Kuşum Tüy Döküyor Ne Yapmalıyım?

İmdat, kuşum tüy döküyor! Tamam tamam dur, durum o kadar vahim değil. Neden böyle dediğimizi yazımızı okuyunca anlayacaksın. O yüzden hadi başlayalım!

kuşum tüy döküyor

Aslında kuşlarda tüy dökülmesi, insanlarda saç dökülmesine benzer. Sadece tüy dökülmesi saç dökülmesinden biraz daha ciddi, o kadar… Yine de kuşum tüy döküyor, ne yapmalıyım diye paniklemene hiç gerek yok. Yazımızı okudukça telaşın azalacak.

İlk olarak, eğer kanatlı dostumuz daha ufaksa tüy dökmesi oldukça normal. Tıpkı bizim çocukluk dişlerimizi dökmemiz gibi, bebek kuşlar da bebeklik tüylerini dökerler. Ya da ağaçların yaprak dökmesi de benzer mantıkta işler. O yüzden ufak dostlarımızda dökülmeyi doğal karşılaman gerek. Doğal demişken, mevsimsel geçişlerde gözlemlediğimiz ufak çaplı dökülmeler de gayet normal. Yok benim kuşum bunlardan bağımsız bir şekilde tüy döküyor diyorsan diğer sebeplere geçelim o zaman.

Kuşların tüyleri esasında uzadıkça dökülür. Zaten tüyler bol miktarda keratin içerdiği için kendiliğinden tamir edilemez bir yapıya sahip. Bundan ötürü dostlarımız kırılan veya bir şekilde zarar gören tüyleri mecburen döker. Bunu fazlalıklardan kurtulmak olarak da düşünebilirsin. Dostlarımız doğal yaşamlarında göç etmeye hazırlanırken de tüylerini dökerler. Bu sayede uzun bir yolculuğa çıkmadan önce yeni tüylere kavuşurlar. Bu da tüm yolculuğu gerçek anlamda kolaylaştırır.

KUŞUM TÜY DÖKÜYOR, HASTALIKTAN MI YOKSA DOĞAL MI?

muhabbet kuşlarında uyku

Bu soruyu yanıtlamak için birden fazla şeye dikkat etmen gerekiyor. Mesela kanatlı dostun son zamanlarda stresli mi? Eğerki dostunun stresli olduğunu düşünüyorsan kuşun tüy dökmüyor, tüylerini yoluyor! Peki stres kaynaklarını nasıl ayırt edeceğiz? Bu bambaşka bir konu ama neyse ki bu konuyu ele alan bir yazımız var!

Baktın ki durum doğal, ortada stres veya benzeri bir durum yok, o zaman elinden gelen tek şey dostuna bu dönemde biraz yardımcı olmak. Ya da sen dur, eğer başka bir kuşun varsa o bu sorumluluğu üstlenecektir zaten. Kuşlar mevsimsel tüy dökme zamanları geldiğinde tüy dökme konusunda birbirlerine yardımcı olurlar. Yani dostlarını birbirinin tüyünü yolarken görürsen panikleme…

Peki senin elinden ne gelir? Önce süreci iyi anlayalım. Tüy dökme, beraberinde kaşıntıyı da getirir. Ondan ötürü dostun sık sık kendini kaşır. Bu kaşıntıyı önlemek için elinden pek bir şey gelmese de dostunu rahatlatmak için ona banyo hazırlayabilirsin. Bu sayede dostlarımızın tüylerindeki keratin de yumuşar, yani banyo her türlü harika fikir!

Buna ek olarak dostunun beslenmesine de dikkat edebilirsin. Tüy dökme dönemlerinde protein ağırlıklı besinler tercih etmenin illa ki faydası olur. Nitekim dökülen tüylerde bol miktarda protein bulunur. Gidenin yerine yenisini koymak adına yumurta içeren ek gıdalara yönelebilirsin.

Kuşum tüy döküyor diye paniklediğin kadar ciddi bir durum yokmuş, değil mi?

Paylaşan heymypet