Köpeğinle yapacağın gezi sırasında köpeğin eğitimli veya eğitimsiz olsun her şekilde köpek tasması ile gezdirmende fayda var.
Tasma modellerinde boyun tasması ve göğüs tasması olmak üzere iki çeşit model vardır. Köpeğine bu tasma modellerinden hangisinin uygun olacağını öğrenmek için köpeğinin ırkını, fiziksel özelliği ve yapısını göz önünde bulundurman şarttır. Küçük bir köpeği boyun tasması kullanarak yürüyüşlerinizde kontrol edebilirsin ama büyük bir köpek için bu tasam yeterli olmayacaktır.
Köpek Tasması Çeşitleri Nelerdir?
Köpek tasması, mutlaka sahip olman gereken köpek malzemelerinden biridir. Tasma seçimi yaparken dikkate alınacak ilk kriter, köpeğinin ırkı ve büyüklüğüdür. Daha sonra köpeğinin cinsiyeti ve karakteri gibi etkenler de devreye girer. Tasmanın yapıldığı malzeme ve tarzı da tasma seçiminde önemli noktalardır. Tüm değişkenleri değerlendirip tasma türünü belirledikten sonra çoğunlukla deneme yanılma yöntemi ile köpeğinin hangi tasmayı kullanırken daha rahat ettiğini göreceksin.
Köpek tasmaları; sentetik, kumaş, deri ve metal olmak üzere birçok farklı malzemeden üretilir. Köpeğinin alerjisi olması durumunda tasmasını değiştir ve farklı malzemeden yapılmış bir tasma dene. Köpek tasmaları, işlevlerine göre iki çeşittir. Bunlardan biri klasik boyun tasmaları, diğeri de göğüs tasmalarıdır. Genellikle küçük ırklar için göğüs tasmaları kullanılırken büyük ırklarda boyun tasması daha yaygındır.
Boyun Tasmaları
Köpeklerin tasmaya alıştırılmasına yavruyken başlanır. Bu alıştırma işleminde öncelikle boyun tasmaları kullanılır. Boyun tasmaları, köpeklerin sürekli kullanımı için çok elverişlidir. Her yerde kullanılır. Boyun tasmaları kullanılırken dikkat edilmesi gereken nokta ise tasmanın çok sıkı olmaması ve köpeğin boynuna baskı yaparak nefes almasını engellememesidir. Boyun tasmaları aynı zamanda köpeklerin kafasından çıkacak kadar da gevşek bırakılmamalıdır. Köpek kafasını tasmadan kurtarabiliyorsa tasmanın hiçbir anlamı yoktur. Ayrıca boyun tasmaları, yürüyüş yaparken çok hızlı davranıp tasmayı çekiştirebilen köpekler için çok da uygun değildir. Ama ev içinde ve yaşam alanlarında köpeğin daima boynunda olması tasmayı vücudunun bir uzvu gibi görmesini sağlayacağı için son derece yararlı olacaktır. Köpek boyun tasmalarının bir tercih sebebi ise kolay takılıp çıkartılması ve kullanımının pratik olması ile köpeğin dişleriyle erişemeyeceği bir yer olan boyuna takılmasıdır.
Göğüs Tasmaları
Daha çok küçük ırklar ve çok hareketli köpekler için kullanılan göğüs tasmaları, takılmaları pek pratik olmasa da köpekleri dışarıda kontrol etmek için çok uygun ve güvenli aksesuarlardır. Günümüzde büyük ırklar için de bolca üretilen köpek göğüs tasmaları köpeğin orta gövdesini sardığından tek bir noktada köpeğine baskı yapmayacaktır. Dolayısıyla bu tasmalar boyun tasmalarından çok daha sağlıklıdır. Ama sürekli kullanıma uygun değildir. Köpeğin yatarken ya da oyun oynarken göğüs tasmaları ile pek de rahat edemezler. Ayrıca göğüs tasmasına alışana kadar onu kolayca dişleyecek ve çıkarmaya çalışacaktır. Evde boyun tasmaları dışarıda ise göğüs tasmalarını kullanman daha faydalı ve sağlıklı olacaktır.
Köpeğine Kaç Aylıkken Tasma Takmalısın?
Yavru köpeklere tasma takmanın zamanı vardır. Yeni yavru köpeğin en az 12 haftalık olana kadar ve tüm doğru aşıları yapılana kadar dışarı çıkamayacaktır. Bu nedenle, tasma eğitimine hemen başlamana gerek yoktur. En ideal yöntem; köpek yavrusu yaklaşık 10 haftalıkken tasma eğitimine başlamaktır. Bu noktada, dört ayaklı arkadaşının ilk yürüyüşüne çıkabilmesi için birkaç haftanız daha vardır. Bu da onu tasmasına alıştırmak için yeterli bir süredir.
Köpek Tasması Kullanmanın Faydaları
Dostunla yapacağınız yürüyüşlerde onu tehlikelerden uzak tutmak, kaçma ihtimalini ortadan kaldırmak ve aynı zamanda dışarıda karşılaşacağınız istenmeyen durumların önüne geçmek için büyük bir önem taşır.
