Kuş Kumu Nedir ve Niçin Kullanılır?

Hepimizin bildiği gibi kanatlı dostlarımızın dişleri yok. Peki, teknik olarak mideleri de olmadığını biliyor muydunuz? Büyüklü küçüklü tüm kanatlı dostlarımızın yararına olan bu kum neymiş ne değilmiş hemen anlatalım.

kuş kumu

Kuş kumu, onların pek ilginç sindirim sistemlerinin yükünü hafifletmek içindir esasen. Bunun yanında bünyelerine yararlı vitamin ve mineraller de içerir.

Önce, kanatlı dostlarımızın sindirim sisteminin nasıl çalıştığına kısaca bir değinelim. Besinlerin sindirimi, gagalarında dişleri olmadığından ağızlarında başlamaz. Tükettikleri önce kursağa gelir, buradaki salgılar sayesinde yumuşar, oradan da taşlık bölümüne iletilir. Taşlık, girintili çıkıntılı yapısıyla besinleri ezer ve sindirilmesi için bağırsaklara gönderir.

Kuş Kumu Nasıl Kullanılır?

Kedi kumu gibi bir şey canlanmasın aklınızda, kafesin zemininde kullanmalık bir malzemeden bahsetmiyoruz. Hatta yanlışlıkla döküldüyse de hızlıca temizleseniz iyi olur. Çünkü kuma dışkı bulaşır ve dostunuz onu tüketirse hastalanabilir.

Ayrı bir yemlikte vermeyi de düşünebilirsiniz fakat fazla kum tüketmesi, sindirim sistemine yarar sağlamaktan çok zarar verecektir. Olası zararların tahrişe ya da tıkanmaya kadar yolu var. O yüzden sürekli olarak kafesinde bırakmamalısınız. Kumun miktarını takip etmek için en ideal ve basit kullanımı, onu dostunuzun yemi ile karıştırmaktır. Haftada 1-2 kez serpiştirmeniz yeterlidir. Yemi ile karıştırmak, orada olduğunu bile fark etmeyeceğinden, onun kumu tüketmesini de kolaylaştırır.

Kum Türleri

Temelde iki çeşit kum vardır. Midye kabuklarından ya da doğada kolay çözünmeyen taş parçalarından üretilirler. Midye kabuğundan üretilen kumlar daha yüksek oranda mineral içerir. Bu yüzden yalnızca sindirim sistemlerine değil, kemik gelişimlerine de katkıda bulunurlar.

Hangi kum türünü kullanacağınızı dostunuzun boyutuna göre seçmelisiniz. Muhabbet kuşu, kanarya gibi küçük türler için midye kabuğu kumu idealdir. Ama Jako papağanı gibi büyük arkadaşlar için taş kumu aslında daha uygundur. Tabii marka ve tür olarak hangi kumun dostunuz için daha doğru bir seçim olacağını bir veteriner hekime danışabilirsiniz.

Kum Kullanmasak Ne Olur?

Bu sorunun en basit cevabı, tabii ki, dostunuzun sindirim problemleri yaşayabilecek olmasıdır. Kuşların sindirim sistemindeki taşlık bölümünde doğal olarak biraz kum vardır. Sindirim problemlerinin başında da bu kumun zamanla aşınması ve azalması gelir. Haftada 1-2 kez yapacağınız kum takviyesi ile hem bu sorunların önüne geçersiniz hem de dostunuza kalsiyum, vitamin ve mineral sağlamış olursunuz.

“E hani gaga taşı vardı?” diye düşünebilirsiniz. Ancak ikisi aynı amaca hizmet etmiyorlar. Gaga taşını parçalayarak tükettiklerinde kuşlar, ondan kalsiyum alırlar fakat bu parçalar daha kursakta yumuşar. Bu nedenle mineral alsalar da aslında sindirim sistemlerine pek yararı yoktur. En sağlıklısı her ikisine de dostunuzun hayatında yer vermek.

Paylaşan heymypet