Aslan Balığı Nasıl Bir Balıktır? Aslan Balığı Hakkında Bilgiler

Son dönemde Akdeniz’de de yaygınlaşmaya başlayan aslan balığı tuzlu suyla dolu akvaryumlar için zorlayıcı ama ilginç bir alternatif olabilir. Bu balık hakkında merak ettiğin her şeyi bu yazımızda rahatlıkla bulabilirsin.

Aslan Balığı

Süslü, uzun ve zehirli dikenleri, göz alıcı renkleriyle dikkat çeken aslan balığı, bu nedenle akvaryuma dahil etmeden önce çok iyi tanınması gereken bir balık. Etçil bir balık olduğundan ve diğer türleri avlayarak beslendiğinden akvaryuma dahil ederken çok dikkatili olmak gerekiyor. Zebra balığı, hindi balığı, kelebek morinası ya da şeytan ateş balığı gibi isimlerle de anılan aslan balığı çok hızlı yüzememesine rağmen fazla yakınına gelen küçük balıkları ve omurgasız canlıları kolayca avlayabiliyor.

ASLAN BALIĞI NASIL BİR BALIKTIR?

Doğal ortamı Endonezya, Karayipler, Florida, Afrika kıtası açıkları gibi farklı coğrafyalar olan aslan balığı türleri mevcut.

Bu balıklar, Akdeniz gibi diğer sıcak sulara da yayılma eğiliminde ve buralarda “istilacı tür” olarak değerlendiriliyorlar. Bu istilacı balıkların bir kısmı akvaryumlarda yaşayan balıkların denizlere ya da okyanuslara salınması sonucu bu ekosistemlere katılıyorlar. Bu nedenle bu balığı akvaryumuna dahil etmek istiyorsan çok iyi planlama yapmalı ve denize salmayı asla düşünmemelisin. Yetişkin bir aslan balığının boyunun 38-40 santimetreye kadar çıktığını ve akvaryumunu buna göre ayarlaman gerektiğini asla unutmamalısın.

Parlak kırmızı ve beyaz renkleriyle dikkat çeken aslan balıklarının yüzgeçlerinde uzun dikenler bulunuyor. Bu dikenler balığı koruyan ama bilmeden dokunan kişiler için çok tehlikeli ola bir zehir içeriyor. Eğer bir yerine aslan balığı dikeni batarsa derhal yarayı dayanabildiğin kadar sıcak suya tutmaya çalış. Sıcak su zehrin içindeki proteinlerin parçalanmasını sağlayacaktır. Bununla birlikte derhal bir doktora ya da hastaneye başvurmayı da ihmal etme.

Aslan balıklarının renkleri parlak kırmızıdan bordoya kadar gidebiliyor. Dikensiz yüzgeçler ise üzeri kahverengi ya da siyah puanlı şeffaf bir görünüme sahip.

aslan balığı

ASLAN BALIĞI AKVARYUMU NASIL OLMALI?

Aslan balıkları başka büyük balıklarla birlikte oldukları takdirde çok uyumlu birer akvaryum sakini olabiliyor. Ancak aslan balığının canını sıkmak isteyebilecek agresif balıkların dikenlere karşı çok iyi korunması şart. Birkaç tane aslan balığını bir akvaryuma koyabilir, bir ya da iki tane aslan balığını da mercan akvaryumlarına ekleyebilirsin. Ancak burada diğer balıkların aslan balığına yem olmayacak kadar büyük olmalarına dikkat etmelisin. Büyük aslan balıkları saklanacak mağaralara ihtiyaç duymadıklarından mercanlarla beraber yaşayabilirler. Daha küçük cinsler ise kendilerine ait bir mağarayı tercih edebilirler. Biraz serin suları sevdikleri için yanına eklenecek balıkları seçerken bunu da akılda tutmanı tavsiye ederiz.

Aslan balığı için oluşturacağın habitatın en önemli unsuru rahatça yüzebileceği kadar geniş bir alana sahip olması. Çünkü balığın dikenleri oldukça geniş yer kalıyor ve balığın sürekli akvaryumun içindeki aksesuarlara çarpmaktan memnun olmayacaktır. Bu nedenle aksesuar sayısını minimumda tutmanı tavsiye ederiz. Aslan balığının bakımı genel olarak kolaydır ancak suyun temizliği ve kimyasal dengesi kritik öneme sahiptir.

ASLAN BALIĞI NE YER?

Aslan balıkları besin zincirinin üst sıralarında bulunan avcı balıklardır ve etçil bir diyetle beslenirler.

Tuzlu su akvaryumlarına uygun pelet yemlerin dondurulmuş karides, balık ya da ahtapotla zenginleştirilmesi gerekir. Aslan balığına Japon balığı ya da kabuklular gibi canlı yemler de vermeyi düşünüyor olabilirsin ancak bu tür uygulamaların akvaryumuna hastalık getirebileceğini unutmamalısın. Akvaryumu güvenlik ve sağlıklı tutmak için tüm canlıları karantinaya almalısın.

Aslan balığının dişisi ile erkeği arasında pek fark yoktur. Büyüklükleri ve dış görünüşlerş aşağı yukarı aynıdır. Ancak üreme yaşına gelip davranışsal belirtiler gösterdiklerinde cinsiyetlerini anlayabilirsin. Genellikle bir erkek ve bir dişi eşleşip akvaryumun belli bir kısmını sahiplenirler.

Erkekler diğer erkekleri kovalayarak yuvanın dokunulmazlığını korumaya çalışır. Üreme demişken, bu balıklar çok hızlı ürer. Bir yıldan kısa sürede üreme olgunluğuna erişirler ve yılda 2 milyon kadar yumurta bırakabilirler. Akvaryumda da üreyebilen bu balıkların sayısının artmasını isteyip istemediğine karar vermeli, buna göre yumurtlama ve döllenme davranışlarını yakından takip etmelisin.

Kan Papağanı Cikleti Gerçekten Saldırgan Mıdır?

Paylaşan heymypet