Köpeğim bana kızıyor diye düşünüyorsan, bazen sana olan davranışları seni cezalandırmak için yapıyormuş gibi geldiğinden kaynaklanıyor. Ancak bunun mantıklı bir düşünce olmadığını biliyor muydun? Köpeğim bana kızıyor düşüncesi, ona insani özellikler tanımlayıp, bizler gibi düşünebildiğini sanmandan kaynaklanıyor.
Öncelikle köpeğine insan gibi davranmanın bazen kötü sonuçlar doğurabileceğini söylemeliyiz. Çünkü, ona haksızlık ediyor olabilirsin.
Nasıl mı?
Bir köpekle yaşadıysan, birbirinize ne kadar benzediğinizi fark etmişsindir. İkiniz de kanepenin en iyi yerini kapmak, abur cuburlar yemek ve yeni eşyalar almak istiyorsunuz değil mi? Biz de öyle!
Ancak çoğu köpek sahibi, benzerlikleri düşüncesine kapılırken, bir yerde hata yapıyor. Bu hata, köpeklerinin her zaman bizim gibi düşündüğünü ve bazen bizden daha iyi bildiğini varsaymak.
Köpek aklını bir insanın yapabileceği şeye bağladığımızda, ‘antropomorfizm’ kavramı devreye giriyor. Yani, köpeğim bana kızıyor demene sebep olan insani tutumları.
Antropomorfizm, insanî niteliklerin başka bir varlığa atfedilmesine denir. Başkalarını kendi bakış açımızdan anlamaya çalışmak için belirli donanımlara sahibiz. Ancak çoğu zaman antropomorfize ederken köpeklerimiz ve diğer evcil hayvanlarımız için doğru yöntemi kullanmıyoruz.
Köpeğin Senden İntikam Alamaz!
Tüylü dostlarımıza insan nitelikleri atfetmek gerçekten çok mu kötü? Köpeklerimizi eğitirken, istemeden de olsa ceza temelli kurallarda, antropomorfize kavramını kullanıyoruz.
Onun hata yaptığı durumlarda, ilk aklına gelen düşünceden farklı bir bahane arıyorsun öyle değil mi?
Örneğin; misafirinin kapının yanında duran ayakkabılarına işeyen köpeğin, misafirinden üstün olmaya çalışmıyor. Çünkü köpekler böyle düşünmez! Muhtemelen evde yabancı bir kişinin olmasından duyduğu stresi azaltmaya çalışıyor. Ancak sen bu durumla karşılaşsan, aklından geçen hikaye ne olurdu? Ona kıyamaz ve bir yolunu bulur haklı çıkarırdın öyle değil mi?
Bazı insanlar, köpeğinin neden tepki gösterdiğine dair bir sebep uydurur. Bu tipik olarak kişinin benzer durumda ne düşüneceğini yansıtır. Ancak unutmamalıyız ki, bizim düşüncelerimiz köpeğimizin düşüncelerini tam olarak yansıtmaz!
Köpeğinin senden intikam aldığını düşündüğün oldu mu? Eğer olmadıysa, lütfen olmasın. Çünkü, köpekler intikam gibi kasıtlı davranışları sergilemez, onların insani güdüleri yoktur.
Kimi köpek ebeveynleri ise köpeklerini yakından tanımadıkları için hareketlerine anlam veremez. Bu kişiler, hareketlerine anlam veremedikleri köpeklerine ceza verme yolunu seçtiği için, sevimli dostlarımıza zarar verir ve aralarında güven sorunu yaşanır.
Sen hangi ebeveyn olmak istersin?
Köpeğinin dilinden anlaman ve hareketlerini yorumlaman için sana birkaç davranıştan bahsedeceğiz. Hazırsan başlayalım!
Ebeveynlerin Anlayamadığı Köpek Davranışları
1.Zıplama / Binme
Köpek sahipleri, köpekleri üzerinde zıpladığında genellikle onlardan utanırlar. Çünkü bu davranışın bir cinsel davranış olduğunu düşünürler. Ancak, üzerimizde zıplamasının birçok farklı anlamı vardır. Bir köpek heyecanlandığı, oyun oynamak istediği, stresli olduğu ve aşırı uyarıya maruz kaldığında da bu hareketi yapabilir.
2. Hırlama
Köpeğin hırlaması onun iletişim biçimlerinden biridir. Bunu yapması çok doğal. Karşına geçip sana hırlayan köpeğin aslında sana nasıl hissettiğini anlatmaya çalışıyor. Sen de onu dinlesen iyi olur. Hırlama hareketi bir güç gösterisi değil, bir uyarı görevi görür. Çoğu köpek, zaman zaman hırlar. Çünkü birisinin onu dinlemesine ihtiyacı var veya bir şeyden korkuyor.
3. Tuvalet Kazaları
Önce içini rahatlatalım. Köpeğin hiçbir zaman kötü niyetle veya kasıtlı olarak evine tuvaletini yapmaz. Evine tuvaletini yapan köpeğinin yalnızca tuvalet eğitimi alması gerek. Eğer böyle bir durum ile karşılaşırsan onu cezalandırma yönteminden tamamen kaçınmalısın.
Bu tür kazalar, köpeğinin daha fazla dışarı çıkması gerektiğinin mesajını veriyor olabilir. Hatta, bilmediğin bir hastalığı bile olabilir!
4. Koku Bırakmak
Geldik bir sonraki köpeklere özgü doğal davranışa. Köpeklerin birbiri ve çevreleri ile iletişim kurmalarının bir yolu, koku bırakmalarıdır. Çoğu köpek, farklı bir ortama geçtiğinde streslerini azaltmak ve ortamı hatırlamak amacıyla koku bırakır.
5. Göz Temasından Kaçınmak
Aklına hemen sosyal medyada gördüğün ‘suçlu köpek bakışları’ geldi öyle değil mi?
Hata yaptıklarını biliyorlar! İşte bu yanlış bir düşünce! Fotoğraflar, sahibinin köpeğine ceza verdiğini veya bağırarak ona kızdığını gösteriyor. Köpek bu durumda suçluluk değil, yatıştırıcı ve stres altında olma davranışları sergiliyor. Böyle bir baskı altındaki köpek de gözlerini kaçırıyor. Çok yazık!
6. Koltuğun / Yatağın Bir Yerini Benimsemek
Köpekler, uyumak için kanepenin en rahat yerini ister. Bu, evini ele geçirmeye çalıştığı anlamına gelmez. Kanepeye atlayan veya senin yatağında uyumak isteyen köpeğinin tek istediği, rahatlamak!
Araştırmacılara göre bazı durumlarda köpeklere insani davranışları atfetmek doğru bir izlenim. Örneğin, korktuğu veya utandığı zaman, kendini onun yerine koy.
Her Zaman Kötü Sonuçlar Doğurmaz
Köpeğin ile empati kurmana yardımcı olduğundan, insanlar ile köpekler arasında bazı benzer davranışlar olmasını da göz önünde bulundurursak, bazen antropomorfize edebilirsin.
Köpeklerin beyni duygusal bir sistem ile çalışır. Çoğu yönden kendine benzetmenin nedeni bu.
Sana benziyor değil mi?
Eğer köpeğin ile iletişiminin yetersiz olduğunu düşünüyorsan, onun beden dilini daha iyi anlamak için eğitim alabilirsin. Bizler de vesile olmaktan büyük mutluluk duyarız!