Yaşlı Köpek Bakımı Nasıl Olmalı?

Zaman geldi geçti ve daha dün yavru bir köpek olan dostumuz yaşlandı… Nasıl patili dostumuz yavruyken dikkat etmemiz gereken farklı şeyler varken, dostumuz yaşlıyken de bazı hassas noktalara özen göstermemiz gerekiyor.

yaşlı köpek bakımı

Hayatta olmanın kaçınılmaz bir sonucu yaşlanmak. İster istemez bu sonucu patili dostlarımız da deneyimliyor. Sonra da ufakken sağda solda özgürce koşturan o minik köpek, göz açıp kapayıncaya kadar yaşlı bir köpek olma ünvanını taşımaya başlıyor. Sonra da tıpkı köpeğin ufakken olduğu gibi, yaşlanınca da ona özel bazı alışkanlıklar geliştirmen gerekiyor. Biz de bu yüzden yaşlı köpek bakımı için dikkat etmen gereken noktaları aşağıda sıraladık!

Yaşlı Köpek Bakımı ve Temel Sağlık Sorunları

Köpeklerin yaşlanması da tıpkı biz insanlarınkine benzer. Bağlantılı olarak yıllar geçtikçe dostumuzda yaşa bağlı bazı sorunlar ortaya çıkar. Bunları işitme kaybı, görmede azalma, hareket kabiliyetinde azalma ve bilişsel bozukluk şeklinde sıralayabiliriz. Tabii bunlara ek olarak böbrek hastalığı veya kalp rahatsızlığı gibi organlarla ilgili sorunlar da ortaya çıkabilir.

Bu tür sorunları erkenden teşhis edebilmek için izleyebileceğimiz oldukça önemli bir yöntem var. O da, dostumuz henüz orta yaşlı diyebileceğimiz bir yaşta ve hala sağlıklıyken temel bir sağlık profili oluşturmak. Bu profili oluşturmak için yıllık veteriner hekim kontrolü ve bu kontrol çerçevesinde yapılacak testler sana yardımcı olur. Ancak bu yöntemin işleyebilmesi için bu testleri her yıl düzenli olarak yaptırman gerekir. Çünkü veteriner hekimler, olası sorunları bu yıllık testlerin bulgularını karşılaştırarak tespit edebilirler. Eğer bu düzenli testleri yaptırmadıysan, yine de veteriner hekime uğrayıp yıllık genel bir test isteyebilirsin.

Beslenme ve Hareketlilik

Yaşlı köpek bakımı denince aklına gelmesi gereken iki şey var: Özel beslenme ve azalan hareketlilik. Köpeğin yaşlandıkça doğal olarak daha az hareket etmeye başlar. Bu da ihtiyaç duyduğu kalorinin azalması anlamına gelir. Hal böyleyken de veteriner hekim eşliğinde dostumuza özel bir diyet uygulama vakti geldi demektir. Bu noktada hem dostumuzun kullandığı mama, hem de porsiyon büyüklükleri değişir.

Hareketliliğe gelecek olursak, dostumuz daha yavaş hareket ettiği için vücudu yavaş yavaş tükenmeye başlar. Bu tükenmenin önüne geçmek için dostumuzu onu çok yormayan bazı egzersizler yapması şart. Bu egzersizleri olabildiğince kısa süreli, düşük tempolu ve sık bir frekansta tutmanı öneririz.

görme engelli köpekler

İşitme ve Görme Kayıpları

Yaşlı köpek bakımı esnasında işitme ve görme kayıplarını da göz önünde bulundurman gerekiyor. Kilo ve hareketlilik için önlemler alabilirken işitme ve görme kayıpları bu açıdan daha problemlidir. Çünkü bu sorunlara yönelik önlem almak neredeyse imkansız. Bu tür sorunları daha çok “olduktan sonra” fark edebiliriz.

Baktın ki dostumuzun işitme duyusunda bir değişiklik var, doğrudan veteriner hekimin yolunu tut lütfen. Kulak kanalı iltihabı veya benzeri bir sorunla karşı karşıya olabilirsiniz. Böylesi bir sıkıntıdan kaynaklanan işitme kayıplarının telafisi mümkün. Fakat bu kayıp yaşlanma veya yaşa bağlıysa iyileşmesi pek mümkün değil. Nitekim bu işitme kaybı, iç kulaktaki küçük tüyler öldüğünde veya hasar gördüğünde meydana gelir. Bu veya benzeri bir durumda işitme kaybı yaşayan köpekler, daha kolay irkilirler. Bundan dolayı da onları korkutmayacak şekilde davranmayı öğrenmen gerekir. Bunun için sesinin tonunu her defasında ayarlayarak doğru tonu bulman oldukça kritik. Aynı zamanda dostumuzun bulunduğu bir odaya girmeden önden ses yaparak onu haberdar etmeni öneririz.

