Kuşların fiziksel sorunlarını saklama konusunda büyük bir yeteneği var. Tam aksine, bedenleri de öylesine hassas ki… Bu noktada kuş hastalıkları konusunda bilgilenip dostlarımızı koruma görevi, biz kuş ebeveynlerine ait. Öyleyse lafı çok dolandırmanın anlamı yok, geçelim dostlarımızın başına bela olan en yaygın hastalıklara.
1) KUŞ GRİBİ
Evet, bu ismi duymayalı uzun zaman olmuştu değil mi? Sürpriz, kuş gribi aslında kuş dostlarımızdan mutasyona uğrayan bir grip virüsü. Tabii bu virüsü daha çok insanların tüketmesi için çiftliklerde yetişen tavuklarda görüyoruz. Yine de hastalık öylesine bulaşıcı ki, evcil kuş sahipleri de her daim tetikte olmalı. Belirtiler ise dostlarımız için de ağır bir grip ile aynı: 9öksürük, ateş, hapşuruk ve eklem ağrıları. Yalnız, dostun bu hastalığın tehşisini alırsa durum vahim. Bu hastalığın bilinen bir tedavisi yok çünkü.
2) PARAZİTLER
Parazitler her türlü canlının başına musallat olabiliyor. Ancak dediğimiz gibi, kuş dostlarımızın bünyesi pek hassas. Bundan ötürü iç ve dış parazitlere fazladan hassasiyet göstermemiz gerekiyor. Ek olarak sarkosistoz gibi bazı parazitler erken müdahale edilmezse ölümcül bir hale gelebilir. Dış parazitler genellikle cilt ve tüy sorunları yaratır. İç parazitler ise sindirim ve solunum sistemine etki eder. Eğer dostunda bu dediklerimizi andıracak sorunlar gözlemliyorsan hızlıca veteriner hekime lütfen!
3) PSİTTACİNE GAGA VE TÜY HASTALIĞI (PGvTH)
İsmi heybetli, kendisi ciddi anlamda ölümcü, her kuş ebeveyninin korkulu rüyası… PGvTH virüs kaynaklı epey tehlikeli bir kuş hastalığı. Dostlarımızın gaga ve tüylerinde orantısız, abartılı bir şekilde büyümesi ve döküntüler bu hastalığın en net belirtileri. Henüz bu hastalığa bir çare bulunmadı ve işin kötüsü hastalık aşırı bulaşıcı. Dememiz o ki, bu korkutucu hastalığa karşı yapabileceğimiz tek şey dostumuzdan uzak durmasını ümit etmek.
4) YUMURTA BAĞLANMASI
Şimdi erkek kuş sahiplerinin derin bir nefes alabilir. Nitekim yumurta bağlanması yalnızca çiftleşme dönemindeki dişi kuşların başına geliyor. Maalesef bu hastalık epey tehlikeli ve tedavisini yapabilen kuş veterinerleri de sınırlı sayıda. Burada ortaya şöyle bir gerçek çıkıyor: dişi kuş ebeveynleri veteriner hekimlerini iyi seçmeli. Bu hastalıktan muzdarip dostlarımızda karın şişliği, nefes darlığı ve hareket güçlüğü görülür. Bu belirtilere lütfen dikkat!
5) ÇEŞİTLİ KUŞ HASTALIKLARI İÇİN ZEMİN OLUŞTURAN: STRES
Burada sana stresin ne olduğunu anlatmamıza gerek olmadığını düşünüyoruz. Galiba herkes stresin ne olduğunu bilir. Üstelik fazlasının bağışıklık sistemine verdiği zararı da. Bir de bu hissi o küçücük bedenlerinde hisseden dostlarımızı düşün. Başlarla tüylerini yolmaya, kafalarını etrafa vurmaya ve kilo vermeye. Sonra da gelsin envai çeşit kuş hastalıkları.
Bizim aklımızdaki kuş hastalıkları aslında burada sonra eriyor. Fakat stres konusu kendi başına ayrı bir dünya. O yüzden seni doğrudan bu yazımıza alalım, stres konusunu daha iyi anlayalım deriz. Sen ne dersin?