Kuşunun Hasta Olabileceğine Dair 5 İşaret

Hepimizin hayalindeki süper güç ev hayvanımızın dilini konuşabilmek; minik dostumuzun canının ne istediğini, derdinin ne olduğunu şıp diye anlayabilmek. Gönül ister ki yakın zamanda bunu mümkün kılacak bir teknoloji geliştirilsin. Ne yazık ki şimdilik “babacım” ve “cici kuş”tan öteye geçemiyoruz birçoğumuz. Bu durumda yapılacak en doğru şey sözsüz iletişimin ipuçlarını öğrenmek. Aşağıda kuşunun hasta olabileceğine dair 5 kritik işareti sıraladık. Tüylü dostunun sağlığını düşünen tüm kuş ebeveynlerinin bunları bilmesi şart.

Kuşunun Hasta

Pek öyle görünmeseler de kuşlar oldukça ketum canlılar. Özellikle de hasta olduklarında… Hastalık belirtilerini gizlemeye çalışmak kuşlarda oldukça yaygın ve normal bir davranış biçimi. Ancak kuşunun hasta olabileceğini gösteren kimi işaretler var ki onların gizlenmesi de gözden kaçırılması da pek kolay değil.

Bunlardan birini ya da birkaçını fark ettiğin anda acilen veteriner hekiminize başvurmalısın. Bunun dışında da kuşunun davranışlarını yakından takip etmen, dostunun sağlığı açısından çok önemli. Unutma, iyi bir ebeveyn ilgili bir ebeveyndir.

Gelelim o işaretlere…

BİR TARAFINA DAHA FAZLA YÜKLENMESİ

Kuşun tüneğinde otururken hep aynı ayağının üzerine yükleniyorsa, kanatlarından birini kullanmaktan kaçınıyor ya da bir şekilde dengesiz hareket ediyorsa, bunun sebebi canının yanması ve rahatsızlık hissettiği organını korumaya çalışması olabilir.

GÖZLERİNİ KISMASI

Minik dostunun güvenliği için elinden geleni yaptığını biliyoruz. Ancak kazaların her an her yerde yaşanabileceğini de sakın aklından çıkarma. Kuşlar kendilerini kafeslerinin içinde bile yaralayabilirler. Eğer kuşun sürekli gözlerini kısıyorsa, bu bir rahatsızlık işareti olabilir. “Ama kuşumun gözlerinde bir sorun görünmüyor ki?” deyip de boş verme sakın. Çünkü göz kısma göz sorunları dışındaki hastalıkların da işareti olabilir.

UYKU HALİ VE UYUŞUKLUK

Kuşlar normalde oldukça hareketli canlılardır. Dolayısıyla herhangi bir uyuşukluk, despresyon ve yorgunluk belirtisini mutlaka ciddiye almalısın. Kafesin tabanında yatan, yuvalarını ya da tüneklerini terk etmeyi reddeden kuşlar çoğu zaman oldukça hastadırlar. Bu da acil uzman bakımına ihtiyaçları olduğu anlamına gelir.

SİNİRLİLİK

Normalde yemini elinden yiyen uysal kuşunun ara sıra biraz dengesiz davranışlar sergilemesi normal. Ama kuşunla hiç bağdaştıramadığın aşırı sinirlilik ya da kontrolsüz öfke davranışları gözlemliyorsan, bu bir sorun olduğuna işaret edebilir. Agresyon ve sinirliliğin kuşlardaki hormon değişimlerinin doğal bir sonucu olduğu da doğru. Ancak bu durumun hormonlardan kaynaklandığı konusunda yüzde 100 emin değilsen, o zaman işi şansa bırakmayıp veteriner hekiminizin kapısını çalmanı tavsiye ediyoruz.

İŞTAH KAYBI

Papağanlar ve diğer kuşların metabolizmaları oldukça hızlıdır bu nedenle her zaman yeterince iyi beslenmeleri gerekir. Yine papağanlarda ve muhabbet kuşlarında yemek konusunda seçici olmak da normaldir. Bazı yemleri daha çok sevip diğerlerine gagalarını bile değdirmemeleri seni şaşırtmasın. Ne var ki bir kuş yem yemeyi tamamen bıraktıysa o zaman bir veteriner hekimin bakımına çok acil ihtiyacı var demektir. eğer kuşunun normalde tükettiğinden daha az yediğinden şüpheleniyorsan, ona akdarı gibi bir ödül mamasından ya da başka sevdiği lezzetlerden vermeyi dene. Onlarla da ilgilenmiyorsa ortada bir problem olduğuna emin olabilirsin.

Paylaşan heymypet