Kedilerde Su Tüketimi

Havalar ısınmaya başladıkça kedilerin su ihtiyacı doğal olarak artar. Bununla birlikte, kediler hastalık belirtilerini maskelemede çok beceriklidirler. Çoğu zaman ciddi hastalıkların erken göstergeleri davranışlarındaki çok ince değişikliklerdir (örneğin, artan su içme). Bu, kedinin yılın zamanından dolayı mı yoksa altta yatan bir problemin belirtisi mi (örn. diyabet) nedeniyle daha fazla su içtiğini söylemeyi oldukça zorlaştırır. Peki kedilerde su tüketimi nasıldır?

Kedim Ne Kadar Su İçmeli?

Bir kedi günde ortalama 60 ml/kg su içmelidir. Bu, 4 kg’lık bir kedinin vücutlarının düzgün çalışmasını sağlamak için günde yaklaşık 240 ml (yaklaşık bir fincan) içmesi gerektiği anlamına gelir.

Ancak normal şartlarda ihtiyaç duyulan içme suyu miktarını belirlerken kedinin beslenmesini göz önünde bulundurmamız gerekir. Yaş veya konserve yiyecekler yaklaşık %80 oranında su içerirken, kuru yiyecekler yaklaşık %10 oranında su içerir. Sadece konserve mama yiyen 4 kg’lık bir kedinin günde sadece yaklaşık 30 ml su içmesi gerekirken, sadece kuru mama yiyen aynı kedinin günde 200 ml’den fazla su içmesi gerekir.

Emin değilsen, veteriner sağlık ekibin, kedinin diyetini göz önünde bulundurarak ne kadar içmesi gerektiği konusunda tavsiye vermekten mutluluk duyacaktır.

Ne Zaman Endişelenmeliyim?

Özellikle evde birden fazla kedi veya başka hayvan varsa, kedinin ne kadar su içtiğini tam olarak ölçmek genellikle zordur. Altta yatan bir hastalık sürecini gösterecek diğer belirtiler arasında şunlar yer alır:

İçme Davranışındaki Değişiklikler:

-Su kabına tekrarlanan geziler

-Alışılmadık yerlerden su içmek (örn. balık havuzu veya duş). Lütfen dikkat! Bu, bazı kediler için oldukça normaldir. Bu nedenle mutlaka bir hastalığı göstermez.

Rahatsızlığın Diğer Belirtileri:

-İdrara çıkma sıklığında artış (örn. dolu kedi kumu veya gece boyunca evde meydana gelen kazalar)

-İştahta değişiklik (artma veya azalma)

-Normalden daha fazla veya alışılmadık yerlerde uyumak

-Genel tavırda değişiklik (örneğin hiperaktif veya sürekli miyavlama)

-Kusma veya ishal

Veteriner Ne Zaman Aranmalı Ve Bir Ziyaretten Ne Beklenir?

Kedinin su alımının arttığından şüpheleniyorsan veya emin değilsen, bir hastalık ne kadar erken tespit edilirse prognoz o kadar iyi olacağından veteriner tarafından kapsamlı bir kontrol yapılması şiddetle tavsiye edilir. Veteriner büyük olasılıkla polidipsinin (artan içme) nedenini belirlemeye yardımcı olması için kan ve/veya idrar örneği gerektiren bazı patoloji testleri önerecektir.

Genel bir kan profili, böbrek ve karaciğer enzimleri, glikoz seviyeleri hakkında bilgi sağlayabilir. Ayrıca kırmızı ve beyaz kan hücrelerinin sağlığını değerlendirebilir. Tiroid hormon düzeylerini değerlendirmek için endike olduğunda daha fazla kan testi yapılabilir.

Kedinden alınan bir idrar örneğinden, glikoz, kan, protein varlığı ve idrar örneğinin konsantrasyonu da dahil olmak üzere pek çok bilgi elde edilebilir. Evden bir numune alman istenebilir. Bu kolay bir iş değil.

Evde Kedinden İdrar Örneğini Nasıl Alırsın?

-Kedinin kumunu boşalt

-Sabun ve su ile temizle (idrar testini etkileyeceğinden kimyasal içermemesi gerekiyor)

-Şeritler halinde kesilmiş plastik bir torba gibi emilemeyen bazı kum malzemelerini temiz kedi kumu tepsisine yerleştirin.

-Kedin idrar yaptığında idrarını temiz bir cam kavanoza veya idrar toplama kabına koyun (veteriner kliniğinden bir tane alabilirsin)

-Mümkünse idrar örneğini aldıktan sonra 1 saat içinde kliniğe götür.

Susamış Bir Kedinin Potansiyel Sorunları Nelerdir?

Su alımındaki artışla ilişkili olarak teşhis edilen en yaygın dört sorun şunlardır:

-Kronik böbrek hastalığı

-Şeker hastalığı

-Hipertiroidizm

-İdrar yolu hastalığı

Bu hastalıkların tümü ciddidir. Ancak erken teşhis ve tedavi sonucu önemli ölçüde iyileştirir.

Kedimin Daha Fazla Su İçmesini Nasıl Sağlarım?

Kediler genel olarak her konuda çok telaşlıdır ve su da bir istisna değildir. Özellikle erkek kediler, idrar yolu hastalıklarını önlemeye yardımcı olmak için yeterli miktarda su içmekten yararlanır. Daha yaşlı kediler su içmeye daha az eğilimlidir. Daha sonra susuz kalma olasılıkları daha yüksektir. Ayrıca, daha fazla sıvı alımını gerektiren altta yatan hastalık süreçlerine sahip olmaları muhtemeldir. Buna göre, kedini hastalıkları önlemeye yardımcı olmak için (özellikle yaz aylarında) tüm yıl boyunca yeterli su içmeye teşvik etmelisin.

Kedilerde Su Alımını Artırmak İçin Bazı Öneriler:

-Kediler de bizim gibi tatlı suyu severler ve günlük olarak değiştirilen suyu tercih ederler.

-Bir evcil hayvan su çeşmesi satın almak, kedi arkadaşın için sürekli tatlı su ve biraz zihinsel uyarı sağlayabilir.

-Plastik kaseler, kediler için suyun tadını kötü hale getirir. Genellikle bir cam, seramik veya paslanmaz çelik kase ile değiştirmek onu daha çekici hale getirecektir.

-Diyetlerini biraz ıslak yiyecek içerecek şekilde değiştirmek (kedin için en uygun mamayı belirlemek için önce veterinerine başvur).

-Sıcak aylarda buz küpleri hem suyu soğutmaya yardımcı olur hem de eğlence kaynağı sağlar.

-Susamış bir kedi hasta bir kedi olabilir. Bu nedenle endişelerini tartışmak için veteriner sağlık ekibinle iletişime geçmen hayati derecede önemlidir.

Paylaşan heymypet