1)Fransız Lopları
Sarkık kulaklı tavşanların en büyük ırklarından biri olan Fransız lopları, Fransa’da mevcut iki lop ırkını geçerek geliştirildi. Fransız lopları yaklaşık 4.5 kg ağırlığındadır. Çenesinin altından sarkan ve bir ayağın üzerinde uzunluğa ulaşan kulaklara sahiptir. Eşlik eden bir tavşanla birlikte geniş bir dış mekan muhafazasında veya egzersiz yapmak için bol miktarda alana sahip iç mekanlarda barındırılmalıdırlar. Bunlar en sık görülen evcil hayvan lop türü değildir. Ancak kulakları, biriyle tanışma şansın olup olmadığını görmek için etkileyicidir.
2)Mini Lop
Birleşik Krallık’taki cüce lop veya minyatür lop ile karıştırılmaması gereken mini lop, Amerika Birleşik Devletleri’ndeki ikinci en küçük sarkık kulaklı çeşittir. Mini lop tavşan gösterilerinde çok popülerdir. 2 kg üzerinde ağırlığa sahip olabilir (birçok insanın bir mini lop almayı hayal ettiğinden daha büyük). Mini lop barınma gereksinimleri daha büyük lop çeşitleri kadar zorlayıcı değildir. Bu loplar çok yaygın olarak ev tavşanları olarak beslenir.
3)Orijinal Loplar
Fransız Loplarını oluşturmak için kullanılan önceden var olan iki sarkık kulaklı tavşan ırkından biri olan İngiliz lopları orijinal loplardır. Oldukça hareketsiz oldukları biliniyor. Bu nedenle obezite, bu cinsle ilgili büyük bir sorundur. Boyutları nedeniyle büyük bir kulübe gereklidir. Kulakları ortalama 50 cm uzunluğundadır. Herhangi bir tavşan türünün en büyüğü ve 4 haftalıkken kulakları aslında vücutlarından daha uzundur!
4)Amerikan Fuzzy Lopları
Belirgin bir şekilde kısa ve kabarık yünleri, Amerikan yünlü lopunu benzer olduğu Hollanda lopundan ayırır. Yetişkinlikte 4 kiloya ulaşan bu sarkık kulaklı tavşan cinsi çok kompakttır. Angora tavşanına çok benzeyen yünleri dışında Hollanda Lopunu andırır. Çok oyuncu, kişilik dolu, insanlarla ve diğer tavşanlarla arkadaşlıktan zevk alırlar. Yünlerini temiz tutmak ve yönetmek zordur.
5)Gerçek Cüce Lopları
Ortalama 1.5 kg olan bu loplar ideal evcil hayvandır. Agresif değildirler. Yünlü değil kürklü olmaları ve gerçek bir cüce çeşidi olmaları bakımından Amerikan tüylü loplarından farklıdırlar. Onlar küçüktür ve harika küçük ev hayvanları olurlar. Gerçek cüce lopları, küçük boyutları nedeniyle çocuklar için oldukça popüler tavşanlardır.
Lop Tavşanlarının Bakımı
Temel tavşan bakımına ek olarak, tüm sarkık kulaklı tavşanların kulaklarına özel dikkat gösterilmesi gerekir. Boyutları, katlanmış konumları ve hassas yapıları nedeniyle, kulaklarda yaralanmalar ve enfeksiyonlar yaygındır. Ancak uygun bakım ile bu durum kolayca önlenir.
Lop Tavşanları Nasıl Alınır?
Loplar, özel yetiştiricilerden, evcil hayvan dükkanlarından veya bir tavşan kurtarma organizasyonundan alınabilir. Evcil hayvan dükkanlarında, ortalama 360 tl civarındadır. Özel yetiştiriciler yaklaşık 750 tl alıyor. Fiyatlar kesinlikle cinse bağlı ve tavşanın yaşına göre değişecektir. Güçlü bir tercihin yoksa kurtarma organizasyonlarında bulunan veya barınaklarda bulunan tavşanları kesinlikle yaygın olarak bulunacaksındır.
Soru&Cevap
1)Lop tavşanı ne ile beslenir?
Lop tavşanları yaklaşık %80 saman, biraz tahılsız peletler ve çok sayıda meyve ve sebze ile beslenmelidir.
2)Lop tavşanları iyi evcil hayvanlar mıdır?
Evet! Arkadaş canlısıdırlar. Saldırgan değillerdir ve hem yetişkinlerle hem de çocuklarla iyi geçinirler.
3)Lop tavşanları ne kadar yaşar?
Lop tavşanları altı ila sekiz yıl yaşarlar.
4)Lop tavşanları ne kadar büyür?
Bu büyük tavşanlar yaklaşık 4.5 kg kadar büyüyebilir. Ancak genellikle yaklaşık 2 kg’dırlar.