Yaşlılığa bağlı görme kayıpları söz konusu olduğunda ise, dostlarımızın gözleri yavaş yavaş griye dönmeye başlar. Bu, dostumuzun göz merceğinin yaşlanmasıyla alakalıdır. Bu tür grilikler, her daim görme kaybına işaret etmez. Ancak katarakt gibi tehlikeli bir durumun belirtisi de olabilirler. Bu yüzden ayrım yapıp sorunu çözebilmesi adına veteriner hekiminizi ziyaret etmelisiniz. Eğer söz konusu katarakt ise, dostumuz tam anlamıyla bir görme kaybı yaşayabilir. Böylesi bir durumda görme engelli köpekleri anlama rehberimize göz atmanı öneririz!

Davranışsal ve Bilişsel Değişiklikler

İşitme veya görme ile ilgili sorunlara ek olarak, köpek dostumuzun davranışlarında da bir değişim fark edebilirsin. Belki de onu görünmez bir kediye havlarken, bir köşede boş boş dururken veya nerede yemek yediğini unutmuş bir halde bulabilirsin. Sonra da doğal olarak eski dostunun köpek Alzheimer’ından muzdarip olup olmadığını merak etmeye başlarsın. Elbette bu merakını ancak veteriner hekimler tam anlamıyla giderebilir. Ancak şimdiden söyleleyim: dostumuzun Alzheimer olma ihtimali oldukça yüksek.

İnsanlarda görülen Alzheimer ile köpeklerdekinin arasında bazı benzerlikler bulunur. Mesela köpeklerde Alzheimer’ın belirtileri de hipotiroid, diyabet ve beyin tümörleri gibi diğer hastalıkların belirtilerine benzer. Bundan dolayı bu hastalığının tanısı zor konur. Yine de veteriner hekimler, bazı davranış testleriyle Alzheimer’ı tespit edebilirler.

Alzheimer olan yaşlı köpek bakımı için senin üzerine düşen ise, dostumuza E ve C vitaminlerince zengin bir diyet sunmak olur. Çünkü araştırmalara göre böylesi bir diyet öğrenme ve hafızaya doğrudan katkı yapıyor. Bunun yanı sıra düzenli egzersizler de bilişsel sorunların açığa çıkmasını yavaşlatır.

Yaşlı Köpek Bakımı için Genel Tavsiyeler

Yaşlı köpeklerle ilgili tüm bu olup biteni inceledikten sonra gelelim genel tavsiyelere.

1. Veteriner hekim ziyaretlerini sıklaştır

Dostumuz yaşlandıkça yukarıda belirttiğimiz yıllık ziyaretleri 6 aylık periyotlara sabitlemen daha yerinde olur. Böylelikle dostumuzun sağlığı için alabileceğin bir sorumluluk varsa, bu sorumluluğu kaçırmamış olursun.

2. Dostumuzun beslenmesine dikkat et

Yediği yemeklerin porsiyonu ve türünden, E ve C vitaminince zengin bir beslenme düzenine geçmeye kadar yaşlı köpeklerin beslenmesi büyük önem taşır. Bu noktada lütfen beslenmeye hassasiyet göster.

3. Köpeğini iyi gözlemle

Bildiğin gibi köpeklerin ağzı var, dili yok… O yüzden bir sorunla karşı karşıya olduklarında bunu anlamak, tamamen sana kalıyor. Bundan dolayı gözünü dostumuzun herhangi bir rahatsızlığı için dört açmanı öneririz.

4. Birlikte akıl ve zeka oyunları oynayın

Puzzlelı oyuncaklar, saklambaç, ödül maması avlamaca… Patili dostunun zihnini meşgul edecek oyunlar oynarsan Alzheimer ihtimalini azaltırsın.

5. Maceralara çıkın

Zaman ilerledikçe dostunla geçirdiğin vaktin kalitesi önem kazanır. Bundan dolayı birlikte maceralara çıkıp unutulmaz anılar biriktirebilirsiniz.

6. Dostumuzu daha sık tara

Patili dostlarımız yaşlandıkça, kendilerine bakım yapmak için daha az enerjileri kalır. Bu yüzden bu eksik kalan bakımın sorumluluğu da sana ait. Bağlantılı olarak dostumuzu daha sık taramanı öneririz. Hem böylelikle birlikte vakit de geçirmiş olursunuz!

7. Evde güncellemeler yap

Zaman geçtikte dostumuzun yatağını daha ortopedik bir yatakla değiştirmek ya da en sevdiği eşyaları yanına taşımak gibi ev içi değişiklikleri de ön plana alabilirsin. Bunun yanı sıra kaygan zeminler için de halılar bakmaya başlarsan iyi olur. Çünkü her bir aksilik, olası bir sakatlık anlamına gelir.

Paylaşan heymypet