Birçok evcil hayvan ebeveyni “Köpeğim Çok Kokuyor Ne Yapmalıyım?” sorusuna yana yakıla cevap arıyor. Üstelik köpeklerini ne kadar çok banyoya sokarsa soksunlar sonuç aynı… Hal böyle olunca bu köpeğim kokuyor mevzusunu araştırıp elimizden geldiğince aydınlatalım dedik.
Genellikle kokularının kaynağı, onların bünyelerinde olan ama bizde olmayan özel bir bakteri türü. Bu bakteri patili dostumuzun vücuduna aldığı proteinleri parçalıyor ve bu süreçe koku salıyor. Dememiz o ki köpeklerin alışılagelmiş vücut kokularının sebebi bu bakteri arkadaşımız. Bunun yanı sıra biliyoruz ki köpekler sık sık kendilerini bir şekilde kirletmeyi başarıyorlar. Ancak kötü kokmalarının sebebi hep bu huyları değil. Zaman zaman gerçekten fazladan kötü bir koku patili dostlarımıza musallat olabiliyor. Peki neden?
KÖPEĞİM ÇOK KÖTÜ KOKUYOR NE YAPMALIYIM: VETERİNER HEKİME KOŞMALISIN!
Evet biraz panikletici bir cümle fakat bunun sebebi, ekstra kötü ve ısrarlı kokunun genellikle sağlık sorunlarına işaret ediyor olması. Şöyle örnek verelim:
- Köpeklerde en sık kötü kokuya sebep olan hastalık, kulak enfeksiyonları. Kulak enfeksiyonuna sebep olan bakteri türü, özellikle kötü bir koku yaratıyor. Üstelik bu koku açığa çıkana kadar bakteri çoktan patili dostumuza vereceği zararı vermiş oluyor. Bundan dolayı köpek bakımının olmazsa olmazları arasında kulak kontrolü geliyor. Eğer köpeğin sık sık kulağını kaşıyorsa ve kötü bir koku yayıyorsa, kulak enfeksiyonu ihtimali yüksek. Hızlı bir şekilde veteriner hekimine danışmanı öneririz.
- Deri enfeksiyonları da kötü kokuya neden oluyor. Alerji, hormonal sıkıntılar, mantar, dış parazit veya yaralar gibi sıkıntılar köpeklerde bir tür maya üretir. Bu maya oldukça kötü kokar ve enfeksiyona işaret eder. Yine senin tek başına altından kalkamayıp veterinere danışman gereken bir senaryo doğururlar.
- Tahmin edilebilir bir şekilde, diş ve ağız sorunları da kötü kokuya davet çıkarır. Üstelik diş ve ağız sorunları iç organlara sıçrayan enfeksiyonlara da yol açabilir. Bundan ötürü, yine köpek bakımının olmazsa olmazı düzenli diş fırçalamaya da dikkat etmek gerekiyor.
- Anal salgı bezi problemi de sık sık köpeklerin karşı karşıya kaldığı bir sorun. Bu salgı bezi belirgin bir koku üretir ve köpeklerin koku yoluyla iletişimlerinde önemli bir rol oynar. Patili dostlarımız genellikle korktuğunda bu bezi aktifleştirir. Fakat çeşitli hastalıklardan dolayı bu bezin salgısını kontrol edemeyebilirler. Böylesi durumlarda ortaya kötü bir koku yayılması kaçınılmaz.
- İç organ hastalıkları da bazen köpeğim çok kokuyor ne yapmalıyım diye telaşlanmana sebep olabilir. Tabi ki hiç hafife alınacak bir durum da değil. Bu yüzden hızlıca veteriner hekimine danışmalısın.
İşte köpeğim çok kokuyor napmalıyım diyenlere dolusu yanıt! Kokunun yanı sıra bir de kusma problemi olabiliyor patili dostlarımızın. O konuyla ilgili bilgi birikimini de zenginleştirmek istiyorsan, bu yazımıza bekliyoruz seni!