Kediler Neden Kafa Atar (Toslar)?

Birlikteyken mutluluktan delirdiğin kedin zaman zaman gelip sana kafa atıyor değil mi? Bu dünyanın en sevimli davranışı olan ve kafa attığı anda sana ‘oyy’ tepkileri verdiren hareketin aslında anlamı ne? Sadece sevgi gösterisi mi? İşte kediler neden kafa atar sorusunun detaylı cevabı yazımızda… 

kediler neden kafa atar

 

 

Kedini çok seviyorsun ve onun da seni sevdiğinden eminsin. Ona seveceği bir pofidik yatak aldın, en sevdiği ödül mamalarıyla heyecanlandırdın veya sayısız oyuncak aldın değil mi? Ancak senin tün bu sevgi gösterine rağmen, tüm evin onun gibi kokana kadar kedin kendini evinde hissetmiyor. Üzgünüz ama buna sen de dahilsin. İşte bu durumda ‘kediler neden kafa atar’ sorusunun cevabı ortaya çıkıyor. 

Kedin alnına hafifçe dokunduğunda ya da minik başını bacağına doğru ittiğinde, kokularının bir kısmını senin üzerine bırakıyor. Senin kedi kokusuna ihtiyacın olduğunu düşünüp, kendi parfümünü sıkıyor. Ne tatlı!

Bilgisayarda veya televizyon başında geçirdiğin zamanı düşün. Yanına gelip neredeyse izlemeni engelleyecek kadar sana kafasını vuruyor değil mi? Üç ana sebeple; kediler neden kafa atar sorusunu aydınlatacağız.

Sen de bu davranışı çok merak ediyorsan, tüylü dostunu yakından tanımak için okumaya devam et. Buna pişman olmayacaksın!

kediler neden kafa atar

Kedilerin Bize Kafa Atması Ne Anlama Geliyor?

Dost canlısı bir kedin var ve sen de onun gözdesiysen, şanslı biri olduğun için, başını seninkine yalayarak yüzünü senin yüzüne sürttüğünü görebilirsin. Ahh!

Bazen bu kafa kafaya temas etme davranışının arkasında bir miktar güç ola da, kedinin kafa atması olarak algılanır. Ancak bu sevimli davranış için doğru terim aslında ‘kafasını toslaması’dır. Kafa toslaması, bir kedinin koku bezlerini başka bir nesneye sürterek ona da kendi parfümünden sıkmasıdır. 

Kedinin Sana Kafa Atmasının 3 Sebebi

Kesin olan şey, kafa toslaması hafifçe yapıldığında şimdiye kadar karşılaştığın en sevimli duygu olur. Ancak, bu hareketin yoğunluğu aslında kediden kediye değişik performans gösterir.

1. Kedin Koku Bırakıyor

Kedilerin alınları yumuşak, kabarık ve koku bezleriyle doludur. Kokular her kedi türü için son derece önemlidir. Çünkü kediler çevreleriyle etkileşim kurarken kokulardan yararlanır. Kediler çok sayıda koku üretir. Ön patileri, kuyruğunun alt tarafı, yanakları, çenesi, dudakları ve alın dahil olmak üzere tüm vücutlarında koku bezleri bulunur. Vay be! Bunu biliyor muydun?

Bir kedi, koku bezlerini yüzeye sürterek bir yer ile temas ettiğinde ‘fenomon’ bırakır. Fenomonlar, aynı türden hayvanlar arasında çok az iletişim kuran kimyasallardır. 

Kedilerin alınlarındaki koku bezleri, ortak bir duyguyu paylaşmak için bir insana doğru başını atarak gösterilir. Bu nedenle, kedin başını eğmeye başladığında, kasıtlı olarak yüzüne kendi kokusunu bırakıyor. Ne tatlı değil mi?

2. Kedin Ortama Aşina Olmak İstiyor

Kedinin kokusunun artık senin yüzünün her yerinde olduğunu bilmek çok garip değil mi? Sen bilmeden kim bilir kaç kez sana kokusunu bıraktı…Seni mutlu edecek bir şey söyleyelim. Bunu yapması kedin için harika bir şey! Şimdi onun gibi kokuyorsun! Sadece sen değil evdeki her şey onun gibi kokuyor!

