Psittakoz, zoonoz yani insanlardan hayvanlara ya da hayvanlardan insanlara geçebilen bir enfeksiyon. Muhabbet kuşları, güvercinler, papağanlar ve hindi, ördek gibi kümes hayvanlarında görülüyor. Ama en çok etkilediği tür sultan papağanları…
Bu hastalığa neden olan bakteri, enfekte olan kuşun tüylerinden, dışkısından, tükürüğünden ya da ısırığından bulaşır. Chlamydia Psittaci adlı bu bakteri, hiç belirti göstermeyen taşıyıcı kuşlar tarafından da yayılabilir. Evinde kalabalık bir kafesi olan ya da bir kümesle ilgilenen, kısacası birden fazla kuş ile zaman geçiren insanlarda daha sık kendini gösterir. İnsandan kuşa ya da kuştan insana geçebilirken insandan insana bulaşması pek olası değildir.
Belirtileri Nelerdir?
- Kuşlar için
Hastalığın başlangıç evresinde ilk görülen belirtiler durgunluk, keyifsizlik ve iştahsızlıktır. İlerledikçe bakteri göz çevresinde kendini belli etmeye başlar. Gözlerde konjonktivit görülmeye başlar; bu da kızarıklığa, akıntıya ve çapaklanmaya sebep olur.
Psittakoz ilerledikçe kanatlı dostlarımızın üst solunum yollarına saldırır. Nefes almakta zorlanması ya da hırıltılı alması bu ikinci evrenin bir işaretidir. Kabarık tüyler ve ishal hali de bu belirtilere eşlik ediyorsa, hastalık ileri seviyededir diyebiliriz. Hızlı ilerleyebilen bir hastalık olduğundan şüphelenildiği an bir veteriner hekime başvurulmalıdır. Tanı koymak için veteriner hekim basit bir kan tahlili yapacaktır.
- İnsanlar için
Papağan Ateşi, kanatlı dostlarımızda ani ölümlere neden olabilirken bizim için daha hafif bir enfeksiyondur. Genellikle ilk başta, baş ağrısı ve hafif ateşle kendisini gösterir. Ama ilerlediği takdirde kas ağrılarına ve zatürreye neden olabilir. Müdahale edilmediği takdirde bazı insanlarda endokardit ve hepatit gibi komplikasyonların geliştiği de görülmüştür. Bu nedenle en ufak bir şüphede doktora gidilmelidir.
Nasıl Korunulabilinir?
Sağlıklı dostlarınızın olduğu bir eve yeni bir arkadaş katacağınız zaman, onu ilk önce yaklaşık 10 gün karantinaya alın ve gözlemleyin. Hastalığın saydığımız belirtilerinden herhangi birini görmüyorsanız sorun yok. Ama herhangi biriyle karşılaşırsanız ortamın çok iyi havalanmasını sağlayın ve kafes temizliği yaparken mutlaka eldiven ve maske kullanın.
Psittakoz enfeksiyonu için bir aşı söz konusu değil maalesef. O yüzden dostunuzu koruyabilmenizin tek yolu bağışıklık sistemini güçlendirmektir. Hijyeni asla elden bırakmamalı ve beslenmesine çok dikkat etmelisiniz.