Kedilerde Gaz Sorunu Ve Tedavisi

Kedin kötü kokulu bir gaz mı çıkardı? Peki ama neden? Kedilerde gaz sorunu nedir ve nasıl tedavi edilir? Gelin birlikte bakalım!

Kediler Gaz Çıkarır Mı?

Cevap evet. Diğer birçok hayvan gibi, bir kedinin de sindirim sisteminde gazlar bulunur. Bu gaz vücudu rektum yoluyla terk eder.

Kediler genellikle gazı sessizce çıkarır. Aynı zamanda çok fazla kokusu yoktur. Ancak bazen kedilerde aşırı şişkinlik, rahatsızlık ve kötü kokulu gaz olur. Bu durumda, kedinin sorunun özüne inmek için veterineri görmesi gerekir.

Kedilerin gazına ne sebep olur ve nasıl tedavi edilir?

Kediler Ne Zaman Gaz Çıkarır?

Çoğu durumda, kedilerde şişkinlik, kedinin çok fazla hava yutmasıyla ortaya çıkar. Bu durumun alerjiler veya yiyeceklerle ilgili olması da mümkündür.

Kene ve pire gibi toz, polen ve zararlılara karşı alerjiler de kusma, gaz veya ishal gibi sindirim sorunlarına neden olur.

Kedilerde Gaz Belirtileri

Bazen gaz belirtileri çok basittir. Kedin gaz çıkardığında duyar veya kokusunu alırsın.

Diğer gaz belirtileri daha incedir. Örneğin, kedinin karnının şiştiğini fark edersin. Kedin hiç dokunulmak istemez. Bu rahatsızlıktan dolayı normalden daha az oyuncu olurlar.

Gaz bazen kedilerde mide rahatsızlığının diğer semptomlarıyla maskelenir. Gaz olduğunu fark etmeni engelleyen ishal veya kusma olabilir.

Bazı durumlarda, tuvalet kumunu kontrol ettiğinde kedinin dışkısında kan olduğunu görebilirsin. Ciddi mide ağrısı olan bir kedi yemek yemeyi veya içmeyi reddedebilir.

Böyle bir durumda, mümkün olan en kısa sürede bir randevu ayarlamak için veterineri aramak en doğrusu olacaktır.

 

Kediler Neden Gaz Çıkarır?

Bir kedinin arada bir fazladan gaza sahip olmasının birkaç nedeni vardır. Kedilerin gazının bazı sebeplerini açıklamak kolaydır. Aynı zamanda bu sorunları evde bakım ile çözebilirsin.

Kedinin yapısına uymayan yiyecek yemesi. Kedilerin uygun yiyecekleri yemeleri gerekir. Aksi takdirde mide rahatsızlığı ve gaz çıkarırlar. Kedilerde gaz oluşumunu tetikleyen yiyeceklerden bazıları, lif içeriği yüksek veya çok fazla kırmızı et içeren yiyeceklerdir. Bozulmuş yiyecek veya çöp yemek de gaz için bir tetikleyicidir. Birçok kedi süt ürünlerini sindiremez. Bunlar onlar için gaza sebep olur.

Çok fazla veya çok hızlı yemek. Çok fazla yiyeceği çok çabuk tüketen kediler yemek yerken çok fazla hava alırlar. Bu, bazı kediler için mide rahatsızlığına ve şişkinliğe neden olur.

Gıda alerjisi olan kediler. Kediler hayatlarının herhangi bir döneminde gıda alerjileri geliştirirler. Yıllardır yedikleri yiyeceklere bile alerjisi olabilir. Çoğu kedinin gıda alerjisi ile cilt semptomları vardır. Ancak birçoğunun ayrıca ishal ve muhtemelen gaz gibi mide problemleri vardır. Veteriner kedinin gıda alerjilerini teşhis etmene yardımcı olacaktır.

Bir Kedinin Gazı Ciddi Sağlık Sorunlarının İşareti Midir?

Kedinizin ara sıra gazı varsa veya yediği bir şey gazını tetikliyorsa endişelenmene gerek yok. Gaz kendi kendine geçer.

Bununla birlikte, bazen kedilerde gaz daha ciddi bir sağlık sorununun belirtisidir.

Kedinin kusma, şişkinlik, kanlı dışkı, kötü kokulu gaz gibi devam eden semptomları varsa veya yeme ve içmeyi reddediyorsa veterineri aramalısın.

Kedilerde bazı önemli gastrointestinal problemler şunları içerir:

-Enflamatuar bağırsak hastalığı

-Ülserler

-Gastrointestinal tıkanıklık

-Solucanlar veya diğer bağırsak parazitleri

-Kanser

Veteriner kedini muayene edecek ve diyetini, sağlık geçmişini soracaktır. Kedinin gazına ve diğer semptomlara neyin neden olduğunu bulmak için dışkı örneği isteyebilir veya kan testleriyle, röntgen isteyebilir.

Kedilerin Gaz Sorunu Nasıl Tedavi Edilir?

Gaz tedavisi, kedinin mide rahatsızlığının nedenine bağlı olarak değişir.

Yemek değişikliği çözüm olabilir. Gıda alerjileri veya hassas bir mide, evcil hayvanının diyetini değiştirmen gerektiği anlamına gelir. Veterinere kedin için doğru mamayı nasıl seçeceğini sor.

Kedini daha küçük öğünlerle besle. Çok fazla veya çok hızlı yiyen bir kedi, gün boyunca birkaç küçük öğün yemekten büyük olasılıkla fayda sağlayacaktır.

Çöpü sakla. Nedeni insan mamasına veya diğer çöplere bulaşıyorsa, meraklı kedinin içine girmesini önlemek için mutfak çöp kutunu emniyete al.

Kedinin hastalığını tedavi ettir. Kedinin önemli bir tıbbi durumu varsa, sen ve kedinin veterineri en iyi tedaviye karar vereceksinizdir. Bazı durumlar ameliyat veya ilaç gerektirir. Evcil hayvanını mükemmel sağlığa geri getirmenin en iyi yolu hakkında veterinerle konuş.

 

Paylaşan heymypet