Kediler evleri dedikleri yerin tanıdık kokmasını ister ve hiçbir şey onun kendi ürettiği parfümden daha tanıdık kokamaz. Kokularını evinin etrafına ve sana yayması, kedinin çevresinde rahat kalmasına yardımcı olur. 

Kedinin kafa atarak sana bulaştırdığı kokusu, yalnızca seninle aşinalık bağı güçlendirmenin sevimli bir yolu. 

Bu davranışı sadece bizim ev kedilerimiz yapmıyor. Aslanlar gibi büyük kedi türleri de tanıdık bir yüz gördüklerinde veya bir av gezisinden gurur duyarak eve geldiklerinde kafa atma davranışını yapar.  Bu, kendilerini daha rahat hissetmelerini sağlayarak, grubun üyelerinin hala orada olduğunu ve sorumlu olduklarını bilmelerini sağlar. İnanılmaz!

Kedinin sevdiği ve güvendiği diğer hayvanların olduğu bir evde, köpeği veya başka kediyi avlayarak evcil hayvanlar arasında bir tür rahatlatıcı ortak koku yaratabilirler.

3. Kedin Dikkat Çekmek İstiyor

Bütün gün işteydin ve çok yoruldun değil mi? Eve geldiğinde tek yapmak istediğin televizyonun karşısına geçip pineklemek. Sen atıştırmalıklarını yerken…Bir dakika! İşte tüylü dostun geliyor…

Hemen üstüne çıkıyor ve sevimli yüzünü senin yüzüne bastırıyor. Bu ne demek biliyor musun? Kedin seni çok özlemiş ve onunla ilgilenmeni istiyor. Ahh!

Öyleyse elindeki cips paketini yere bırak ve ona biraz sevgi göster. Kedinin sana söylediklerini dinlemeye çalış…

 “Seni seçtiğim için çok şanslısın dostum, seni çok özledim. Haydi birazcık benimle ilgilen”

kediler neden kafa atar

Kedinin Kafa Atma Davranışına Nasıl Yanıt Vermelisin?

Kedin çoğu zaman sana sevimli davranışlar sergiler. Bu davranışlarını sana veya evde bulunan bebek gibi miniklere yapmasını istemiyorsan, kedini nazikçe al ve tırmalama direği gibi favori oyuncağı ile buluştur. 

Kedilerin bazen stresli veya kararsız hissetmesi nedeniyle baş dönmesi olur. Davranışı gözlemlemek ve ne zaman gerçekleştiğini farkında olman çok önemli. Uzun bir iş gününden sonra eve geldin veya kalabalık bir arkadaş grubu ile evde vakit mi geçiriyorsun? Kedinin davranışlarını incele.

Kedinin seni sevmek istediğini fark ettiysen ve seninle zaman geçirmek istediğini düşünüyorsan, yavaşça yüzünü onun yüzüne yaklaştır. Ancak, kedin büyümüş göz bebekleri ile kulaklarını başının gerisine çektiyse ve hırlama gibi davranışlar gösteriyorsa, muhtemelen mutlu değil. Ona dokunmamaya çalış. Bunun yerine sessiz bir odada dinlenmesine izin ver. Çevrede kedini üzecek farklı etkenlerin neler olduğunu düşün. Kedinin evde tırmanabileceği, güneş banyosu yapabileceği veya saklanmak istediğinde girebileceği birçok zengin ortam var mı?

Tüylü dostun, başını sert bir yüzeye yaslayıp zorlayarak iterken veya başını aşağı eğerek ayakta dururken bulursan, bu kafa kayması anlamına gelir. Sağlık durumunun ciddi olduğuna ve en kısa zamanda veterineri tarafından muayene edilmesine ihtiyacı var. Kedin, kafa baskısından muzdarip durumda olabilir. 

Kediler, duyuları ve beden dili aracılığıyla iletişim kuran inanılmaz derecede sosyal canlılar. ‘Kediler neden kafa atar?’ Sorusunun tek cevabı ise; bizi meraklandıran ve onları daha çok sevmemizi sağlayan davranışlardan sadece biri. 

Kedin sana kafa attığında artık daha bilinçli bir ebeveyn olacaksın. Onu biraz incele. Gerçekten bu davranışla sana kendi parfümünü mü sıkıyor? Yoksa, sana değil de evdeki sert bir cisime mi yaklaşıyor? Deneyimlerini çok merak ediyoruz!

Paylaşan heymypet