Ankara keçisi ve kedisi gibi safkan tavşanlar, Ankara ilinden tüm Dünya’ya yayılmışlardır. En meşhur bilinen Angora kılı, angora koyunundan elde edilirdi ama sonradan (1700’ler sonrası) angora tavşanı daha bilinir hale gelmiş, tüyünün sıcaklık hissinden dolayı daha çok tutulmuştur. 1700’lü yıllarda Avrupa’da Fransız yüksek tabakasının rağbet ettiği en popüler evcil hayvan olmuşlardır.
1900’lü yılların başında ise Amerika’da tanınmaya başlanmışlardır. Birçok varyetesi türetilmiştir. Fransız, Alman, Dev, İngiliz, Satin, Çin, İsveç, Fin türleri gibi. Yalnız yerel Amerikan tavşan besleyicileri kulübünün (ARBA) kategorize ettiği İngiliz, Fransız, Dev ve Satin türleridir. Türkiye’de tüylerinin tekstil endüstrisinde hammadde olarak değerli olmasından ötürü besiciliği yapılmaktadır. Sıcak tutması açısından koyun yününden iki kat daha verimlidir. Lakin beslenmesi özellikle kırpılacak uzunluğa gelene kadar tüylerinin korunması zor, özel beslenme alanına ihtiyaç duyduğundan pek yaygınlaşamamıştır.
Kökeni Ankara olan bu tavşanın soyu 1723 yılında Türkiye’de tükenmiştir. Tarih boyunca Galatlar’ın bir boyu olan Tektosaglar, Frigler aynı dönemde İngiliz denizcileri tarafından Fransa ve Birleşik Krallık’a götürülmüştür. Yüzyıllar sonra Almanya’da yaşayan bir Türk vatandaşı tarafından Türkiye’ye yeniden getirilerek Kayseri’de bir çiftlikte yeniden üretilmeye başlanmıştır. Bugün bu tavşan türü sadece yün üreticileri tarafından özel olarak yetiştirilmektedir. Dünyada Ankara tavşanı yetiştiriciliği yaygın olarak yapılmaktadır. Günümüzde Çin, Fransa, Macaristan, Arjantin, Şili, Almanya, Brezilya bu tavşandan yün üreten başlıca ülkelerdir. Tavşan yününü işleyen en önemli ülkeler ise İtalya, Japonya, Almanya, Fransa, Hindistan ve Şili’dir. Dünyada Ankara tavşanı yünü üretiminin 8000-12.000 ton arasında olduğu tahmin edilmektedir. Üretimin %90’ı Çin tarafından yapılmaktadır.
Angora Tavşanı Özellikleri
-Anavatanları Türkiye’dir.
-On iki farklı tüy rengine sahip cinsi ve pek çok alt türü bulunur. En fazla rağbet görenleri bembeyaz tüyleri olan Albino Angora tavşanlarıdır.
-Ortalama ağırlıkları 3,5 – 4 kilogram civarındadır.
-Tüyleri uzun, kabarık ve çok yumuşaktır.
-Kısa bir boyna, yuvarlak bir kafaya sahiplerdir.
-Dik kulaklarının ucunda püskül biçiminde uzun tüyler bulunur.
-Otçul canlılardır. Kaliteli baklagiller, yemler ve kuru otlarla beslenmelilerdir.
-Tırmanma ihtiyaçları diğer tavşan türlerine göre fazladır.
-Uzun tüylü oldukları için taranmaya ihtiyaç duyarlar.
-Yünleri çok değerlidir ve bu yünler tekstil endüstrisinde kullanılır. Bu tavşanlar 4 yaşına gelene kadar tüylerinden yararlanılır.
-Dişilerinde gebelik süreci 33 gün sürer ve bir doğumda 5 ya da 6 adet yavruyu dünyaya getirirler. Yavrular doğumlarından 6 ay sonra sütten kesilirler.
-3 ila 4 aylık olduklarında cinsel olgunluğa ulaşırlar. Ama 7. aydan sonra çiftleşmeleri doğru olacaktır.
-Ortalama 7 ila 10 yıl arasında bir yaşam süreleri vardır. Bakımlarına ve beslenmelerine özen gösterildiğinde bu süre uzayacaktır.
Angora Tavşanı Ne Yer?
Başlıca besinleri kaliteli baklagil, kuru ot ve yemlerdir.
Angora Tavşanına Nasıl Bakılır?
Angora tavşanları tek tek kafeslerde bakılır. Sözü edilen kafesler hayvanın beslenme, barınma ve üreme ihtiyaçlarını karşılayacak şekilde olmalıdır. Beslenmesi dikkat ister.
Angora Tavşanı Kaç Yıl Yaşar?
Ortalama 7 ila 10 yıl arasında yaşarlar. Bakımlarına ve beslenmelerine özen gösterildiğinde bu süre uzayacaktır.
Angora Tavşanı Nasıl Ürer?
Bu hayvanlar 3-4 aylıkken cinsel olgunluğa erişirler. Fakat çiftleştirme 7-8 aylıkken yapılmalı. Bir batında 5-6 adet yavru doğuran Ankara tavşanlarında sütten kesim çağındaki kalan canlı yavru sayısı ortalama 3’tür. Yavrular 6 haftalıkken sütten kesilirler. Tavşanlar cinsel olgunluğa geldiklerinde bireysel kafeslere alınmalıdır. Üreme verimi diğer tavşan ırklarından %50 oranında daha düşüktür. Uzun olan yünleri nedeniyle dişide embriyonik ölümlerde artmaya, yem tüketimi ve laktasyonda azalmaya; erkekte cinsel aktivitede azalmaya ve spermatozoit dertormasyonlara neden olmaktadır. Dişiler kırkım gününde çiftleştirildiklerinde gebe kalma oranı yükselmektedir. Yazın fertilite, sperma volümü ve motolitesi düşmektedir. Üreme gücünün artması için hayvana hormon verilmesi (HCG,PMSG) ve suni tohumlama uygulaması yapılabilmektedir. Ayrıca çok sıcak yaz günlerinde çiftleşmeye bir süre ara vermek yararlı olacaktır. Üç yaşından sonra yün üretimi ve üreme yeteneği hızla azalmaya başlamaktadır. Yün üretim miktarı ile üreme performansı arasında ters ilişki vardır.
Angora Tavşanı Türkiye’de Var Mı?
Kökeni Ankara olan Angora tavşanının soyu 1723 yılında Türkiye’de tükenmiştir.
Angora Tavşanı Evde Beslenir Mi?
Isıtma konusunda son derece başarılı olan yoğun ve kabarık tüyleri nedeniyle özenle yetiştiriciliği yapılan bu tavşanlar evde beslemek için de tercih edilen ırklar arasında yer almaktadır.