Balığımı Fazla Beslersem Ne Olur? Akvaryum Balıklarını Doğru Besleme Rehberi

Akvaryum işinde yeniysen, yapabileceğin en basit ve yaygın hatalardan biri balığına çok fazla yem vermek. Fazla yemleme akvaryumun içindeki su filtresinin tıkanmasına ve yemlerin paralanması sonucu balığın için zararlı toksinlerin açığa çıkmasına neden olabilir. Bu nedenle yem paketlerinin üzerinde “Dikkat! Balığınızı fazla beslemeyin” benzeri uyarılarla karşılaşabilirsin. “Peki balığımı fazla beslersem ne olur?” diye sorduğunu duyar gibiyiz. Hemen anlatalım…

Balığımı Fazla

“Balığımı fazla ya da az mı besliyorum?” sorusuna geçmeden önce balıkların doğasına biraz daha yakından bakmakta fayda var. Bu canlılar kendi yaşam alanlarında acıktıkları ve yiyecek bulabildikleri zaman besleniyorlar. Yiyeceğin bol olduğu ortamda günde birkaç kez beslenebildikleri gibi, yiyeceğin olmadığı koşullarda günlerce yemeden de yaşayabiliyorlar.

Bu nedenle balıklar fırsatını buldukları anda yemeye odaklı canlılar. Bir başka deyişle bir balık çok aç olmasa bile önüne düşen yemi yemeye itiraz etmiyor.

Daha da önemlisi balıklar zamanla insanları görüntülerinden tanımaya başlıyor. Özellikle kendilerini besleyen kişiyi hafızalarının en güçlü kısmına kaydediyorlar. Eğer bu kişi sensen akvaryuma her yaklaştığında neşeyle suyun üstüne doğru zıpladıklarını görebilirsin. Ama bu davranışın sebebi her zaman çok aç olmaları değil, daha ziyade oburluk.

BALIĞIMI NE SIKLIKLA BESLEMELİYİM?

Peki bu durumda balığını ne sıklıkla beslemelisin? Bu sorunun cevabı da balığın cinsine bağlı olarak değişiyor. Ama birçok balık günde bir kez beslenerek gayet sağlıklı bir yaşam sürebiliyor. Birçok akvarist balıklarını günde iki kez beslemeyi tercih ediyor. Genç, büyüme çağındaki balıklar söz konusu olduğunda günde üçte fazla besleme bile yapılabiliyor. Ancak önemli olan her seferinde verilen yemin miktarını oldukça sınırlı tutmak.

Birçok balık günde iki beslemeyle gayet iyi yaşayabiliyor. Bazı kedi balığı cinsleri gibi gece beslenen balıkların olduğu akvaryumlar dışında besleme saatinin de çok önemi yok. Ancak akvaryumda böyle balıklar varsa, geceleri ışığı söndürmeden hemen önce yemleme yapmalısın. Zira bu cinsler güçlü koku alma becerileri sayesinde yiyeceklerini karanlıkta başarıyla avlayabiliyor.

Bazı balıkların ise mutlaka günde bir kereden fazla beslenmeleri gerek. Otçul balıkları bu bağlamda ilk sıraya yazabiliriz. Oldukça küçük mideli bu balıklar çok fazla yiyeceği vücutlarında tutma becerisine sahip değiller zira doğada bütün gün çevrelerindeki bitkilerden minik parçalar kopararak besleniyorlar. O nedenle ya gün içinde sık ama küçük miktarlarda beslenmeleri gerek. Bu balıklar için bir diğer alternatif de akvaryumun içinde atıştırabilecekleri canlı bitkiler bulundurmak.

Japon balıklarının mideleri yok, o nedenle tek seferde çok fazla yemlenmeleri doğru değil. Gün içinde yosunları ve diğer yiyecek maddelerini kemiren bu balıklara sık sık küçük miktarlarda yem vermek, tek seferde büyük miktarda yemleme yapmaktan daha iyi.

Yumurtadan yeni çıkmış ve henüz tam büyümemiş genç balıklarda ise sık besleme yapmalı ve o yaş için özel üretilmiş yemler kullanmalısın.

BALIĞIMA VERMEM GEREKEN YEM MİKTARI NEDİR?

Doğru yemleme miktarını da şöyle özetleyebiliriz: Balığının 5 dakikada yiyip bitirebileceğinden fazlası olmamalı. Eğer miktardan emin değilsen az yemleme yapmanda fayda var. Azı gerektiğinde kolayca takviye edebilirsin ama çok yemlemenin maalesef bir çözümü yok.

Kullandığın yemin türünün de miktarı kadar önemli olduğunu unutma. Çünkü balığının sağlıklı olabilmek için sadece doyması yetmez, yediklerinin besin değerinin de yüksek olması gerek. Hele ki akvaryumunda birden fazla cins balık bulunduruyorsan, o zaman her birinin beslenme ihtiyaçlarını göz önünde bulundurup hepsinin sağlığına uygun bir yem bulmak zorundasın.

BALIĞIMI FAZLA BESLERSEM ME OLUR?

Ve geldik en kritik soruya: Balığını fazla beslersen ne olur? Öncelikle şunu söyleyelim. Fazla beslenen balıkların çatladığı ile ilgili duydukların gerçek değil, şehir efsaneleri. Ne var ki fazla beslemenin ilk başta gözle göremeyeceğin bazı sakıncaları mevcut.

Fazla beslenen balıklarda hepatik lipidoz yani karaciğer yağlanması adı verieln hastalık gelişebilir. Fazla beslenme ayrıca balıklarda strese yol açabilir.

Yenmeyen yemlerin ürettiği, amonyak, nitrit ve nitrat gibi maddeler akvaryumun içindeki ortamı değiştirerek balıklara zarar verir.

Bu nedenle balığını fazla beslediğin durumlarda artan yemleri bir sifon ya da ağ aracılığıyla sudan toplamalısın. Bunu yapmazsan akvaryum suyunun kimyasını bozabilirsin. Nitrit ve amonyak seviyeleri yükselebilir, oksijen ve pH değerleri hayatı tehlikeye atacak seviyelere düşebilir. Bu artık maddeler ayrıca suyu bulandırır, alg patlamasına yol açar, küflenmeye ve planaryanın aşırı üremesine sebep olabilir.

Paylaşan heymypet