Lop Tavşanına Evde Bakılır Mı?
Uygun bakım ile içeride veya dışarıda çok mutlu yaşayabilirler. Lop tavşanları farklı tavşan türlerinin aksine evde beslemeye oldukça uygun canlılardır. Hatta pek çok köpek ve kedi cinsinden çok daha evcil oldukları rahatlıkla söylenebilir.
Lop Tavşanı Ne Yer?
Tavşanların mideleri çok hassastır. Ayrıca kaka yapmayı severler. Bu iki özelliği göz önünde bulundurarak, tavşanın için bazı beslenme ipuçlarını sıraladık:
-Sarkık kulaklı tavşanının diyeti peletler, taze sebzeler ve samandan oluşmalıdır.
-Evcil hayvanını mısır, patates veya fındık içermeyen kaliteli tavşan peletleriyle besle. Taze peletlerin lif oranı yüksek, protein içeriği düşük olmalıdır.
-Genç lopların yonca peletlerine, 7 aydan büyük lopların ise timothy peletlerine ihtiyacı vardır. Yaşlı ve yetişkin tavşanları yonca samanıyla beslemeyin.
-Tavşanlar, dişlerini iyi durumda tutmak ve katı yiyecekleri sindirmelerine yardımcı olmak için saman ve otla beslenir. Bu nedenle, yulaf, timothy ve çimen ile yonca bir lop tavşanı için idealdir. Saman taze, temiz ve kuru olmalıdır. Tavşanını beslemeden önce besinde küf olup olmadığını kontrol et.
-Evcil hayvanını aşırı besleme. Daha yaşlı tavşanlar günde 1/8 fincan peletle beslenmelidir.
-Sebzeler için çeşitlilik anahtardır. Marul, brokoli, karahindiba yaprağı, su teresi ve lahana gibi yeşil yapraklı sebzeler iyidir. Havuç alımını en aza indirin. Çünkü çok nişastalıdırlar. Lop tavşanını marul, mısır, fasulye, bezelye, soğan ve herhangi bir tohum veya tahıl ile besleme.
-Meyveler, düzenli alım için çok fazla şekere sahip oldukları için ara sıra ödül olarak lop tavşanına ikram edebilirsin.
-Lop tavşanları küçük porsiyonlarla beslenmelidir.
-Lop tavşanın bir insan değil. Bu nedenle tavşanına işlenmiş yiyecekler, ekmekler, çikolatalar, cipsler veya bisküviler verme.
-Tavşanlar çok su içerler. Bu nedenle lopunun taze, temiz içme suyu kaynağına sahip olduğundan emin ol. Suyu kulübede depolamak için sığ fakat dökülmeye karşı dayanıklı bir kap kullan.
-Kafesi, su ve yiyecek kaplarını her gün temizle.
Lop Tavşanı Nasıl Temizlenir?
Kulak kiri oluşturma eğilimleri nedeniyle, birçok lop tavşanı düzenli bir kulak temizliği gerektirir. Tavşanının kulaklarını temizlemeye başlamadan önce tavşanlar konusunda uzmanlaşmış bir veterinerle konuşman önemlidir. Tavşanının gerçekten bu bakıma ihtiyacı olup olmadığını sana bildirirler. Aynı zamanda tavşanının kulaklarını temizlemek için sana uygun ilacı verirler.
Tavşanının kulaklarını bir banyoda veya temizlemesi kolay bir odada temizlemek isteyeceksin. Çünkü kulak temizleme solüsyonu her yere bulaşacaktır. Bu işlem iki kişi ile daha kolay yapılır. Çünkü bir kişi tavşanı tutarken diğeri kulakları temizler. Ancak tek başına da yapmak mümkündür.
İhtiyacın olan araçlar:
-Veteriner tarafından önerilen bir temizleme solüsyonu
-Bir havlu
-Birkaç pamuk topu
-Tavşanı havluya sıkıca sar ve kucağında tut. Bir partnerin varsa, biriniz tavşanı tutarken diğeri kulakları temizler. Aksi takdirde tavşanını bacaklarınla tutman gerekecektir.
-Tavşanının kulağını dik tut ve sıvı birikmesini görene kadar temizleme solüsyonunu dök.
-Tavşanının sıvıyı kulağından dışarı salmasını önlemek için kulak kanalı girişine bir pamuk top yerleştirebilirsin.
-Tavşanın kulağının tabanına parmaklarınla 20-30 saniye masaj yap. Tavşanın rahatsız olacak veya kaşıntılı hissedecek. Bu nedenle de büyük olasılıkla kulaklarını sallamaya çalışacaklardır.
-Çözüm her yere sıçramaması için tavşanın kulaklarını dik tutmak için elinden gelenin en iyisini yapmak.
-Gevşemiş kulak kirini nazikçe temizlemek için birkaç pamuk topu kullan.
