Hepimiz bir köpeğin iç kanama geçirdiğini duyduğumuzda araba çarptığını veya yüksekten düştüğünü düşünürüz. Çünkü çoğumuz televizyonda bu tür sebeplerden iç kanama geçirildiğini duyduk. Bunu düşünmekte haksız sayılmazsın yani. Ancak köpeklerde iç kanama yalnızca bu sebeplerle mi olur? Haydi ele alalım ve merağını giderelim.
Köpeklerde İç Kanama Neden Olur?
Travma, köpeklerde iç kanamanın yaygın bir nedeni. Bu birincil sebep dışında fare zehiri yemesi de köpeklerde iç kanamaya neden olur. Ancak ne yazık ki bunlar köpeklerde iç kanama görmemizin en yaygın nedenleri yalnızca bunlar değil. Özellikle araba kazası veya fare zehiri yemeyen köpekler de iç kanama geçirebilir. Bunun sebebi maalesef kanser hastalığı.
Genel olarak yaşlı köpeklerde iç kanamanın en yaygın nedeni kanserdir. Ve buna neden olan en yaygın kanser hemanjiyosarkomdur.
Hemanjiyosarkom, kan damarı hücrelerinden oluşan bir tümördür. En yaygın olarak dalak, karaciğer ve kalpte tümörlerin oluşmasına neden olur. Ancak daha az sıklıkla herhangi bir organda, hatta ciltte veya vücut duvarının içinde tümörlere neden olabilir.
Araştırmalar, bir köpeğin iç kanama şikayetiyle veterinere götürülmesi konusunda bunun kanserden kaynaklanma olasılığının %85 olduğunu göstermiş. Bazı durumlarda tümörler oldukça büyüyebilir, ancak çoğu zaman kanayana kadar bir soruna neden olmazlar. Bir kez yırtılıp kanarsa, hasta anemik hale gelir ve güçsüzlük, çökme veya nefes almada zorluk belirtileri göstermeye başlar.
Köpeklerde İç Kanama Belirtileri Nelerdir?
Altta yatan nedenlerden bağımsız olarak, köpeklerde iç kanama çeşitli belirtilere neden olabilir. Köpeklerde iç kanama belirtileri, vücudun hangi bölümünün hasar gördüğüne bağlı olarak değişir. Erken teşhis bu hastalıkta çok önemli. Her hastalıkta olduğu gibi…
Köpeklerde sayacağımız iç kanama belirtilerinden herhangi birini fark edersen, hemen veterinere götür. Şimdi gelelim belirtilere…
İç kanamanın yaygın belirtileri arasında;
- Halsizlik
- Nefes darlığı
- Soluk diş etleri
- Şişkin bir karın v
- Çökme
Daha az yaygın belirtiler;
- Kusma
- İştahsızlık ve yemek yememe
- Halsizlik
Bu konuda yaşanmış bir örnek vermeyi çok isteriz. Soğuk bir Ocak gecesi, 12 yaşındaki bir Terrier karışımı olan Rice, saydığımız belirtilerden birkaçını göstererek sahiplerini bir şeylerin yanlış olduğu konusunda uyarmış. Uyuşukluk, kusma ve iştahsızlıktan dolayı zayıflayan Rice, ebeveynlerinin onu acil veterinere götürmesini sağladı.
Yapılan ilk muayene sonucunda şokta olduğu fark edilen Rice’ın, ultrason ve röntgen sonuçları doğrultusunda iç kanaması farkında varıldı. Ultrason sonuçlarının değerlendirilmesi sonucunda ne yazık ki dalak ve karaciğerindeki tümörler fark edildi. Bu arada hemen üzülme Rice iyileşmiş ve diğer patili dostlarıyla sokakta oynamaya başlamış bile.
Köpekte İç Kanama Nasıl Durdurulur?
Köpeklerde kanamayı durdurmanın yolları bölgeye tıbbi müdahale ederek ilk yardım uygulamaktan geçer. Ancak durum iç kanamaysa sana düşecek bir şey yok. Yapacağın yanlış bir müdahale köpeğin için işleri daha da zorlaştırabilir. Bu durumda şüphelendiğin an köpeğini veterinere götürüp tüm işlemleri ona bırakmalısın. Emin ol o senden daha bilgili ve köpeğine yardım etmek için elinden geleni yapacaktır.
İç kanamanın nedeni dalak kitlesi ise, cerrahi müdehale tek seçenek. Ameliyat düşünülmeden önce, hastanın şoku dolaşım desteği ve oksijen tedavisi ile ele alınmalıdır. Aktif kanamanın bir sonucu olarak, hasta hızla anemik hale gelebilir ve ameliyat öncesinde, sırasında veya sonrasında kan transfüzyonu gerektirebilir.
Ameliyat, kanayan bir evcil hayvan için acil bir prosedür olarak kabul edilir ve dalağın çıkarılması (splenektomi) genellikle tercih edilen seçenektir. Ameliyat için yeterince stabil olmaları durumunda hastanın en uygun şekilde yönetilmesini sağlamak için ilgili sorunları veya ikincil büyüme belirtilerini belirlemek için tam bir karın muayenesi yapılacaktır. Ameliyattan sonra çıkarılan dalak inceleme için bir patoloji laboratuvarına gönderilir.
Kemoterapi, çıkarılan kitlenin analizinin maligniteyi ortaya çıkardığı durumlarda da düşünülebilir, ancak bu tedaviye genellikle ameliyattan sonra başlanır.
Köpeklerde İç Kanama Öldürür Mü?
Ameliyattan sonra, köpeğinin gelişebilecek herhangi bir semptomu gidermek için yoğun bakıma ihtiyacı olacaktır. Bu, devam eden kan kaybını ve ameliyat sonrası ağrı çekmesine sebep olabilir. Hemoabdomen karındaki travmadan kaynaklanıyorsa ek cerrahi gerekebilir.
Travmatik olmayan hemoabdomenli köpeklerde, ameliyattan sonra herhangi bir komplikasyon olmadığı sürece kısa süreli prognoz genellikle sıkıntıya neden olmaz. Bununla birlikte, uzun vadeli prognoz, karındaki kanamanın altında yatan nedene bağlı olacaktır.
Hemanjiyosarkom agresif bir kanser türüdür. Tümörü çıkarmak köpeğin kanamadan ölmesini önleyebilirken, hasta sonunda kansere yenik düşer. Hemanjiyosarkomlu köpeklerin hayatta kalma süreleri, köpeğe ve kemoterapi gibi ek tedavi seçeneklerinin takip edilip edilmediğine bağlı olarak değişebilir. Neyse ki, malign nedenleri olan köpekler, metastatik tümörler gelişmeye başlayana kadar ameliyattan sonra nispeten normal bir yaşam kalitesine sahip olabilirler.
Köpeğin daha önce iç kanama geçirdi mi? Bunun sebebi neydi? Nasıl üstesinden geldiniz ve veterinerin nasıl bir tedavi uyguladı? Detayları bizimle paylaşıp başka ebeveynlere de yardımcı olmak ister misin? Şimdiden tecrübelerini paylaştığın için teşekkürler!