Kedilerde İç Kanama

Kedinin başına gelmesini asla istemesek de iç kanama geçirdiğinden şüpheleniyorsan, izlemen gereken yolları senin için derledik. Kedilerde iç kanama hakkında bilmen gereken her şey için okumaya devam et!

 

Kedilerde iç kanama durumunun yaygın örneği travma sonrasıdır. Örneğin, bir araba kazasından sonra, fiziksel kanın olmaması kanamayı dışarıya vuramaz. Evcil hayvanlar hala görüş alanının dışında kalan alanlarda kanama olabilir; belki kafaya vurduktan sonra beyne veya dalaktan kan gelebilir.

Küçük kanamalar genellikle kendi kendini sınırlar çünkü kan koruyucu bir pıhtı oluşturur. Ancak büyük kanamalarda, kanın pıhtılaşması her zaman yeterli olmaz. Ayrıca hayvanın pıhtılaşma bozukluğu olması durumunda bu koruyucu mekanizma tamamen ortadan kalkar. Yaygın bir örnek, antikoagülan sıçan zehirinin yutulmasından sonradır. Travma öyküsü olmasa bile, bu hastalar ciddi şekilde – genellikle ölümcül şekilde – zayıflayana kadar bağırsaklara, iç boşluklara veya cilde kanayabilir (çürümeye neden olur).

Tümörler ve içlerindeki kan damarları, sağlıklı damarlardan çok daha fazla kanamaya eğilimli olur. Yaygın bir örnek, genellikle karın içine büyük miktarda kan kaybına yol açan dalaktaki hemanjiyosarkom olabilir.

Kedilerde İç Kanama Belirtileri Nelerdir?

Karın kanamasının akut veya kronik olmasına bağlı olarak değişen semptomlar sorunu ortaya çıkarabilir. Aşırı travmatik yaralanma vakalarında, diğer birçok görünür semptom mevcut olabilir. Kedinize araba çarptığından şüpheleniyorsanız, kedinizi bir hayvan hastanesine götürmekten çekinmeyin. İzlenmesi gereken tüm belirtiler aşağıdaki gibidir:

  • Şişmiş karın
  • Karın boşluğunun morarması
  • Kalkamama
  • Görünür yaralar
  • Kırık kemikler
  • Topallama
  • Zayıflık
  • Nefes almada zorluk
  • Anemi (anormal derecede soluk dudak ve diş eti rengi ile görselleştirilir)
  • Letarji
  • Düşük kan basıncı
  • Kusmuk veya dışkıda kan
  • Hızlı nefes alma

Kedilerde İç Kanama Nasıl Durdurulur?

Kedi ameliyattan kurtulduysa, uygun postoperatif bakıma ihtiyaç vardır. Bu, kesi bölgesini temiz tutmayı ve iyileşme sürecinde kedinin aktivitesini sınırlamayı içerir. Herhangi bir enfeksiyon belirtisi olup olmadığına dikkat et ve belirtiler ortaya çıkmaya başlarsa kediyi hemen veterinere götür. Ciddi iç yaralanmalarda iyileşme süreci yavaş olabilir. Yaralanmalar yeterince genişse, bu süre zarfında kedini bir kafese kapatmanız gerekir.

İyi huylu bir tümör başarılı bir şekilde çıkarıldıysa, genel olarak prognoz iyi gelir ve tam bir iyileşme mümkündür. Gastrointestinal kanser, saldırganlığı ve vücuda yayılma eğilimi nedeniyle daha kötü bir prognoza sahiptir. Kedi böbrek veya karaciğer yetmezliği yaşadıysa, uzun süre hayatta kalamayabilir. Ülserden muzdarip bir kedi, tavuk, pirinç ve süzme peynir gibi yiyecekleri içeren kısıtlı, yumuşak bir diyete tabi tutulmalıdır. Kedinizi içeride tutmak travma olaylarını büyük ölçüde azaltabilir. Kemirgen öldürücüleri evinizden uzaklaştırmak ve diğer antikoagülanları kilitlemek, kedinizi zehirlenmekten korumaya yardımcı olur.

Kedilerde İç Kanama Kaç Saat Sonra Belli Olur?

Veteriner evcil hayvanın üzerinde fizik muayene yapacak ve yaralarının boyutunu değerlendirecek. Basınç uygulandıktan sonra kanamanın durmadığı durumlarda, etkilenen bölgeye kan sağlayan başka dallanan kan damarları olduğundan ve kan beslemesini kaybetmeyeceğinden, damarın cerrahi ligasyonu veya elektrokoter işlemi yapılabilir. Ancak bu her zaman mümkün değildir.