Köpeklere Tasma Eğitimi Nasıl Verilir?
Köpeklerin tasma ve tasma kayışı için eğitilmeleri aşaması çok önemlidir. Tasmanın, kontrolün her zaman sende olduğunu göstermesi açısından ve patronun kim olduğunun köpek tarafından anlaşılması açılarından önemli bir araçtır. Her şeyden önemlisi tasmanın köpekler için hayati bir öneme sahip olduğu unutulmamalıdır. Köpekler trafikte pek çok kazadan tasma sayesinde kurtulur ve rahatsız olan kişilere ulaşması engellenir. Köpek tasma eğitimi için en ideal yaşın 4 ile 6 aylık olduğu belirlenmiştir.
Bundan daha büyük yaştaki köpeklerde, tasma eğitimi daha zorlu bir süreç olacak ve daha uzun sürecektir. Köpeğine tasma eğitimi vermeye başlarken, en mutlu olduğu anları kullanman önemlidir. İyi bir oyun oynarken veya yemek yediği sırada sadece tasma takılarak, tasmaya alıştırma süreci başlar. İlk defa tasmayla tanışan her köpek, tasmayı boynundan çıkarmak için çeşitli yöntemlere başvuracaktır.
Bu tür durumlarda aldırış etmemeli, çıkarmayı denemesini önlemek için ilgisini başka tarafa çekmeli ve tasmadan tutarak patronun sen olduğunu ona göstermelisin. Çıkarma çabasından vazgeçtiği sıralarda onu övmeyi ve sevmeyi de ihmal etmemelisin. Köpeğinin tasmaya alıştığını fark ettiğin ilk andan itibaren, tasmanın kayışını da eğitime dahil etmen gerekiyor. Birkaç gün boyunca her yere tasma ve kayışıyla birlikte gitmesini sağlamalı, kayışı eline almamalısın.
Yavru Köpeğe Tasma Eğitimi Nasıl Verilir?
Dört aydan küçük yavru köpeklerin tasma eğitimi için, boyunlarına ağır gelecek tasma yerine, içinden iki parmağını geçirebileceğin yumuşak bir ip kullanabilirsin. Dört ile altı aylık dönem, köpek tasma eğitimi için en ideal dönemdir. Bu dönemde önce tasmayı takarak buna alışmasını sağlaman gerekiyor. Tasmayla uğraşmadığı zamanlarda onu överek tasmayı çıkarmak ve bir süre sonra tekrar takmak eğitimin önemli aşamalarından birini oluşturur.
Olağan koşullarda en fazla üç gün içerisinde tasma eğitimi tamamlanır. Köpeğin artık tasmadan rahatsız olmamaya başladığında ise, tasma kayışı takılarak, birkaç gün kayışa alışması için onunla dolaşmasını ve hatta uyumasını sağlaman gerekiyor. Birkaç gün sonra artık tasma kayışını eline alarak, onu yönlendirmeye, küçük gezintiler yapmaya başlamalısın. Bu aşamadan sonra tasma eğitimi tamamlanacak ve köpeğinin yaşamının ayrılmaz bir parçası haline gelecektir.
Yavru Köpeklerde Hangi Tür Tasma Kullanılır?
Yavru köpeklerin tasmaya alıştırılmasında boyun tasmaları kullanılması önerilmektedir.
Köpek Tasması Seçerken Dikkat Edilmesi Gerekenler
Köpeklerimiz için her şeyin en uygununu ve iyisini seçmek için oldukça fazla çaba harcarız. Çok iyi şekilde araştırıp köpeklerimizin mamasından tutun da bakım ürünlerine kadar detaylı bir şekilde araştırırız. Elbette onlara en iyisini sağlamak bizlerin sorumlulukları arasındadır. Köpeklerimiz için mama oldukça önemlidir fakat mamanın yanı sıra onlar için önemli olan bir diğer şey ise köpek tasmalarıdır.
Köpek tasması seçiminde öncelikli olarak dikkat etmen gereken şey köpeğinin cinsi, kilosu ve boyu olmalıdır. Her köpek cinsi için hemen hemen her boyutta köpek tasması çeşitleri bulunmaktadır. Haliyle küçük bir köpeği büyük cins köpekler için üretilmiş bir tasmayla gezdiremez ya da eğitemezsin. Aynı şekilde büyük bir köpeği de küçük cinsler için üretilmiş köpek tasmalarıyla gezdirmek uygun değildir. Böyle bir durumda köpekleri zapt etmen için onların vücut yapısına uygun köpek tasması almak çok daha doğrudur. Aynı zamanda köpekler için tasma seçerken amacına uygun tasma seçimi yapman gerekmektedir. Köpek tasmaları sıklıkla köpekleri eğitmek, gezdirmek amaçlı kullanılmaktadır. Köpekler için tasma oldukça gerekli bir aksesuardır. Bazı kişiler lüks olarak baksa da köpek sahipleri köpek tasmalarının ne kadar gerekli bir araç olduğunu bilir. Her köpek sahibinin mutlaka sahip olması gereken bir aksesuardır.