Köpeklerde Yaşlılık Belirtileri

Bunun olmasını hiç istemesek de sevdiğimiz patili dostlarımız ne yazık ki yaşlanıyor. Şüphesiz hepimiz ölümsüz olmalarını dilesek de, sonucu değiştiremiyoruz. Ancak, yaşlandığını anlayıp ona uygun bir hayat sürmesini sağlayabilirsin. İşte köpeklerde yaşlılık belirtileri hakkında bilmen gereken her şey!

Köpeklerde yaşlanma, cinsten cinse değişir. Yaşlılık köpeğin sağlığını ve fiziksel kabiliyetini etkiler. İnsanlarda olduğu gibi, ileri yıllar genellikle bir köpeğin duyma, görme ve kolayca hareket etme yeteneğinde değişiklikler getirir. Köpeklerde yaşlılık belirtileri; cilt durumu, iştah ve enerji seviyeleri genellikle geriatrik yaşla birlikte bozulur ve kanser, böbrek yetmezliği, artrit, demans ve eklem rahatsızlıkları gibi tıbbi durumlar ile ortaya çıkabilir.

Köpeklerde yaşlılık belirtileri hakkında detaylı bilgiye sahip olursan, böylelikle onun hayatını kolaylaştıracak yollar bulabilirsin.

Köpekler Yaşlanır Mı?

Önceden de söylediğimiz gibi bu sorunun cevabı maalesef evet. Yaşlanıyorlar. Köpeklerin yaşlanma profili yetişkin boyutlarına göre değişir (çoğunlukla cinslerine göre belirlenir). Küçük köpekler genellikle 15-16 yıl (en fazla 20 yıl), orta ve büyük boy köpekler tipik olarak 10 ila 20 yıl yaşar ve mastiff gibi dev köpek türleri, genellikle sadece 7 ila 8 yıl. İkincisi, daha küçük ırklardan biraz daha büyük bir yaşta olgunluğa ulaşır diğer ırklar için yaklaşık 13-15 aylık norm ile karşılaştırıldığında, dev ırklar yaklaşık iki yaşında yetişkin olurlar.

Köpekler Ne Zaman Yaşlı Sayılırlar?

Köpeklerin 1 yılı 7 yıl kabul edilir gibi bir teori var halk arasında dolaşan. Ancak ‘7 köpek yılı = 1 insan yılı teorisi’ yanlış. Çünkü köpekler yaşamın ilk iki yılında en hızlı şekilde gelişir. Bir köpeğin yaşının insan yılı cinsinden daha doğru bir tahmini, büyüklük ve cins dikkate alınarak hesaplanır. Bu yöntem ya köpekleri küçük, orta ve büyük olarak sınıflandırır ya da daha spesifik olarak tahmini yetişkin ağırlığını kullanır. Bir köpeğin yaşını bir insana kıyasla hesaplamak için kesin bir cevap yoktur çünkü köpek büyüklüğü ve ırkları arasında çok fazla değişkenlik vardır. Sadece çok fazla cins ve çok fazla boyut var. Ancak, bildiğimiz şey, köpeklerin insanlardan daha hızlı yaşlandığı ve bir yaşındaki bir köpeğin, tüm bacakları olan bir gence benzeyebileceği, 9 yaşındaki daha yaşlı bir köpeğin ise biraz daha yavaş ve sert yürüyebileceğidir.

Bir de duygusal olgunluk düşüncesi var. Duygusal olgunluk zamanla oluşur ve tıpkı 21 yaşındaki bir insanı yetişkin olarak kabul ettiğimiz gibi, ancak 40 yaşına kadar duygusal olgunluğa ulaşamayabilir. Bu aynı görüş köpekler için de geçerlidir. 9 aylık bir köpek yavrusu çok aktif olsa da, o köpek yavrusu 3 veya 4 yaşına kadar duygusal olarak yetişkin sayılmaz.

Köpeklerde Yaşlılığın Belirtileri Nelerdir?

Köpeğin yaşlılık statüsünün boy ve cinse göre değiştiğini biliyoruz. Genel olarak, küçük köpekler 11 yaşına geldiklerinde, orta boy köpekler 10 yaşında, büyük ırklar 8 yaşında ve dev ırklar 7 yaşında olduklarında yaşlı olarak kabul edilirler. Köpeğinin yaşlandığını gösteren işaretlere gelelim şimdi.

Tıpkı insanlarda olduğu gibi, köpekler de yaşlandığında bizlerle benzer işaretler verir. Neler mi? İşte Geliyor!

