Bir Köpeğin İlk Yılı: Doğumundan İtibaren Gelişimi

Ne zaman ilk adımlarını atacaklar? Ne zaman diş çıkaracaklar? Bir de ergenlik dönemleri var… Bir anda kocaman oluveriyorlar!

köpeğin ilk yılı

Ebeveynlerimiz içgüdüsel olarak da yazılan yüzlerce kitaptan da doktorlardan da kendi ailelerinden de öğrendikleriyle az çok bizi büyütürken nelerle karşılaşacaklarını biliyorlar. E dostunuz da için de aynısı geçerli değil mi? Bir köpeğin ilk yılı onun hayatı öğrendiği, birçok şeye karşı savunmasız olduğu ve kişiliğinin geliştiği dönemdir.

Dostunuz bebekken tanıştıysanız gelişimini bilmek, karşılaşacağınız sürprizlerin aslında çok da sürpriz olmamasını sağlar. Ergen ya da yetişkinken tanıştıysanız da onu tanımanıza yardımcı olur. En basitinden, korktuğu şeylerin nedenini hayal edebilir ve ona göre çözüm üretmeye çalışabilirsiniz.

İlk 3 Hafta

Yavrular annelerine bu dönem tamamen bağımlıdır, bu yüzden ondan ayrılmamalıdırlar. Çünkü ilk doğduklarında sadece tat, koku ve dokunma duyularına sahipler. Ne etrafı görebiliyorlar ne de yürümeyi biliyorlar. Ancak ikinci haftalarından sonra gözleri açılacak, ilk adımlarını ise üçüncü haftalarının sonunda atacaklar.

Bu dönemde yavrular hareket etme kabiliyetine sahip olmadıklarından zamanlarını sadece beslenerek ve uyuyarak geçirirler. Bu kadar küçük bir yavru, gününün 22 saatini bile uyuyarak geçirebilir.

Annelerinden ayrılamayan miniklerin insanlarla ya da başka köpeklerle etkileşime geçmemesi gerekiyor. Yeni doğan yavrular son derece savunmasızdır. Anne sütünün sağladığı bağışıklık, yabancıların taşıdığı hastalıklar için çok da geçerli değildir.

3-4 Haftalık

Şu kısacık haftada miniklerin neler yaşadığına inanamazsınız! Artık gözleri açık, bebek dişleri çıktı ve kasları yeterince gelişti. Keşfe çıkma vakti geldi! Bu hafta, çevrelerini tanımaları için çok kritik bir dönem. Bu çevreye, nesneler ve kardeşleri yanında insanlar da dahil. Bu süreçte yavrular insanlarla ne kadar vakit geçirirse o kadar iyi, derin ve güzel bağlar kurmak için en güzel dönem! Ama hastalık riskinden dolayı başka köpeklerden bir süre daha uzak olmalılar.

1-3 Aylık

6-8 haftalık oldukları an, bıdıkların ilk doktor randevusunu alma vakti gelmiş demektir. Yavruların veteriner hekim tarafından genel sağlık kontrolleri ve aşılarının yapılması gerekiyor.

Bu sıralarda yavrular kuru mama tüketmeye de başlayabilirler. Yavruların gelişimi için alacakları besin çok önemlidir. Bu yüzden hangi mamanın daha iyi olacağını veteriner hekiminize danışabilirsiniz.

5. ve 16. haftalar arası yavruların en oyuncu, en meraklı oldukları ve insanları gözlemlemeye başladıkları dönemdir. Buna sosyalleşme dönemi de denir. Köpeklerde bu dönem korku anlayışı gelişir. Yaşadıkları herhangi bir kötü olay gelecekte bir fobiye dönüşebilir. Bu nedenle kazandıkları deneyimler ne kadar olumlu olursa gelecekte de bir o kadar çevrelerine karşı rahat ve uyumlu olurlar.

Aşılarını olduklarına ve artık evden dışarıya çıkabildiklerine göre, yavrulara dış dünyayı tanıtmanın da vaktidir. Dışarıda öğrenmesi ve alışması gereken gerçekten çok fazla şey var; trafik sesleri, motorsikletler, yağmur… Bu aralar temel itaat eğitimine başlamak için de çok ideal 😉

3-8 Aylık

Dostlarımız bu dönem artık bebekliğe iyice elveda diyor: Kemik ve kıkırdaklar gelişiyor, süt dişleri dökülüyor. Dişleri sürekli kaşındığından her şeyi çiğneme ve kemirme potansiyeline sahipler, bizden söylemesi!

Özellikle büyük ırkların cüsseleri bu dönem hızla büyüyor. Bu ani büyümeye kendisi de adapte olmakta zorlandığından bu dönem epey sakar olacaktır.

4 ve 5. aylar, dostlarımızın cinsel dürtüleri canlanmaya başlar. Erkekler sperm üretmeye başlar, dişiler de ilk kızgınlık dönemlerine girer. Kısırlaştırma için ideal dönemdir. En doğru zamanı veteriner hekiminiz belirleyecektir.

Fark ettiyseniz ufaklık resmen ergenlik dönemi girdi. Artık kişiliği yavaştan yerine oturmaya başlıyor. Bunun davranışlarına yansıyışı ise tabii ki inatlar ve başkaldırılar şeklinde olacak. Bu dönemde köpekler aktif olarak sizinkiyle beraber kendi sınırlarını test ederler.

8-12 Aylık

Yavru-yetişkin ayrımı köpeklerde yaşlarına değil boyutlarına bağlıdır. Ufak ırklar 1 yaşını doldurduğunda yetişkin klasmanına girer. Büyük ırkların ise ancak 1,5 yaşından sonra yetişkin oldukları söylenebilir; dev ırklar için bu 2 yaşına bile denk gelebilir. Ne olursa olsun her köpeğin ilk yılı, ırk farkı gözetmeksizin gelişimleri için yavrulara özel mamalar ile geçmelidir. Hekiminiz zaten nasıl beslenmesi gerektiği konusunda dostunuza özel bir yorumda bulunacaktır.,

Koca bir yıl hemencecik geçti gitti bile! Dün etrafı göremeyen küçük şapşal şimdi koştur koştur terör estiriyor.

Paylaşan heymypet