Kediler Neden Duvarı İzler?

Her ne kadar onlara bayılıyor olsak da bazen kediler inanılmaz tuhaf davranmıyor mu? Durup dururken masadaki kalemi neden yere attı? İki büklüm görünen patileriyle nasıl uyuyabiliyor? İşte bu davranışlardan biri de boş boş duvara bakması. Kediler neden duvarı izler ki? Aklından ne geçiyor? Hadi (aklını) okuyalım!

 

 

Kedin duvar boyasında seçtiğin renge aşık olmadıysa duvarı izlemesinin bazı nedenleri var demek oluyor. Bazı insanlar, kedilerinin bir hayaleti veya başka bir doğaüstü varlığı izlediğini düşünse de (hatta ciddi ciddi bu fikre inanır). Yine de bunun daha mantıklı ve doğal bir nedeni var. Kedinin duvarları izlemesinin sebebi, kedilerin doğal olarak meraklı olmaları ve hem yırtıcı hem de av olmaları ile ilgili. Anladın mı şimdi kediler neden duvarı izler? İçgüdüsel yani…

Sevimli dostlarımızın keskin bir görme duyusu var. Gözlerinde bizim kadar çok koni olmasa da, yani çok fazla renk göremeseler de, düşük ışıkta inanılmaz derecede iyi görürler. Ayrıca bizden daha geniş bir görüş alanına sahipler. Bu, kedinin insanlardan çok daha geniş çevresel görüşe sahip olduğu anlamına geliyor. Kedin duvara bakarken ‘iyi de orada hiçbir şey yok, neyi izliyor’ diye düşünüyorsun değil mi? İşin aslı öyle değil. Gözlerine geniş açı lensi takmış bir kamera gibi gören yaramazlar her an minicik hareketlenmeleri bile görüyor. 

Kedilerin ayrıca epizodik bir hafızası var. Bu da belirli olayları, durumları ve deneyimleri hatırlamasını sağlayan belirli bir uzun süreli bellek türü demek oluyor. Yani günün aynı saatinde güneşin hareketiyle duvara bir ışık yansıyorsa, akıllı bıdık bunu hatırlayıp geleceği anı bekliyor. Aslında sen doğaüstü varlıkları gördüğünü düşünürken bu şirin yavrucuk en sevdiği oyun anını bekliyor. Haydi ışığı yakala!

kediler neden duvarı izler

Kedin Duvardaki Sesi Duyuyor Olabilir Mi?

Kedilerin inanılmaz bir işitme duyusu var. Hatta nsanlar ve köpekler de dahil olmak üzere diğer birçok memeliden daha geniş bir frekans dizisini duyabilir!  Yani kedin, senin duyamadığınız şeyleri bile duyuyor! Kedin binanın içerisinden geçen bir borudan akan suyu veya bir kanaldan tıslayan havayı duyabilir. Elbette evlerimiz dışarıdaki hayvanlara karşı geçişsiz değil. Evine bir fare veya başka bir hayvan girerse, kedin duvara bakıyor olabilir çünkü onların cıvıltılarını duyabiliyor. Yine de sesin duvarın içinden gelmesi gerekmiyor. Bir apartmanda yaşıyorsan, kedin sana oldukça sessiz komşular gibi görünseler bile muhakkak komşularınızı duvardan duyuyor.

Ne Zaman Endişelenmelisin?

Bazı durumlarda, kedinizin duvar izlemesi tıbbi bir sorunun göstergesi olabilir. Bunlar neler mi? İşte geliyor!

Kedi Bilişsel Bozukluğu

Bazı yaşlı kediler, resmi olarak kedi bilişsel işlev bozukluğu olarak adlandırılan ancak daha yaygın olarak kedi bunaması olarak bilinen bir şey geliştirir. Bu bilişsel bozukluk, insanlarda bunama ile çok farklı değil. Bilişsel işlev bozukluğu olan kediler, geceleri yüksek sesle ulur veya kafa karışıklığı içinde boş boş duvarlara bakar.

Kedi Hiperestezi Sendromu

Tüylü dostun sadece boş duvarlara bakmakla kalmıyor, aynı zamanda kendi kuyruğuna agresif bir şekilde saldırıyorsa ve birdenbire kuyruk tabanını çılgınca yalamaya başlıyorsa veya dokunmaya karşı aşırı hassas görünüyorsa, kedi hiperestezi sendromu denen bir şeye sahip demek. Hiperestezi sendromlu kediler, genellikle agresif bir şekilde kendini yalar ve kuyruğunu sallar. Bu belirtilerden herhangi birini fark edersen, telefonunla bir video çekmeyi dene. Kedinin davranışını videoya kaydedersen, veterinerine evde garip davranışların tıbbi nedenlerini teşhis etme konusunda yardım etmiş olursun.

Kediler pek çok nedenden dolayı duvarlara bakar. Minik dostlarımız çoğu zaman bizim görmediğimiz bir şeyi görüp duyduklarından, duvarı izleyerek merak ettikleri şeyi bulmak isterler.

kediler neden duvarı izler

Kedi Hiperestezi Sendromu Nedir?

Feline Hiperestezi Sendromu nadir görülen ancak kafa karıştıran bir rahatsızlık. Bu sendromdan muzdarip kediler, özellikle alt sırt bölgelerine dokunulmaya karşı çok hassas olur. Aslında hiperestezi, kelimenin tam anlamıyla ‘çok fazla duygu ve duyum’ anlamına gelir.

Her kedi, bu sendromdan etkilenecek durumda olur. Ancak; Siyam, Birmanya, Habeş ve İran gibi Asya ırkları ise daha sık teşhis edilme eğiliminde olur. Feline Hiperestezi Sendromundan etkilenen kedilerin çoğu, bir ila beş yaş arasında semptomlar sergilemeye başlar.

FHS hala tam olarak anlaşılmamıştır. Bazı veteriner hekimler bunun bir sinir bozukluğu olduğuna inanır. Diğerleri bunun tamamen obsesif-kompulsif bozukluğun bir tezahürü olduğuna… Veteriner hekimlerin Feline Hiperestezi Sendromunu gerçek bir hastalık olarak tanımaları ancak son yıllarda olmuştur.

Kedi Hiperestezi Sendromu Belirtileri

En yaygın semptomlarından biri, dokunulduğunda kedinin derisinin dalgalanması veya seğirmesidir. Hatta bazı kediler sırtlarına dokunulduğunda idrar yapar veya evcilleştirilmeye ve sarılmaya hiç tahammül edemez. Unutmadan ekleyelim; FHS’li kediler de öfkeyle kendi kuyruklarına saldırır. Bazı kediler o kadar rahatsız olur ki evin içinde koşarak çığlık atıp ulur.

Semptomlar birdenbire ortaya çıkarlar ve sonra göründükleri gibi aniden kaybolurlar. Kedinde Feline Hiperestezi Sendromu varsa, sendromun aşamaları tamamen semptomsuz olacaktır.

Paylaşan heymypet