Kaşıntı biz değil her türlü hayvanda rastladığımız epey yaygın ve sık tekrarlanan bir davranış. Hal böyleyken kaşınma ve tırmalamayı yüzeysel bir şekilde ele almak zor. Yine de nedenlerinden tedavisine kadar tavşanlarda kaşınma ile ilgili her şeyi anlatmaya hazırız!
Şu ilginç bilgiyi verelim ilk olarak, hayvanlarda kaşınmanın tıbbi ismi pruritus. Peki tavşanlarda pruritus, yani kaşıntı neden olur? Genellikle tüy, deri, kulak paraziti, alerjiler ya da enfeksiyonlar yüzünden. Şimdi bu sıraladığımız sorunlara teker teker değinelim.
TAVŞANLARDA KAŞINMA NEDENLERİ
KÜRK MAYTLARI
Latince ismi epey uzun ve karmaşık olan bazı bakteri türleri, özellikle tavşanların kürkünde yaşar. Bu maytlar kan emici parazitler kategorisinde yer alır ve dostlarımızın canını oldukça sıkarlar. Nasıl mı? Dostumuzun kanını emmek için derisini ısırarak. Bu da doğal olarak tavşanların kaşınmasına yol açar. Maytları tespit etmek için dostunun kürküne dikkat et. Hareket eden kepeğimsi ölü tavşan derileri görüyorsan bil ki bu maytların işi.
PİRELER
Köpek, kedi ve insanlarda pirelere alıştık da tavşanların da pirelendiğini öğrenmek bizim için şaşırtıcı oldu. Bu istilacı parazitler inanılmaz bir hızla üreyerek bir anda dostunun her yerini kaplayabilirler. İnsanlara da bulaşabildiklerini göz önüne aldığımızda bu haşerelere dikkat etmek şart! Peki pirelenen tavşanını pirelerden nasıl kurtarırsın? Cevap: Pire tarağı. Pire tarağı ile dostunu tararsan dostunu kaşıntı sıkıntısından kurtarbilirsin.
CİLT KURULUĞU
Cilt kuruluğu da tavşanlarda kaşınmaya yol açabilir. Kemirgen dostumuz nem oranı epey düşük ya da tozlu bir odada yaşıyorsa bu sorunla karşı karşıya kalır. Ya da beslenme bozuklukları veya dostunu sık sık banyoya sokmak da tehlikeli. Eğer dostunun cildinin kuru olduğunu düşünüyorsan veteriner hekimine bu konuda danışsan iyi olur. Nitekim tedavi için en iyi bilgiyi onlar verecektir.
KULAK MAYTLARI
Psoroptes cuniculi isimli maytlar, dostlarımızın kulağına musallat olup kaşıntıya yol açarlar. Tavşandan tavşana kolaylıkla bulaşabildiği için de tehlikeli bir parazittir diyebiliriz. Kemirgen dostlarımızın kulak bölgesinde tüy dökülmeleri ve pis bir görüntüye yol açar. Dostun arada bir başını sağa sola yatırıyorsa ve başında titreme varsa kulak maytlarına dikkat.
ALERJİ
Doğal olarak alerji de tavşanlarda kaşınma sorununa sebep olur. Bu alerjiler genellikle besin değil, çevre kaynaklıdır. Yani dostumuzun yatağı, suluğu, temizlik solüsyonları ya da benzeri malzemelerden dolayı oluşur. Bunun yanı sıra toz da dostumuzun başına bela açar, sonra da gelsin kaşıntı…
TEMİZLİK ÜRÜNLERİ
Kemirgen dostumuzun odasında hiç deodorant ya da oda spreyi kullanıyor musun? Ya da dostumuzun kafesini ne tür temizlik ürünleriyle temizliyorsun? Bu ürünlerin çoğu kimyasal bileşenlere sahip. Bu bileşenler de dostumuzun cildinde kaşıntıya yol açıyor olabilir.
TAVŞANLARDA KAŞINMAYI ÖNLEME YÖNTEMLERİ
- Kürk maytları için evde diğer evcil hayvanlar varsa onlara dikkat etmeni öneririz. Kemirgen dostuna onlardan, ya da kemirgen dostundan onlara bu maytlar bulaşabilir.
- Kulak maytları ve pireler için önlem almak istiyorsan çözüm basit. Dostun için satın aldığın yiyecekleri ve kafesinin zeminini önceden dondur. Bu sayede dışarıdan içeri taşıyabileceğin haşereleri öldürürsün.
- Yok dostunun alerjisi varsa en iyisi bebek şampuanları veya hassas ciltler için kullanılan temizlik ürünlerine yönelmek. Eğer alerji polen kaynaklıysa dostunun kafesinin yerini değiştirmeyi düşünebilirsin.
Gördüğün üzere tavşanlarda kaşınma mevzusu epey çetrefilli. Yine de elimizden geldiğince sebeplere, belirtilere ve çözümlere değinmeye çalıştık. Tüm tavsiyelerimize rağmen kaşınma devam ediyorsa seni ve tavşan dostunu anca veteriner hekim paklar.