  • İşitme kaybı
  • Diş kaybı
  • Görme kaybı
  • Kas kaybı
  • Hareketsizlik
  • Artrit ve çoklu eklem sorunları
  • Tüy kaybı
  • Daha kuru ve daha az elastik cilt
  • Karaciğer, böbrek ve kalp fonksiyonlarında gerileme
  • Zihinsel keskinliğin azalması
  • Bağışıklık sisteminin çökmesi

Evcil hayvanındaki yaşlanma belirtilerini tanımana yardımcı olacak çok çeşitli faktörler var.  Bunların çoğu insanlardaki yaşlanma belirtilerine benzer. Bu faktörlerin bazıları, hareketsizlik veya enerjisinin düşmesi gibi daha belirgin işaretler. 

köpeklerde yaşlılık belirtileri

Yaşlı Köpek Bakımı Nasıl Olmalı?

  • Yaşlanıyor olsalar da, yaşlı köpeklerin hala düzenli egzersize ve zihinsel uyarıma ihtiyacı var. Onu az ve sık olacak şekilde yürüyüşe çıkarırsan kilo kontrolünü de sağlamış olursun. 
  • Oyuncaklar ve bulmaca besleyiciler onları eğlendirebilir.
  • Dışarıdayken bir köpek ceketi giydirmen, onu sıcak ve kuru tutmaya yardımcı olur.
  • Nazik bakım, köpeğinle kaliteli zaman geçirmenize yardımcı olabilir ve ayrıca sana ağrı ve sızıları yaşadığı an kontrol etme şansı verir.
  • Köpeğin yataktan kalkmak ve yukarı çıkmak gibi şeylerde sorun yaşıyorsa, veteriner yardımcı olabilecek bazı tedaviler önerebilir.
  • Yaşlı köpeklerin işitme ve/veya görme yeteneği zayıf olabilir, bu nedenle ailenden ürkmemeleri için ani yüksek seslerden kaçınmalarını iste. Köpeğin seni görmezden geliyor gibi görünüyorsa, bunun nedeni işitme duyusunun kötüleşmesi olabilir. Bir veteriner kontrolü hiç fena olmaz.
  • Yaşlı köpekler, daha az egzersiz yapıyorlarsa, tırnaklarının daha sık kesilmesine ihtiyaç duyabilirler.
  • Yaşlı köpeğinle ilgili herhangi bir endişen varsa, her zaman bir veterinere danış. Davranıştaki değişiklikler, sadece yaşlılığa bağlı değil, altta yatan sorunların belirtileri olabilir. Bu nedenle düzenli sağlık kontrolleri şart.

Çok Yaşlı Köpekler Ne Yer?

Köpeğinin mamasını değiştirmeni gerektiren birkaç durumdan biri, böbrek veya karaciğer sorunları geliştirmesi ve düşük proteinli bir diyet gerektirmesidir. Bu nedenle veterinerden, yaşlı köpeğinde yılda bir veya iki kez kan tahlili yapmasını istemelisin. Birçok uzman, yaşa bağlı sağlık sorunlarını geciktirmeye veya engellemeye yardımcı olmanın bir yolu olarak köpeğinize yüksek kaliteli yiyecek almanızı da önerir.

Yaşlı Köpek Maması Özellikleri Nelerdir?

  • Köpeğinize meyve ve sebze yedirmeyi dene. Tüm köpekler, özellikle daha yaşlı ve kabızlığa daha yatkın olduklarından, az miktarda meyve ve sebze yemesinde fayda var. Köpeğinin beslenmesine haşlanmış taze fasulye, konserve yeşil fasulye veya sade konserve balkabağı şeklinde lif içeren besinler ekle.
  • Mamasına besin takviyeleri koyabilirsin. E vitamini ve beta-karoten gibi antioksidanlar, gama linolenik asit (GLA) gibi omega-6 yağ asitleri ve fruktooligosakkaritler (FOS) yaşlı bir köpeğin bağışıklık sistemini güçlendirmeye, derisini ve tüylerini parlatmaya ve sağlıklı sindirimi desteklemeye yardımcı olabilir. Bu besinlerin çoğu fırınlanarak yüksek kaliteli gıdalara dönüştürülür. Giderek, insanlar bu besinleri köpeklere besin takviyeleri şeklinde de besliyorlar. Köpekler yaşlandıkça sıklıkla artrit geliştirdiğinden, veterinerler diyetine günlük bir glukozamin-kondroitin takviyesi de eklemeyi önermektedir.
  • Özel diyet ihtiyaçları hakkında veterinere danışmalısın. Örneğin böbrek hastalığı olan köpekler düşük proteinli diyetlere geçmelidir. Veteriner hekim uygun bir gıda reçete edebilir veya seni uygun bir ev yapımı beslenme tasarlamana yardımcı olabilecek bir veteriner beslenme uzmanına yönlendirebilir.

Paylaşan heymypet