Bunun ve yaranın iyice temizlenip keşfedilmesi için evcil hayvanının uyuşturulması gerekecek. Dokunun canlı olmadığına dair herhangi bir şüphe varsa, genel anestezi altında da debride edilebilir. Yaranın ciddiyetine ve boyutuna bağlı olarak drenler yerleştirilebilir. Steril bir pansuman yerleştirilebilir, bandajlanabilir ve bazı antibiyotikler veya kremler sürülebilir. Evcil hayvanınız ayrıca kan basıncını korumak için intravenöz sıvı tedavisine tabi tutulacaktır ve ciddi kan kaybı vakalarında kan transfüzyonu yapılabilir.

İç kanamadan şüpheleniliyorsa, pıhtılaşma profili de dahil olmak üzere daha ileri tanı testleri gerekli olacaktır. Kanamayı durdurmak için ilaç tedavisi veya keşif ameliyatı gerekebilir. Yönetim, kanamanın altında yatan nedene bağlı olacaktır.

kedilerde iç kanama

Kedilerde İç Kanamanın Tedavisi

Hem acil hem de acil olmayan ortamlarda kanama durdurulmalıdır. Kanamanın nedenine bağlı olarak bunu yapmanın çeşitli yolları vardır.

Acil Durum Prosedürleri

Bu tedaviler, büyük kan kaybı yaşayan kedilere uygulanır. Amaç, kediyi canlı tutmak ve stabiliteyi korumaktır, böylece daha fazla ameliyat yapılabilir. Sıvı hacmini yüksek tutmak ve kan basıncını artırmak için sıklıkla intravenöz sıvılar uygulanır.

Çok fazla kan kaybedilirse kan nakli gerekebilir. Oksijen, karnındaki fazla sıvının ciğerlerine baskı yapması ve oksijen taşıyan kırmızı kan hücrelerinin azalması nedeniyle solunum güçlüğü çeken bir kediye yardımcı olabilir.

Vücudun kanı pıhtılaşma yeteneğini arttırdığı için K vitamini verilebilir. Karnını sıkıştırmak ve basınçla kanamayı geçici olarak durdurmak için kediye bir göbek sargısı konulabilir. Kediyi sakinleştirmek için ağrı kesici verilebilir.

Acil Cerrahi Yardım

Travma durumunda, genellikle kanamanın kaynağını bulmanın tek yolu bunu cerrahi olarak yapmaktır. Bir keşif laparotomi yapılabilir. Amaç, iç yaraları tanımlamak ve mümkünse mühürlemektir. Bu ameliyat birçok risk taşır ve sadece bir kedinin hayatını kurtarmak için kullanılır.

Ameliyatla Alınması

Vücutta kanserli veya iyi huylu büyümelerin kanaması tespit edilirse, bu büyümelerin cerrahi olarak çıkarılması iç kanamayı durdurabilir. Başarı, mevcut büyümelerin sayısına ve konumuna bağlıdır. Kanser vücutta bulunuyorsa, optimum etkinlik için radyasyon tedavisi veya kemoterapinin ameliyatla eşleştirilmesi gerekebilir.

İlaç tedavisi

Kanayan bir ülser keşfedilirse, kedideki mide asidini azaltmak için bazı ilaçlar reçete edilebilir. Bu, ülserin daha fazla hasar meydana gelmeden iyileşmesini sağlar. Bu reçeteler genellikle altı ila sekiz hafta sürer.

Kedilerde İç Kanama Tedavisi

Kedi ameliyattan kurtulduysa, uygun postoperatif bakıma ihtiyaç vardır. Bu, kesi bölgesini temiz tutmayı ve iyileşme sürecinde kedinin aktivitesini sınırlamayı içerir. Herhangi bir enfeksiyon belirtisi olup olmadığına dikkat et ve belirtiler ortaya çıkmaya başlarsa kediyi hemen veterinere götür. Ciddi iç yaralanmalarda iyileşme süreci yavaş olabilir. Yaralanmalar yeterince genişse, bu süre zarfında kedinizi bir kafese kapatmanız gerekebilir.

İyi huylu bir tümör başarılı bir şekilde çıkarıldıysa, genel olarak prognoz iyidir ve tam bir iyileşme mümkündür. Gastrointestinal kanser, saldırganlığı ve vücuda yayılma eğilimi nedeniyle daha kötü bir prognoza sahiptir. Kedi böbrek veya karaciğer yetmezliği yaşadıysa, uzun süre hayatta kalamayabilir. Ülserden muzdarip bir kedi, tavuk, pirinç ve süzme peynir gibi yiyecekleri içeren kısıtlı, yumuşak bir diyete tabi tutulmalıdır. Kedinizi içeride tutmak travma olaylarını büyük ölçüde azaltabilir. Kemirgen öldürücüleri evinizden uzaklaştırmak ve diğer antikoagülanları kilitlemek, kedinizi zehirlenmekten korumaya yardımcı olabilir.

Paylaşan heymypet