemli işaretlere karşı çok duyarlı ol. Bu işaretler arasında;
-Gözle görülür titreme
-Sinme
-Ayaklarını sürekli yerden kaldırma
-Dışarıda bakılan evcil köpeklerde evin içine girmeye çalışma davranışı
Şu ana kuralı unutma ki; hava senin için soğuksa, evcil hayvanın için de soğuktur. Yani eve girmeye çalışmasından daha doğal bir durum yok. Kendini sıcak bir ortama almaya çalışıyor. Böyle bir durumda onu eve almamakta kararlıysan, dışarıdaki güvenli ortamını sıcak hale getirmelisin.
Bu nasıl mı olabilir? Su geçirmeyecek ve yalıtımlı bir kulübenin içerisini onun korunabileceği battaniyeler ile doldurarak. Yine mama ve su kaplarının da soğuktan ve sudan korunduğundan emin olmalısın.