-Artık tavşanının başını sallamasına izin verebilirsin (ve kalan çözeltinin her yere püskürmesini bekleyebilirsin).
-Tavşanını kurutmak için bir havlu kullan.
Lop Tavşanı Ne Zaman Çiftleşir?
Lop Tavşanları 6 aylık olduktan sonra cinsel olgunluğa erişirler ve üreme kabilyeti kazanırlar. Tavşanını evde besliyorsan ve yavrulamasını istemiyorsan onu veterinere götürerek kısırlaştırman mümkündür.
Tavşanının yavrulamasını istiyorsan bilmen gerekeken bazı hususlar var!
Lop Tavşanı Kızgınlık Dönemi
Dişi lop tavşanının erkeği kabul etme dönemine kızgınlık denir. Dişi tavşanın çiftleşmeyi kabul ederse kızgın, kabul etmezse kızgın değildir. Genel olarak kızgınlık gösteren dişi tavşan huzursuz ve saldırgan olur. Dişi, gebe olduğu halde erkeği kabul edeceği gibi kızgın iken de reddedebilir. Tavşanlarda kızgınlık belirtileri birkaç gün, bazı dişilerde çiftleşinceye kadar birkaç hafta sürebilir.
Lop Tavşanı Çiftleşme
Lop tavşanları ortalama olgun canlı ağırlığın %75’ine ulaştıklarında ilk çiftleşmelerini yapabilirler. Dişiler 6–6,5 aylık, erkekler 5–5,5 aylık olunca çiftleştirilir.
Çiftleştirmede dişi tavşan her zaman erkeğin kafesine götürülür.
Kızgınlık göstermeyen tavşan kafesin bir köşesinde çömelme vaziyeti alır ya da erkek tavşana karşı saldırganlaşır. Çiftleşmeyi kabul etmeyen tavşan kafesine alınmalı ve 12-24 saat sonra tekrar denenmelidir. Dişi tavşanın çiftleşmeyi kabul etmesi durumunda, çiftleşme 5-50 saniye içinde tamamlanır. Erkek tavşan karakteristik bir ses çıkararak geriye doğru yıkılır. Çiftleşme anında hayvan izlenmeli ve çiftleşme gerçekleşince dişi hemen kendi kafesine alınmalıdır.
Çiftleşmeden 2-3 saat sonra dişi tekrar aynı erkeğin kafesine koyulur. Bu arada erkeği kabul etmez ise gebe kaldığı kabul edilir. Gebe kalan dişiler kafeste yumak şeklinde durur ve garip sesler çıkarır.
Lop Tavşanı Doğum
Çiftleşmeden 27-28 gün sonra gebe olan dişilerin kafeslerine doğum sandığı koyulması gerekir. Tavşan yünlerini yolarak ve otlarla kutuda bir yavru yuvası yapar ve doğumunu gerçekleştirir. Normal doğum 30 dakikada gerçekleşir. Lop tavşanları bir doğumda 1-6, ortalama 3-5 adet yavru doğururlar. Yavrular tüysüz ve gözleri kapalı olarak doğarlar. İlk günden itibaren tüylenmeye başlar ve bir hafta içinde net olarak tüylenirler. Gözleri 10-12 gün içerisinde açılır.
Doğum Sandığı
Doğum sandığı 30x45x25 cm (en-boy-yükseklik) ölçülerinde dikdörtgen prizması şeklinde yapılması uygundur. Doğan yavruların kontrolü, ölen yavruların alınması, temizlik vb. işlerin yapılması için açılır kapaklı olması gerekir.
Yan yüzeyinin birinde annenin sandığa giriş ve çıkışını sağlamak için tabandan 5-8 cm yukarıda, 12-15 cm çapında yuvarlak delik bulunmalıdır. Giriş yeri, kapağın aksi yönde olmalıdır. Böylelikle aniden doğum sandığına giren anne tavşanın yavruları ezmesi önlenir. Sandığın tabanı idrarın akıp gitmesine izin verecek şekilde delikli olmalıdır. Anne yavrularına kendi tüylerinden yatak yapar. Sandıkta yeterli yataklık malzemesi yoksa temiz kuru ot koyulabilir. Selülozlu pamuk asla kullanılmamalıdır. Doğum sandığı kafesin uygun bir yerine, mümkünse dışına konulmalıdır.
Lop Tavşanı Nasıl Uyur?
Tavşanlar genellikle gözleri açık uyurlar, bu nedenle uyanık mı yoksa uykuda mı olduklarını anlamak zordur.
Uyuyan bir tavşan sırtüstü veya yan pozisyonda yatacaktır. Nefesi yavaşlayacak ve burnu kıpırdamayı bırakacaktır. Kulakları gevşeyecektir. Aynı zamanda tatlı bir horultu da duyabilirsin.