Washington Üniversitesi’nden uzmanların gerçekleştirdiği araştırmaya göre, hareketsiz bir yaşam süren köpeklerde kısaca CCD olarak bilinen ‘canine cognitive dysfunction’ (köpek bilişsel işlev bozukluğu) görülme ihtimali düzenli hareket eden köpeklere kıyasla 6,47 kat daha yüksek.
Uzmanlar CCD’nin insanlarda görülen Alzheimer hastalığına çok benzediğini belirtiyor. Bu da köpeklerden elde edilen bulguların insanlardaki nörodejeneratif hastalıklarla ilgili önemli ipuçları da taşıdığına işaret ediyor.
Ama biz bu detayı şimdilik bir kenara bırakıp patili dostlarımıza dönelim.
HAREKET YAŞLANMANIN ETKİLERİNİ AZALTIYOR
New York Post’un aktardığına göre, araştırmacılar Ekim-Aralık 2020 döneminde 15 binden fazla köpeği inceledi. Tıpkı Alzheimer’ın yaşlı insanlarda görülmesi gibi CCD’nin de yaşlı köpeklerde daha yaygın olduğu sonucuna varıldı.
CCD belirtileri gösteren köpeklerin öğrenme süreçlerinin yavaşladığı, hafızalarında boşluklar oluştuğu, şekilleri kavrama becerisinde kayıplar yaşandığı, sosyal etkileşimlerinde değişiklikler gözlemlendiği ve uyku düzenlerinin değiştiği de araştırmanın bulguları arasında yer aldı.
Ancak yaşlanma tüm köpeklerde benzer etkilere yol açmamış, bazı köpekler ilerleyen yaşlarına rağmen sağlıklarını yitirmemişti. Bunu açıklamaya çalışan uzmanlar diğer faktörleri de göz önünde bulundurdu ve hareket önemli bir nokta olarak öne çıktı.
Zira araştırmacılara göre, düzenli egzersiz yapmak köpeklerin beyinlerinde bir dizi biyolojik mekanizmayı olumlu etkiliyor. Sürekli hareketli bir hayatı olan köpeklerde CCD vakalarının daha az görülmesini de uzmanlar bu biyolojik mekanizmalarla bağlantılandırarak açıklıyor.
COVID-19 NEDENİYLE KÖPEKLERDE DE HAREKET AZALDI
Uzmanlar ayrıca Covid-19 pandemisi nedeniyle köpeklerin ve ebeveynlerinin daha hareketsiz bir yaşam biçimi benimsemesinin de bulguları etkilediğini belirtti.
Araştırma ayrıca ebeveyniyle bol bol zaman geçiren köpeklerin sağlığının diğerlerine kıyasla daha iyi durumda olduğuna da işaret etti.