Agresif akvaryum tatlı su balıkları türlerine hakim olman, bir balık ebeveyni olarak senin için adeta bir zorunluluk. Aksi takdirde gözün gibi baktığın dostlarının arasına atacağın bir agresif balık, tüm emeklerini yerle bir edebilir… Tabii yanlış anlaşılmasın, dostlarımız agresif diye onları sevmemezlik yapmayalım. Sadece onları yetiştirmek istiyorsan, bazı özel koşullar sağlamalısın o kadar. Bu özel koşulları belirlemek için de balık dostlarımızın özelliklerini iyice öğrenmen gerekiyor. Neyse ki biz de tam bunun için detaylı bir yazı kaleme aldık! Böylelikle hangi türün diğerine üstünlük kuracağını önceden bilebilirsin.
AGRESİF DAVRANIŞTAN KASTIMIZ TAM OLARAK NEDİR? HANGİ DAVRANIŞLAR AGRESİF SAYILIYOR?
Agresif balıklar, tanktaki diğer balıklara doğrudan zarar veren davranışlar sergilerler. Mesela onlara hücum eder, yemlerini çalarlar ya da hızla çoğalarak alan işgal ederler. Agresif akvaryum tatlı su balıkları ile ilgili bu davranışları biraz da detaylarıyla ele alalım.
Şarj/Aktif Hücum
Bu davranışı gördüğünde hemen tanırsın. Bir balık diğerinin üzerine hızla gider ve ona çarpar. Ya da sadece çarpmakla kalmaz, diğer balığı ısırabilir de. Hatta bazen agresif balık, diğer balığın önünü keserek bir tehdit mesajı verir. Böylesi durumlarda uysal balıklar, akvaryumda kaçacak yer ararlar.
Besleme
Akvaryumdaki rekabet, çoğunlukla alan, üreme ya da yiyecek üzerine olur. İş bu ya, agresif dostlarımız diğer balıklardan daha hızlı yüzüyorsa eyvah! Diğerlerinin yemlerini kaptığı gibi kaçar ve akvaryumdaki öbür dostlarımız aç kalır. Bunu birbirinden farklı yemler kullanarak veya güç filtreleri kullanarak sınırlamak aslında mümkün. Ancak hiç riske girmeyerek agresif dostlarımızı akvaryumda barındırmamanı tavsiye ederiz.
Üreme
Bazı balık türleri ebeveynlik yaparken bazıları ise yavrularına saldırmayı tercih ederler. Bağlantılı olarak genellike agresif türler, yavrularından pek hazzetmez. Bu yüzden de onlara saldırırlar, sonra da akvaryumun tüm düzeni bir anda şaşar. Bunun önüne geçmek için agresif dostlarımızla yavrularını birbirinden ayrı tutmak gerekir.
Dostlarımızın agresif davranışlarını özetledik. Şimdi ise gelelim agresif akvaryum tatlı su balıkları hangileridir sorusuna!
AGRESİF AKVARYUM TATLI SU BALIKLARI HANGİLERİDİR?
Bu balıkları:
- Peçe Melek Balığı
- Jack Dempsey
- Hükümlü Çiklit
- Kırmızı Şeytan ve
- Oscar olarak sıralayabiliriz.
Madem öyle, hadi sırasıyla dostlarımızı tanıyalım şimdi!
Peçe Melek Balığı (Pterophyllum skalare)
Bu dostlarımız genellikle 15 cm boyunda olurlar. Siyah, beyaz ve sarı renklerinden oluşan mermer bir desene sahipleri. Aynı zamanda uzun ve ince süzgeçleri var.
Aslında küçükken Peçe Melek Balığı bir grup halinde gayet iyi anlaşırlar. Ancak bir gün, gruptan biri diğerlerini seçip saldırmaya başlar. Sonra da bu dostlarımızı birbirinden ayırman gerekir. Yoksa birbirlerini kırıp dökmeye başlarlar. Bu balıklar aynı zamanda kuluçkalarını şiddetle korurlar. Bu yüzden üreme zamanlarında bu balıklara ekstra özen göster.
Jack Dempsey (Rocio octofasciatum)
İsimlerinin karizmatik olduğuna bakma, bu Orta Amerika çiklit grubuna üye dostumuz pek bir saldırgan. Zaten isimlerini de ünlü bir boksörden alıyorlar. Bu balıkların en ilginç özellikleri ise, yaptığın akvaryum dizaynını beğenmemeleri. Gidip bitkileri söküp sağa sola atarlar, kumları kazarlar, küçük dekorları parçalarlar… Ya da daha küçük balıkları yerler. O yüzden Jack Dempseylere bakacaksan onları hem birbirinden ayırmalısın, hem de akvaryumun nasıl gözüktüğünü pek önemsememlisin…
Hükümlü Çiklit (Amatitlania nigrofasciata)
15 cm boylarında olan bu dostumuzun erkeklerinde, kadınlarından daha fazla yüzgeç var. Aynı zamanda vücutları boyunca uzanan siyah çizgileriyle tanınırlar.
Şimdi de şu isme bir bakar mısın, hükümlü çiklit… Tahmin et neden hüküm giyiyor: Diğer balıklara saldırmaktan. Bu dostumuzun Zebra, Siyah ve Pembe gibi birçok farklı alt türü var. Yine Orta Amerika türü olan dostumuz, akvaryumda saklanacak alan olmasına da bayılır. Bu dostumuzun ilginç özelliği ise, kendinden küçük ya da büyük fark etmeksizin her balığa saldırganlık yapması. Neyse ki en azından kendi çocuklarına agresif değiller, ebeveynlik duygularına sahipler!
Kırmızı Şeytan (Amphilophus labiatus)
Boyları 40-45 santimetreye kadar ulaşabilen bu dostumuz, sivri yüzgeçleri ve tıknaz yapısıyla meşhur. Aynı zamanda kırmızı renkleriyle de öne çıkıyorlar.
Peki isimleri ne? Kırmızı şeytan. Yine saldırgan davranışları için uygun bir isim, değil mi? Yine yukarıdaki arkadaşlarından Jack Dempseyler gibi dekorlara sık sık saldırırlar. Tabii diğer balıklara da… O yüzden aşırı agresif tavırlarından ötürü lütfen onları akvaryumda yalnız bırak.
Oscar (Astronotus ocellatus)
Bu balık dostumuz, 50 cm’e kadar ulaşan boyu ve siyah-turuncu ve kırmızı renkleri ile ürkütücü ve aynı zamanda büyüleyici bir görüntü sergiler.
Bu balıklar, diğer balıklara karşı sadece yarı agresif bir biçimde davranır. Ancak akvaryum dekorlarıyla büyük dertleri var… Mesela aynı fikirde olmadığı için akvaryum ısıtıcısı parçaladıkları bile vardır. Dostumuzun dekor saldırganlığını sınırlamak için Oscar’ları karterli sistemlerde tutmanı öneririz. Böylelikle, ana tankta tutulması gereken bileşenlerin miktarını sınırlamış olursun.
Bucktooth Tetra (Exodon paradoxus)
7-8 cm’lik boyları, bazen turuncu ve kırmızı ancak genellikle sarı uçlu ve parlak kanatları, metalik gümüş gövdeleri… Bu dostumuz tam bir tetra!
Fakat adının ve görüntüsünün Tetra olmasının seni aldatmasına izin verme! Normalde çok uysal olan Tetra kuzenlerinin aksine, Bucktooth Tetra komşularını ısırması ile tanınır. Bunun için de pek bir keskin olan ön kesici dişlerini kullanırlar. Neyse ki kendi aralarında böyle anlaşmazlıklar çıkarmazlar. Bu yüzden onları bir sürü halinde bir arada bulundur. Yalnız bu sürü bir düzineyi geçmesin, aksi takdirde birbirlerine girerler. Bir de, dostlarımıza parçalamaları için küçük böcekler verebilirsin.
PEKİ AGRESİF BALIKLARI NASIL ELE ALABİLİRİZ?
Aslında saymakla bitmez, agresif veya orta derecede agresif daha birçok balık türü daha var. Biz yalnızca en popülerlerine şöyle bir değinelim istedik. Tüm uyarılarımıza rağmen akvaryumunda bu agresif dostlarımızı diğerleriyle bir arada bulunduracaksan:
- Her zaman en agresif balığı akvaryuma en son ekle. Yok grup halinde eklemeyi düşünüyorsan, tüm grubu aynı anda beklemelisin.
- Balıkları yetiştirmek istemiyorsan, çiftleri bir arada tutma lütfen. Aksi takdirde ya birbirlerini yerler, ya da doğacak çocukları…
- Akvaryumunu büyütme gibi bir imkanın varsa, bunu hiç düşünmeden değerlendir deriz. Tabii agresif dostlarımızı akvaryuma eklemeden önce. Ekledikten sonra akvaryumu büyütmen pek bir anlam ifade etmez.
- Bazı su sütunu diyetleriyle beslenme esnasında rekabeti sınırlayabilirsin. Filtre çıkışına bir güç başlığı ekleyerek de bu sorunu büyük ölçüde çözebilirsin.
Tekrar belirtmemizde fayda var, bu dostlarımızın agresif olması demek onlara bakmamamız, onları sahiplenmememiz gerektiği anlamına gelmiyor. Sonuçta onlar da birer can ve her can biz hayvanseverler için çok kıymetli değil mi?